ایران پرس-شرایط منطقه تحمل تنش تازه را ندارد. این را همه بازیگران منطقه ای در غرب آسیا به خوبی می دانند با این وجود به نظر می رسد بازیگران فرامنطقه ای می کوشند تا شرایط تنش را به این منطقه بازگردانند.

زمینه های درگیری در غرب آسیا اندک اندک می رود تا کاهش پیدا کند.

حتی عربستان هم که در باتلاق یمن گرفتار شده، با استقبال از مذاکره با رئیس جمهور سابق یمن، کوشش می کند تا با شیوه ای آبرومندانه و دیپلماتیک از وضع فعلی خارج شود.

در جریان بحران سازی در لبنان هم ریاض دست به یک عقب نشینی زد و با عدم استعفای «سعد حریری»، عملا بحران در این کشور مهار شد.

در تازه ترین نمونه، وزیر خارجه قطر با اشاره به برخی اختلافات منطقه ای، گفته است که باید این اختلافات را به گونه ای دیپلماتیک و از طریق مذاکره حل کرد. 

ایران، محور آرامش در منطقه آشوب

تهران حتی پیش از شدت گرفتن جنگ های داخلی در کشورهای منطقه همواره از روش های مسالمت آمیز برای حل و فصل مناقشات حمایت کرده و با وجود همه اقدامات آل سعود برای درگیر شدن با ایران، بر این نکته پای فشرده که کشورهای اسلامی بهتر است با تکیه بر دیپلماسی بر مشکلات خود غلبه کنند.

این راهبرد، ترجمانی دیپلماتیک از اندیشه وحدت در جهان اسلام است که دیپلماسی را جایگزین جنگ و گفتگوها بین کشورهای اسلامی را جانشین درگیری و یارگیری از بازیگران فرامنطقه ای می داند.

روحانی رئیس جمهور ایران

روز گذشته «حسن روحانی» رئیس جمهور کشورمان نیز با اشاره به هفته وحدت، بر پایان بخشیدن به مجادلات در منطقه تاکید کرد.

این پیامی است که اگر از سوی بازیگران منطقه ای به خوبی شنیده شود، احتمالا قدرت مهار گروه های تندرو در منطقه بیشتر شده و راه برای همکاری های منطقه ای و تبدیل کشورهای اسلامی به یک قدرت جهانی هموار می شود.

با این وجود روشن است که حامیان نظام تک قطبی بین الملل در جهان غرب نمی خواهند هیچ قدرت دیگری در فرآیند مسائل جهانی دخیل باشد. چه این قدرت چین یا روسیه باشد و چه جهان اسلام.

در همین راستا صدای تفرقه افکنی از گلوی برخی مواجب بگیران غربی بیرون می آید.

فتنه آل سعود در منطقه

نمونه اش «عادل الجبیر» وزیر امور خارجه کم تجربه عربستان سعودی که فکر می کند می تواند از طریق اتهام زنی به ایران، ثبات را به منطقه بازگرداند.

او که زمانی سفیر عربستان در واشنگتن بوده و به همین دلیل روابط بسیاری با سرویس های امنیتی ایالات متحده دارد، نقش پیمانکار جنگ در منطقه را برعهده گرفته و می کوشد تا مانع از همکاری های منطقه ای و تبدیل جهان اسلام به یک قطب اثرگذار جهانی شود.

در برابر وجود چنین مهره هایی، بدنه مردمی جهان اسلام، خسته از جنگ، پیام دعوت ایران به گفتگو و همکاری را شنیده و جذب آن شده اند.

بنابراین به نفع همه بازیگران منطقه ای است که با کنار گذاشتن چهره های افراطی خود، در مسیر خواست امت اسلامی برای وحدت حرکت کرده و از این طریق تفکرات تکفیری و تروریست پرور را در تنگنا قرار دهند. 134/111

نویسنده: مصطفی انتظاری هروی

بیشتر بخوانید:

مهمترین چالش های آمریکا در خاورمیانه در سال 2017/ نسخه آمریکایی برای آینده خاورمیانه

سفیر کره‌جنوبی در تهران: ایران نقش مهمی در برقراری صلح در خاورمیانه دارد

هماهنگی رسمی اسرائیل و عربستان برای دامن زدن به تنش در خاورمیانه

روحانی رئیس جمهور ایران
فتنه آل سعود در منطقه