ایران پرس- مساجد شهر تاشکند پایتخت ازبکستان، پخش اذان از بلندگوهای مساجد را دوباره از سر گرفتند.

دولت ازبکستان به مساجد سایر مناطق ازبکستان از جمله استان های «اندیجان» Andijan و «فرغانه» Fergana نیز اجازه داد، اذان را از طریق بلندگوها پخش کنند.

در دوران ریاست جمهوری «اسلام کریم اف» رهبر پیشین ازبکستان، پخش صدای اذان از بلندگوی مساجد، داشتن حجاب اسلامی برای بانوان مسلمان، اقامه نماز در ادارات و تدریس «دین شناسی» در مدارس دولتی این کشور ممنوع شده بود.

در پی این اقدام دولت ازبکستان، مقام های تاجیکستان نیز به تبعیت از این سیاست، به اقدامات مشابهی دست زدند. 

به نظر می رسد، رئیس جمهوری ازبکستان در راستای تغییر سیاست های دولت تاشکند در امور داخلی و خارجی، در زمینه بسیاری از مسائل دینی در داخل کشور سیاست تساهل در پیش گرفته است.

بر اساس این سیاست، حاکمیت تاشکند به مسلمانان این کشور اجازه می دهد در چارچوب باورهای دینی و مذهبی خود، فعالیت داشته باشند. بدیهی است که، اتخاذ این سیاست، به بسیاری از مشکلات جاری ازبکستان پایان خواهد داد .

مردم ازبکستان نیز مانند مردم مسلمان جمهوری آذربایجان و جمهوری های آسیای مرکزی، به دلیل سلطه نظام متمرکز تصمیم گیری، از اجرای احکام دین مبین اسلام منع شده بودند.

پس از استقلال ازبکستان در سال 1991 میلادی، مردم این کشور انتظار داشتند حاکمیت تاشکند، در زمینه امور دینی دست مومنین ازبک را باز بگذارد.

با وجود این، دولت سابق ازبکستان به رهبری «اسلام کریم اف» رئیس جمهوری فقید این کشور، سیاست های نظام سلطه کمونیستی شوروی را برای مردم ازبکستان پس از استقلال این کشور برقرار کرده بود.

از یک دهه گذشته، پخش اذان از طریق بلندگوها در ازبکستان ممنوع بود. این در حالی است که، بر اساس آمارهای رسمی، دو هزار و 37 باب مسجد در ازبکستان فعال است.

«عبدالعزیز منصور» معاون اداره مسلمانان ازبکستان اخیرا" گفته بود:

"پس از نشست اعضای شورای اداره مسلمانان ازبکستان، از «شوکت میرضیایف» رییس جمهوری این کشور درخواست شد برای پخش دوباره صدای اذان از بلندگوی مساجد، داشتن پوشش اسلامی برای بانوان مسلمان و تدریس رشته «دین شناسی» در مدارس دولتی مجوز صادر کند."

تلاش میرضیایف برای تغییرات گسترده داخلی و خارجی

اقدام جدید شوکت میرضیایف رئیس جمهوری ازبکستان را باید در راستای تلاش های وی برای تغییرات گسترده داخلی و خارجی ارزیابی کرد.

شکی نیست که، دولت ازبکستان در راستای اجرای این سیاست ها باید مراقب نفوذ برخی باورهای ضاله وارداتی از جمله وهابیت باشد. وهابیت و بازوی نظامی این فرقه ضاله طی یک دهه گذشته که محدودیت های دینی در ازبکستان تشدید شده بود، توانستند از خلاء دینی ایجاد شده در جامعه دینداران ازبک سوء استفاده کرده و برخی از مردم مسلمان ازبکستان را  فریب دهند.

در واقع، برخی از فریب خوردگان ازبکستان نیز مانند فریب خوردگان سایر جمهوری های آسیای مرکزی و قفقاز، به سوریه و عراق اعزام شدند تا در جهت منافع غیرمسلمانان جنگ کنند.  

در مجموع، باید گفت، اقدام رئیس جمهوری ازبکستان در آزادسازی پخش اذان از بلندگوهای مساجد این کشور را باید اقدام مثبتی به منظور بهبود فضای فعالیتهای دینی در ازبکستان قلمداد کرد.

نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی

113/116

بیشتر بخوانید:

از سر گیری پخش اذان از بلندگوهای مساجد «تاشکند» 

رایزنی سفیر ایران در تاشکند با مقامات وزارت خارجه ازبکستان