ژوئن 2014 عراق با تهاجم گروه تروریستی داعش مواجه شد و بخش های زیادی از جغرافیای این کشور در اشغال این گروه تروریستی که مورد حمایت برخی کشورهای منطقه و قدرت های فرامنطقه ای نیز بود، قرار گرفت.
فتوای تاریخی "آیت الله سیستانی"، مرجع عالیقدر شیعیان، نقطه آغاز مبارزه با داعش در عراق بود.
تحولات 5 سال اخیر عراق نشان می دهد که مرجعیت عراق تلاش کرد در مواقع ضروری با فتواها و نظرهایی که صادر می کند این کشور را از بن بست امنیتی و سیاسی نجات دهد.
یکی از مهمترین فتواها، فتوای آیت الله سیستانی در 14 ژوئن 2014 بود که مبارزه با گروه تروریستی داعش را «واجب کفایی» اعلام کرد.
سازمان حشد الشعبی 14 ژوئن با فتوای آیت الله سیستانی شکل گرفت و نقش برجسته ای در مبارزه با تروریسم داعشی و حفظ تمامیت ارضی عراق ایفا کرد.
فتوای آیت الله سبب شد حشد الشعبی از پشتوانه «همبستگی ملی» نیز برخوردار باشد.
«ابومهدی المهندس»، نایب رئیس سازمان حشد الشعبی در نامه ای که به مناسبت پنجمین سالگرد فتوای آیت الله سیستانی برای ایشان نوشته، بر این موضوع تاکید دارد: فتوای آیت الله سیستانی نه تنها مجرای حوادث عراق بلکه حوادث جهان را نیز تغییر داد و همه توطئه های داخلی و خارجی را نقش بر آب کرد.
آیت الله سیستانی در سال 2018 نیز بار دیگر در تحولات عراق و این بار در تحولات سیاسی نقش آفرینی کردند.
عراق پس از برگزاری انتخابات پارلمانی دچار نوعی بن بست سیاسی شد و رقابت میان شخصیت ها برای تصدی پست نخست وزیری شدت پیدا کرد.
آیت الله سیستانی بدون اینکه فتوایی صادر کنند، اعلام کردند؛ کسانی که پیش از این پست نخست وزیری را در اختیار داشته اند، به صلاح نیست بار دیگر این سِمَت را در اختیار گیرند.
این دیدگاه آیت الله سیستانی توسط شخصیت هایی نظیر "نوری مالکی" و "حیدر العبی" پذیرفته شد و کاهش گره های سیاسی در عراق و تسریع در فرآیند انتخاب نخست وزیری و تشکیل دولت جدید این کشور را در پی داشته است.
موضوع دیگر این است که آیت الله سیستانی به عنوان مرجع عالیقدر شیعیان بر خلاف گروههای سیاسی عراق نگاه فرقه ای و تقلیل گرایانه به مردم و تحولات این کشور ندارد بلکه نگاه مرجعیت، نگاه ملی در چارچوب هویت و تمامیت ارضی عراق و تاکید بر وحدت میان شیعه و سنی است.
این نگرش عامل مهمی در مقبولیت مردمی مرجعیت عراق و کارآمدی نقش آن در برهه های حساس از تحولات این کشور است.
برای مثال، سازمان حشد الشعبی، سازمانی صرفاً متشکل از شیعیان نیست بلکه اهل سنت و مسیحیان عراقی نیز در این سازمان عضویت دارند.
در همین راستا، آیت الله سیستانی در دیداری که با "آیت الله محسن اراکی" ، دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی داشته اند، عنوان کردند: به نیروهای حشد الشعبی گفتم که شما خود را سپر بلای مردم و خانواده های اهل سنت کنید که داعش آنها را مورد هجوم قرار می دهد و امنیت آنها را سلب کرده است.138/118
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتربخوانید:
بیانیه دفتر آیتالله سیستانی به مناسبت پنجمین سالروز صدور فتوای جهاد ضد داعش
راهبردهای مرجعیت عراق درباره انتخابات پارلمانی این کشور/ تحلیل و ویدئو
لاریجانی: مرجعیت عراق در شکست داعش نقش موثر داشتند+ ویدئو