ایران‌پرس: در ادامه مداخله‌جویی اتحادیه اروپا در امور داخلی ایران، پارلمان اروپا درحال بررسی موضوع قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در آنچه که فهرست سازمان‌های تروریستی خوانده می‌شود، است.

در نشست پارلمان اروپا در روز سه شنبه درباره اغتشاشات در ایران، نمایندگان این پارلمان بر لزوم قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست سازمان‌های تروریستی، تشدید تحریم‌های حقوق بشری تهران و پاسخگو کردن جمهوری اسلامی تاکید کردند.

«عبیر السهلانی» نماینده پارلمان اروپا مدعی شده که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به قرار گرفتن در فهرست سازمان های تروریستی اروپا بسیار نزدیک شده است. 

بریتانیا نیز به دنبال تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است. مجلس عوام بریتانیا 11 ژانویه طرحی را به اتفاق آرا به تصویب رساند که از دولت این کشور می‌خواهد سپاه پاسداران در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار دهد.

این طرح غیرالزام‌آور است و به رغم هشدار یک نهاد نظارتی در این کشور درخصوص انجام چنین اقدامی به اتفاق آرا در پارلمان بریتانیا تصویب شد. 

نظام الدین موسوی، سخنگوی هیات رئیسه مجلس با انتشار توئیتی در صفحه شخصی خود خطاب به پارلمان های‌ اروپایی گفت: هر مصوبه‌ای علیه سپاه پاسداران با پاسخ قاطع و مصوبات متقابل مجلس ایران مواجه خواهد شد.

وی در ادامه توئیت خود، تحریم و تروریستی نامیدن سپاه پاسداران توسط کشورهای غربی را فاقد ارزش عملی و صرفا یک مانور تبلیغاتی پوچ و رذیلانه دانست.

موضوع گنجاندن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در فهرست گروه‌های تروریستی را چندی پیش وزیران خارجۀ کشورهای اتحادیۀ اروپا در بروکسل مطرح کردند.

بسیاری از ناظران معتقدند که نتیجۀ این مساله حداکثر تا پایان فوریه 2023 روشن خواهد شد. لذا نباید انتظار داشت که بحث دربارۀ این موضوع در جلسۀ آیندۀ شورای وزیران خارجه در بروکسل در  23 ژانویه به سرانجام برسد. گفته می‌شود آلمان، هلند و جمهوری چک موافق گنجاندن سپاه در فهرست گروه‌های تروریستی‌ هستند.

تلاش بی سابقه اتحادیه اروپا و نهادهای آن مانند پارلمان اروپا در زمینه تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در واقع دنباله روی کورکورانه و بدون عاقبت اندیشی اروپایی ها از آمریکا است.

دونالد ترامپ رئیس جمهور وقت آمریکا 8 آوریل 2019 با امضای بیانیه ای در اقدامی بی سابقه در عرصه بین المللی و بر خلاف قوانین بین المللی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به عنوان یک سازمان تروریستی خارجی معرفی و تحریم های گسترده ای را علیه آن اعلام کرد.

بدین ترتیب دولت ترامپ با اقدام خود علیه سپاه پاسداران، گامی جدید در مسیر تخریب حقوق بین الملل و فروپاشی موازین و قواعد آمره در حقوق بین الملل برداشت.

اکنون اروپایی ها که در دوره ریاست جمهوری جو بایدن رئیس جمهور دموکرات آمریکا بار دیگر در مسیر همگرایی فراآتلانتیکی با ایالات متحده حرکت می کنند، در اقدامی هم‌نوا با واشنگتن و در راستای تشدید فشارها علیه ایران، قصد تکرار تجربه شکست خورده آمریکا در تحریم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را دارند. با این همه در این زمینه ملاحظاتی جدی وجود دارد.

نخست اینکه کشورهای اتحادیه اروپا اکنون با توجه به تداوم جنگ اوکراین در شرق اروپا و تبعات و پیامدهای آن که ناشی از همراهی با واشنگتن در اعمال تحریم های گسترده علیه روسیه است دچار وضعیت اقتصادی و اجتماعی نامساعد و شکننده ای هستند و ورود به ماجرا جویی جدیدی علیه ایران که مسلما واکنش جدی تهران را در پی خواهد داشت صرفا بر پیچیدگی ها و دشواری های وضعیت کنونی برای آنها خواهد افزود.

دوم اینکه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بخشی از نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران است که سابقه طولانی و موثری در زمینه مبارزه با گروههای تروریستی مورد حمایت غرب در منطقه غرب آسیا به ویژه در سوریه و عراق و تامین ثبات و امنیت در این منطقه داشته است و اقدام احتمالی اتحادیه اروپا در تروریستی اعلام کردن آن بر خلاف حقوق و قوانین بین المللی و در حقیقت اقدامی در راستای تضعیف صلح و امنیت منطقه ای است.

مساله دیگر تبعات و پیامدهای اقدام احتمالی نهادهای اتحادیه اروپا اعم از پارلمان و کمیسیون اروپا در زمینه تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است که مسلما با پاسخ قاطع تهران مواجه خواهد شد. 

سردار «رسول سنایی راد» رئیس دفتر سیاسی سپاه در این باره گفت:  تروریستی اعلام کردن سپاه به افزایش سطح تنش برای انگلیس و متحدان اروپایی و امریکایی‌شان دامن خواهند زد. پاسداران انقلاب اسلامی، طبق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بخشی از نیرو‌های مسلح رسمی و قانونی کشور بوده و هرگونه اقدام علیه آن، اقدام علیه نظام و حاکمیت ایران به حساب آمده که قطعاً بی‌پاسخ نخواهد ماند.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر