ژان ایو لودریان وزیر امور خارجه فرانسه با متهم کردن رئیس جمهوری ترکیه به سیاسی کاری درپرونده قتل «جمال خاشقجی»، روابط آنکارا - پاریس را با تنش جدیدی مواجه کرده است.
این نخستین بار نیست که در روابط ترکیه و فرانسه تنش دیده می شود. پیش از این نیز، دولت پاریس با تصویب مجازات سنگین برای انکار کنندگان نسل کشی ارامنه توسط امپراطوری عثمانی در جریان جنگ جهانی اول، به اختلاف های پاریس با آنکارا دامن زده بود.
در عین حال، در جریان مذاکرات پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا، مخالفت فرانسه، بار دیگر روابط دوکشور را به سمت آشفتگی و نابسامانی سوق داد.
در این شرایط متهم کردن رئیس جمهوری ترکیه به بازی سیاسی در پرونده قتل خاشقجی در حالی ابراز شده است که رجب طیب اردوغان پیش تر تاکید کرده است که آنکارا تا روشن شدن کامل حقایق به همکاری با نهادهای بین المللی برای مجازات عاملان این جنایت ادامه خواهد داد.
پرونده قتل خاشقجی؛ آخرین کلمات روزنامهنگار
در صورتی که مواضع وزیر امور خارجه فرانسه موضع رسمی دولت پاریس قلمداد شود، باید گفت: فرانسه نیز به تاسی از آمریکا تلاش می کند ماجرای قتل جمال خاشقجی را انکار و رژیم جنایتکار سعودی را تبرئه کند.
اظهارات وزیر امور خارجه فرانسه پس از آن صورت گرفت که در ادامه حمایت های گسترده واشنگتن از رژیم آل سعود، «جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریکا اخیرا" مدعی شد: "عربستان، هیچ دخالتی در قتل خاشقجی نداشته است."
جان بولتون در گفتگو با شبکه خبری سی ان بی سی، ادعا کرده است:
"کارشناسانی که صدای ضبط شده مربوط به قتل جمال خاشقجی را گوش کرده اند، معتقدند هیچ نشانه ای از دخالت ولیعهد عربستان در این قتل دیده نمی شود."
تلاش بولتون برای تبرئه ریاض در پرونده قتل خاشقجی
ادعاهای مشاور امنیت ملی آمریکا در حالی است که رژیم سعودی پس از تناقض گویی های فراوان، سرانجام به قتل جمال خاشقجی در کنسولگری عربستان در استانبول اعتراف کرده است.
در این ارتباط، روزنامه بریتانیایی گاردین اخیرا" در گزارشی تصریح کرد:
"روند تحولات عربستان در سال های اخیر از یک الگوی واضح پیروی می کند؛ از زمانی که «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان شده است، ریاض هرگونه مخالفتی را صرفنظر از آن که از سوی چه کسی باشد، به طرز وحشیانه سرکوب می کند."
با توجه به این واقعیت ها، شکی نیست که تلاش های رئیس جمهوری ترکیه بازی سیاسی نیست. اگر چه ممکن است دولت ترکیه برای این پرونده در پی برخی تسویه حساب ها با آمریکا و عربستان باشد، اما بدون تردید نمی تواند در این جریان بی تفاوت عمل کند.
بویژه که قتل منتقد رژیم سعودی در خاک ترکیه رخ داده است و ابهام های درباره نحوه قتل و سرنوشت جنازه جمال خاشقجی همچنان پابرجاست.
نویسنده: محمدعلی طالبی
116/110
بیشتر بخوانید:
پرونده قتلخاشقجی؛ سفیر اتحادیهاروپا از ریاض فراخوانده شود
ضرورت محاکمه همزمان عاملان و دستور دهنده قتل خاشقجی
قتل خاشقجی با دستور مقامات عالیرتبه سعودی