تحلیل:

ایران پرس: تقارن استمرار جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و گسترش دامنه آن به لبنان با ترور هزاران شهروند این کشور، لزوم وحدت عملی بین مسلمانان و دستیابی کشورهای اسلامی به قدرت بازدارنده وحدت را به اولویت اول  سی‌وهشتمین‌ دوره کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی در تهران تبدیل کرده است. 

سی‌وهشتمین‌ دوره کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی با موضوع «همکاری‌های اسلامی و دستیابی بر ارزش‌های مشترک با تاکید بر مساله فلسطین» صبح امروز (پنجشنبه) با حضور «مسعود پزشیکان» رئیس جمهوری اسلامی ایران و برخی از مقامات لشکری و کشوری و همچنین  ۷۸ شخصیت از علمای  دینی و فرهنگی  جهان اسلام از ۳۰ کشور در سالن اجلاس سران در تهران رسما کار خود را آغاز کرد.

مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری اسلامی ایران در افتتاحیه این کنفرانس با بیان این که دشمن تفرقه را بین ما مسلمانان ایجاد کرده است، گفت: "پیامبر اسلام (ص) بین مردم عرب و مسلمانان الفت و برادری ایجاد کرد و وحدت مسلمانان بالاترین وصیت پیامبر اسلام (ص) است."

از وجود اختلاف و تفرقه بین مسلمانان و کشورهای اسلامی می توان به عنوان مهمترین عارضه و آسیب جوامع اسلامی و از وحدت و همگرایی بین مسلمانان و کشورهای اسلامی می توان به عنوان مهمترین عامل حل این مسائل و اختلافات نام برد. 

موضوع همگرایی میان کشورهای اسلامی، به لحاظ تاریخی دارای پیشینه ای طولانی است. چنانکه مفاهیم همچون امت واحده، دار الاسلام، وحدت اسلامی، اتحاد اسلامی، امت محمدیه، بلوک اسلامی، جبهۀ اسلامی، جهان اسلام، همبستگی دینی و اخوت اسلامی، در نظریه های متفکران جهان اسلام و ادبیات سیاسی و حقوقی سابقه ای طولانی دارند. 

یکی از دلایل ضرورت وحدت اسلامی، بهره گیری حداکثری از اسلام است و مصلحت جامعۀ اسلامی اقتضا می کند که مسلمانان حول محور مشترک خود، به اتحاد برسند. پیروزی و گسترش اسلام در سال های اولیه بعثت، نتیجه همبستگی و وحدت مسلمانان بود.

وحدت امت اسلامی، ضرورت و نیاز اجتماعی - سیاسی 

وحدت امت اسلامی، ضرورت و نیاز اجتماعی - سیاسی و امری حیاتی و استراتژیک محسوب می شود و جنبۀ صوری و تشریفاتی ندارد. مکتب اسلام با الهام از آیات قرآنی و روایات پیشوایان دینی، بر اقامه عدل و قسط در جامعه انسانی تأکید دارد و هدف از بعثت انبیا را تحقق عدالت اجتماعی می‌داند و بر عدالت‌خواهی در همه ابعاد اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی پافشاری می‌نمایدیکی از عوامل پیشرفت و رمز پیروزی هر ملتی، پیوند و اتحاد است.

از مهم ترین راه های رسیدن به وحدت، اتحاد کلمه بر محور اسلام و اجرای دستورات اسلامی است. بین مسلمانان زمینه های وحدت بسیاری وجود دارد که با محور قرار دادن آنها می توان وحدت بین مسلمانان را تحکیم کرد. شواهد فراوانی از همکاری و وحدت شیعه و سنی در طول تاریخ وجود دارد.

بی تردید همچنانکه رئیس جمهوری اسلامی ایران نیز در سخنان خود تصریح و تاکید کرد: "اگر چنانچه مسلمانان و کشورهای اسلامی وحدت و همبستگی می داشتند و به یک نظام امنیت جمعی می رسیدند اکنون شاهد فجایع اخیر در غزه و یا لبنان نمی بودیم. درغزه نزدیک به دو نیم میلیون مسلمان در برابر دیدگان بیش از یک و نیم میلیارد مسلمان دیگرقتل عام، زخمی و یا آواره شده اند و در لبنان نیز درنتیجه ترور سایبری اسرائیل نزدیک به چهار هزار نفرتنها در روز زخمی شدند و تعدادی هم به شهادت رسیدند و این  کشتارها همچنان ادامه دارد و برخی خبرها از تدارک این رژیم برای تکرار فجایع غزه در لبنان است."

بر همین دلیل ضرورت دارد که مسلمانان و کشورهای اسلامی گام های عملی در پیش بگیرند و به هر صورت ممکن وحدت و همبستگی داخلی خود را تقویت کنند. ازاین دید به نظر می رسد، سی‌وهشتمین‌ دوره کنفرانس بین‌المللی  وحدت اسلامی با کنفرانس های قبلی متفاوت خواهد بود.

این کنفرانس ها از همان ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی ایران برای تقویت وحدت بین مسلمانان پایه گذاری شد و اگرچه در تقریب مذاهب موثر بود، اما ضرورت های امروزی در جهان اسلام ایجاب می کند که وحدت از دایره نخبگان خارج و به بستر جوامع و دولت های اسلامی تسری یابد تا هم به توسعه و همگرایی کشورها و جوامع اسلامی شتاب بخشد و هم اینکه قدرت بازدارنده در برابر مخالفان و دشمنان اسلام ایجاد کند.

نویسنده: احمد کاظم زاده

117

بیشتر بخوانید:

 

امنیت جهانی در گرو پیشگیری از زیاده‌خواهی و منفعت‌طلبی مستکبران عالم است