حشد الشعبی ژوئن 2014 با فتوای مرجعیت عراق، آیت الله سیستانی، تاسیس شد. هدف از تاسیس آن مبارزه با تروریسم داعشی و حفاظت از جغرافیا و تمامیت ارضی عراق بود. بنابراین، سازمان حشد الشعبی با مبنای مذهبی و ملی تاسیس شد. حشد الشعبی نقش قابل ملاحظهای در جریان مبارزه با تروریسم داعشی در عراق داشت. با توجه به همین نقش برجسته نیز «حیدر العبادی» نخست وزیر پیشین عراق با صدور حکمی حکومتی در ۲۴ فوریه ۲۰۱۶ که آخرین ماههای جنگ با داعش بود، حشد الشعبی را یک سازمان مستقل تحت دستور مستقیم فرماندهی نیروهای مسلح عراق اعلام کرد.
جریانهای سیاسی حامی حشد الشعبی نیز ۲۶ نوامبر ۲۰۱۶ در ادامه سازماندهی این تشکیلات نظامی در چارچوب قوانین عراق، با اکثریت آرا، «قانون حشد الشعبی» را در پارلمان تصویب کردند. پس از صدور این قانون در عمل این سازمان از نظر حقوقی به یک سازمان امنیتی رسمی عراق تبدیل و برای اعضای آن ردیف حقوقی در بودجه تعیین شد.
دلایل مخالفتها با حشد الشعبی
با وجود اینکه حشد الشعبی یک نیروی رسمی نظامی در عراق محسوب میشود، اما با مخالفتهای گسترده داخلی و خارجی مواجه است. دلیل مخالفتها با حشد الشعبی نیز گرایشها و تفکرات مقاومت محور این سازمان است که با مداخله آمریکا در امور داخلی عراق است و همچنین رژیم صهیونیستی را یک بازیگر مزاحم و عامل اصلی هرج و مرج و ناامنی در غرب آسیا میداند و روابط نزدیکی نیز با دیگر گروههای مقاومت در منطقه دارد. با توجه به این مخالفتها و همچنین مبنای فکری حشد الشعبی، رژه روز گذشته این سازمان که در استان دیاله برگزار شد، حائز اهمیت زیادی است و پیامهای متعددی دارد.
نشان دادن توان رزمی و نظامی حشد الشعبی
نخستین پیام این رژه، توان رزمی و نظامی سازمان حشد الشعبی بود. رژه روز گذشته با نظم خاصی و مانند رژه ارتشهای دنیا برگزار شد و در عین حال، نیروهای حشد آمادگی بالای خود را به رخ کشیدند. در همین راستا، «مهند العقابی» مدیر اطلاعرسانی سازمان حشد الشعبی عراق گفت: «سازماندهی و توان رزمی و نظامی مهمترین پیامهای رژه نظامی حشد الشعبی بود و این سازمان، امروز، بسیار قویتر از سالهای گذشته است و بخشی از سامانه امنیتی عراق به شمار میرود.»
حضور الکاظمی با وجود کارشکنیهای زیاد
پیام مهم دیگر رژه حشد الشعبی به حضور مصطفی الکاظمی و سخنان وی مربوط است. نخست وزیر عراق به همراه وزرای کشور و دفاع در رژه روز گذشته حشد حضور داشتند. الکاظمی در رژه دیروز گفت «نیروهای حشد الشعبی» توانستند تروریسمِ تکفیری داعش را شکست داده و در هم بکوبند.» در واقع، نخست وزیر عراق به کارکرد و قابلیت حشد الشعبی اذعان کرد. موضوع دیگر این است که مخالفان حشد الشعبی تلاش زیادی انجام دادند تا الکاظمی در این رژه حضور پیدا نکند و مراسم رژه را نیز 13 روز به تعویق انداختند. مخالفان معتقد بودند حضور الکاظمی در رژه حشد، امتیاز مهمی برای این سازمان است و تلاشها برای تخریب وجهه آن را ناکام میگذارد.
حشد الشعبی؛ سازمانی فرافرقهای
پیام سوم این رژه نیز این بود که بر خلاف تبلیغات گسترده مخالفان، اساساً حشد الشعبی یک سازمان فرقهگرا نیست زیرا در مراسم رژه عشایر سنی و مسیحی نیز در کنار اعضای شیعه این سازمان حضور داشتند.
با توجه به این پیامهای مهم، مخالفان حشد از روز گذشته تلاش زیادی انجام دادند تا حشد الشعبی را در مقابل ارتش عراق قرار دهند و سیاست تفرقه میان ارتش و حشد را پیگیری کردند. پیگیری این سیاست بیش از همه تایید کننده موفقیت رژه روز گذشته حشد الشعبی بود و این موضوع مخالفان را هراسان کرده است. //114
نویسنده: سید رضی عمادی