رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه امریکا بعد از دیدار با رهبران ارشد چین، به نخستین سفر خود به شرق آسیا پایان داد.
وی در این سفر از سه کشور ژاپن، کره جنوبی و چین دیدار و با سران این کشورها در خصوص موضوعات متنوع از اقتصاد و تجارت تا سیاست و امنیت گفت و گو کرد .
وزیر امور خارجه امریکا در این سفر تلاش کرد بار دیگر حمایت واشنگتن از ژاپن و کره جنوبی را مورد تاکید مجدد قرار دهد، برای کره شمالی خط و نشان بکشد و از تنش های ایجاد شده در روابط با چین بکاهد.
این سفر برای کشورهای منطقه از این جهت حائز اهمیت بود که با پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری امریکا، ابهامات فراوانی در مورد میزان نقش و نفوذ این کشور در منطقه حساس و استراتژیک شرق آسیا ایجاد کرده بود.
ترامپ در آن دوران سخنانی به زبان آورده بود که با سیاست های کلان امریکا در قبال تحولات شرق آسیا تفاوت فاحش داشت. به عنوان مثال، ترامپ گفته بود برای مقابله با تهدیدات هسته ای کره شمالی، کشورهای ژاپن و کره جنوبی می توانند به تسلیحات هسته ای مسلح شوند یا این که ترامپ آشکارا سیاست چین واحد را به چالش کشید و در اقدامی بی سابقه طی قریب به چهل سال، در مقام رییس جمهوری منتخب امریکا، با رییس حکومت تایوان تلفنی صحبت کرد.
نفی برخی پیمان های تجاری چند جانبه از جمله پیمان تجارت آزاد ترانس آتلانتیک از دیگر دل نگرانی های متحدان واشنگتن در منطقه بود.البته با گذشت زمان و طولانی تر شدن عمر دولت کنونی امریکا، برخی از اظهارات جنجالی دونالد ترامپ توسط مشاورانش تصحیح شد . منطقه آسیا - پاسفیک در حال حاضر یکی از مهم ترین مناطق جهان برای استراتژیست های امریکای است.
عمده ترین شرکای تجاری امریکا در دو سوی اقیانوس پاسفیک قرار دارند و چهار کشور از 9 کشور دارنده تسلیحات اتمی در این منظقه حضور دارند.از این رو ، بروز تنش در روابط واشنگتن با برخی از کشورهای منطقه شرق آسیا ، تاثیرات فراوانی بر امنیت و اقتصاد امریکا و جهان برجای خواهد گذاشت .
به همین دلیل ، رکس تیلرسون در نخستین دیدار خود از توکیو ، سئول و پکن در مقام وزیر امور خارجه امریکا ، تلاش کرد قطار سیاست این کشور در قبال منطقه شرق آسیا را بر روی ریل های نصب شده توسط دولتهای قبلی امریکا قرار دهد.
در ارتباط با ژاپن و کره شمالی، تیلرسون بار دیگر حمایت های امریکا در برابر فعالیت های هسته ای و موشکی کره شمالی را مورد تاکید قرار داد و تقریبا همان ادبیات تهدید آمیز علیه پیونگ یانگ را به کار گرفت که پیش از این، اسلاف تیلرسون در سفر به منطقه به کار می بردند. در مورد چین نیز تیلرسون، سیاست دو وجهی گذشته را در پیش گرفت.
بر اساس این سیاست، امریکا و چین در بسیاری از امور مالی، اقتصاد و تجاری شرکای نزدیکی به شمار می آیند و از سوی دیگر دو کشور بر سر موضوعاتی همچون برنامه های هسته ای کره شمالی، حضور دریایی چین، آینده تایوان، حقوق بشر و تبت با یکدیگر اختلاف نظر عمیق دارند.
حل این اختلافات با چین به همراه حل اختلافات تجاری با ژاپن و کره جنوبی از جمله مشکلات پیش روی وزیر امور خارجه امریکا است که با انجام یک سفر چند روزه به منطقه، محقق نخواهد شد. 113/111
بیشتربخوانید:
تاکید تیلرسون و دیپلمات ارشد چینی بر اهمیت بهبود روابط آمریکا و چین
اتیلرسون: چین نباید به جزایر مصنوعی دریای جنوبی دسترسی پیدا کند
در دیدار آمانو- تیلرسون چه گذشت؟
وعده ترامپ برای آغاز سیاست خارجی جدید با تیلرسون+ ویدئو