ایران پرس: «نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، در آستانه سفر آسیایی خود، با صدور بیانیه ای اعلام کرد که روز یکشنبه در راس هیاتی از کنگره آمریکا به منطقه ایندو پاسیفیک خواهد رفت و در سفر به سنگاپور، مالزی، کره جنوبی و ژاپن با مقامات این کشورها دیدار خواهد داشت.

نکته مهم اینکه در این بیانیه هیچ اشاره ای به سفر رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان نشده است. در همین راستا کاخ سفید تاکید کرد که حامی سفر پلوسی به تایوان نبوده است. سخنگوی کاخ سفید نیز اعلام کردکه جو بایدن رئیس جمهور آمریکا معتقد است، به او ربطی ندارد که به پلوسی توصیه کند به تایوان برود یا نه. بایدن خود نیز در این باره اظهار داشت که ارتش آمریکا فکر می کند اکنون زمان خوبی برای سفر به تایوان نیست. به رغم مخالفت بایدن، اما او هیچ حرکت علنی برای جلوگیری از سفر پلوسی به تایوان انجام نداد.

پیشتر چین به پلوسی درباره بازدید از تایوان هشدار داده و اعلام کرد که چنین اقدامی خط قرمز چین را به چالش می کشد و آمریکا با اقدامات متقابل قاطعانه مواجه خواهد شد. ارتش چین در چند ماه گذشته رزمایش های هوایی، دریایی متعددی را در نزدیکی تایوان برگزار کرده و حتی با توجه به اصرار پلوسی برای سفر به تایوان، سامانه های موشکی را نیز در مناطق نزدیک به این جزیره در خاک چین مستقر نمود. این امر نشان دهنده جدیت پکن در باره واکنش شدید به سفر احتمالی رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان بوده و احتمالا همین مساله موجب لغو سفر پلوسی به این جزیره در آستانه سفر آسیایی وی شد.

هدف اقدامات و تحرکات آمریکا به ویژه اقدامات تحریک آمیز درباره تایوان از قببل مطرح شدن سفر نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان و نیز فروش اقلام مختلف تسلیحاتی به آن و اعزام ناو گروه هواپیما بر رونالد ریگان به سوی تایوان، به چالش کشیدن ادعاهای دیرینه پکن در باره تعلق تایوان به چین و از سوی دیگر زیر سئوال بردن سیاست «چین واحد» است.

این امر واکنش تند مقامات ارشد چینی از جمله هشدار شی جین پینگ رئیس جمهور چین را موجب شده است. او به شدت با سفر پلوسی دومین نفر در صف ریاست جمهوری آمریکا به تایوان مخالفت کرده است. این سفر، نقض سیاست چین واحد تلقی می شود که به موجب آن، آمریکا از سال ۱۹۷۹تایوان را به عنوان یک کشور به رسمیت نشناخته است. وی اخیرا در تماس تلفنی با جو بایدن ضمن ابراز نگرانی درباره سفر احتمالی نانسی پلوسی به تایوان، به بایدن هشدار داد که با آتش بازی نکند. شی جین پینگ گفت: «چین صراحتاً با مداخله در امور تایوان مخالف است و قاطعانه از حق حاکمیت خود دفاع می‌کند».

به رغم هشدار های مکرر پکن به واشنگتن، اما نگاهی به سلسله مواضع و اقدامات دولت بایدن در قبال چین نشان می دهد که واشنگتن قصد مداخله جویی بیشتر درامور داخلی چین و نیز محاصره و مهار آن از طریق تشکیل انواع ائتلاف ها در منطقه ایندوپاسیفیک مانند ائتلاف های کواد و آکوس را دارد. در عین حال دولت های متعدد آمریکا از اوباما گرفته تا ترامپ و بایدن به عمد سیاست چین واحد را از جمله با اعزام نیرو، افزایش فروش تسلیحات و اعزام مقام ها و هیات های مختلف به تایوان به چالش کشیده اند.

در واقع نحوه برخورد واشنگتن با تایوان نحوه برخورد با یک کشور مستقل است. تایوان بزرگترین نقطه چالش در روابط آمریکا و چین است. برخی از تحلیلگران آمریکایی به صراحت اعلام کرده اند که توانایی های نظامی چین به حدی رسیده است که پیروزی آمریکا در دفاع از تایوان دیگر تضمین شده نیست.

در مقابل شی جین پینگ، مدت‌هاست که به تایوان توجهی خاص داشته و بیش از هر یک از اسلاف خود نشان داده است که اتحاد تایوان با چین هدف اصلی وی در عرصه سیاسی و نظامی  به شمار می آید. وی سال گذشته در یک سخنرانی در صدمین سالگرد تأسیس حزب کمونیست این کشور بر لزوم اتحاد سرزمین اصلی چین با تایوان تأکید کرد و آن را یک ماموریت تاریخی و تعهد تزلزل ناپذیر حزب کمونیست چین نامید. 

«ویلیام اچ اورهولت»محقق ارشد دانشکده کندی هاروارد، می گوید:«چین به شدت خواهان بازگشت تایوان است، اما این بدان معنا نیست که خواهان یک جنگ خونین اولیه است که اقتصاد چین را نابود کند.»

نویسنده: سید رضا میرطاهر

116