منصور هادی از ۱۹۹۴ تا ۲۰۱۲ برای مدت ۱۸ سال معاون علی عبدالله صالح بود.
منصور هادی فوریه ۲۰۱۲ در انتخاباتی بی نظیر در تاریخ به عنوان رییس جمهور یمن معرفی شد. از ان جهت بی نظیر بود که حتی در نظام های دیکتاتوری نیز دیکتاتورها دست کم یک رقیب نمایشی در انتخابات دارند، اما در انتخابات ۲۰۱۲ منصور هادی هیچ رقیبی نداشت و انتخابات کاملا سمبلیک و صرفا برای کنار گذاشتن عبدالله صالح و متوقف کردن انقلاب مردم یمن برگزار شده بود.
حیات سیاسی منصور هادی در یک دهه اخیر را می توان به دو دوره تقسیم کرد. دوره نخست شامل دوره قانونی و موقتی وی در پست ریاست جمهوری از ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴ است.
در این دوره، منصور هادی که باید زمینه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری جدید و تعیین رئیس جمهور دائمی را فراهم کند عملا درگیر نسخه های خارجی برای تعیین نظام سیاسی یمن شد و همچنین سودای تداوم حضور در قدرت را داشت، اما انتخاباتی در ۲۰۱۴ برگزار نشد و دوره ریاست جمهوری هادی نیز به طور غیرقانونی توسط کنفرانس گفتگوی ملی تمدید شد.
همین موضوع نیز زمینه برگزاری دور جدیدی از تظاهرات مردمی را فراهم کرد و مردم یمن خواستار برکناری رئیس جمهور موقت شدند.
هادی در مقابل تظاهرات مردمی تسلیم شد اما به توافق سپتامبر ۲۰۱۴ با انصارالله پایبند نبود و با فرار به عربستان و درخواست کمک از ریاض که منجر به جنگ ۷ ساله شد، خیانت خود به مردم یمن را تکمیل کرد.
دوره دوم حیات سیاسی یک دهه اخیر منصورهادی در عربستان رقم خورد. از یک سو، وی تماما نسخه ها و دستورات ریاض را در یمن اجرا و از جنگ سعودی ها علیه مردم کشورش حمایت کرد.
از سوی دیگر، منصور هادی در جنوب یمن و در شهر عدن دولت خود را مستقر کرد در حالی که خود اغلب اوقات در ریاض حضور داشت. منصور هادی در حالی تلاش کرد خود را در جامعه جهانی به عنوان رئیس جمهور مشروع و قانونی یمن معرفی کند که حتی در جنوب یمن هم دولت موازی توسط شورای انتقالی جنوب تحت حمایت امارات و با ریاست عیدروس الزبیدی تشکیل شد و وی به عنوان قدرتی در عدن نداشت و همچنان وابسته به حمایت عربستان بود.
در واقع، منصور هادی نه تنها از جانب مردم بلکه حتی از سوی ائتلاف سعودی نیز شاهد اجماع در حمایت از خود نبود و سرانجام نیز نسخه پایان حیات سیاسی وی توسط ریاض، ابوظبی و رقبای سیاسی در جنوب یمن پیچیده شد.تردیدی نیست کناره گیری منصور هادی از قدرت تصمیم وی و در جهت در نظر داشتن منافع یمنی ها نبود زیرا وی از حامیان جنگ ۷ ساله سعودی ها ضد یمن بود.
کناره گیری منصور هادی تصمیم نشست ریاض است که اکنون در پایتخت عربستان با حضور برخی گروههای یمنی که عمدتا رقیب متصور هادی هستند و همچنین با حضور نماینده ویژه سازمان ملل و نماینده ویژه آمریکا در امور یمن جریان دارد.
باید منتظر ماند و دید در روزهای آینده عربستان از طریق شورای رهبری ریاست جمهوری یمن چه طرحی برای این کشور دارد.
با این حال، سرنوشت منصورهادی نشان می دهد عناصر وابسته همیشه تاریخ مصرف دارند و کنار گذاشتن آنها به مراتب راحت تر از دیکتاتورها است.
نویسنده: سيد رضی عمادی
112
بیشتر بخوانید:
رئیس جمهور فراری یمن قدرت را واگذار کرد
ائتلاف سعودی یک کشتی دیگر حمل سوخت یمن را توقیف کرد