ظریف در پایان سفرش به بوسنی و هرزگوین در صفحه شخصی خود در توئیتر، نوشت: پس از سفرهای موفقیت آمیز به صربستان، بلغارستان، کرواسی و امروز در سارایوو توانستیم تعهد خود را به تقویت مناسبات عمیق با همه بوسنیایی ها اعلام کنیم.
سیاست ایران توسعه روابط توام با تنوع بخشی و استفاده از ظرفیت های مختلف است.
در این چارچوب سفر ظریف به بالکان علاوه بر آنکه پاسخی به دیدارهای مقامات آن کشورها از ایران بود؛ در عین حال فرصت تازهای برای توسعه روابط به خصوص در مسائل اقتصادی محسوب می شود.
«عبدالرضا فرجی راد» مدیرکل شورای راهبردی روابط خارجی، سفر محمدجواد ظریف به بالکان و اروپای شرقی را «نقطه عطفی» در روابط تهران با این کشورها می داند و بر این نکته تاکید می کند که ما باید یک استراتژی برای این منطقه داشته باشیم و از ذره ذره امکاناتی که در این کشورها قرار دارد استفاده کنیم.
وی معتقد است، حوزه بالکان بیشتر از گذشته رشد کرده و توسعه پیداکردهاند، اما نیازهای آن ها هنوز برطرف نشده است و اکنون مصمم هستند با ایران فعالیت اقتصادی انجام دهند.
مساله انرژی یکی از مواردی است که در منطقه بالکان و اروپای شرقی جای کار دارد.
از اینرو یکی از محورهای مذاکرات ظریف در سفر به این کشورها بحث همکاری در بخش انرژی بود .
محمد جواد ظریف در دیدار با «باقر عزت بگوویچ» عضو شورای ریاست جمهوری بوسنی و هرزگوین در سارایوو، گفت، ایران می تواند تامین کننده مطمئن انرژی برای بوسنی و هرزگوین باشد.
در چند سال اخیر شاهد رفت و آمدهایی بصورت دو طرفه با کشورهای اروپای غربی بویژه فرانسه؛ المان و ایتالیا و بریتانیا بوده ایم.
این در حالی است که ایران دروازه ای به سوی بازار ۴۰۰ میلیونی، اکو، آسیای میانه، قفقاز و حتی مسیری است به سمت شبه قاره و جنوب غربی آسیا است و این فرصت ها نباید صرفا محدود به مناطقی خاص گردد.
«صمدعلی لکی زاده» سفیر سابق ایران در لهستان و کارشناس ارشد مسائل اروپا و آمریکا معتقد است:
رفت و آمدهای مقامات کشورهای اروپای شرقی و ایران در سال های اخیر نشان از تمایل متقابل طرفین برای گسترش همکاری ها و روابط همه جانبه به خصوص در مسایل تجاری، اقتصادی و بازرگانی دارد.
ایران اکنون در مسیری حرکت می کند که منجر به توسعه و تنوع بخشی در روابط خارجی میشود. گسترش دایره روابط اقتصادی و سیاسی ازشاخصهای موفقیت درحوزه سیاست خارجی است.
در حوزه روابط بین الملل یک اصل مهم وجود دارد مبنی بر انکه کشورها چه کوچک و چه بزرگ، در صحنه روابط بین الملل از وزن خاص خودشان برخوردارهستند که میتوانند در کنار هم به مجموعه ای توانمند برای رسیدن به اهداف مشترک تبدیل شود.
سفر ظریف به بالکان با رویکرد به اهداف اقتصادی - سیاسی را می بایست در همین چارچوب، سفری موفق ارزیابی کرد.
نویسنده : نسرین خویی
137/116
بیشتر بخوانید:
ظریف: اراده ایران گسترش روابط با صربستان است
رایرنیهای ظریف در صوفیه/ دیدار با رئیسجمهوری بلغارستان+ ویدئو
دیدار ظریف با رئیس جمهوری کرواسی در زاگرب + ویدئو
دیدار ظریف با نخست وزیر بوسنی و هرزگوین