ایران پرس: موج جدید بیماری کووید- 19 با سویه اومیکرون در حالی بسیاری از کشورهای جهان را فراگرفته که تبعیض در توزیع واکسن و عدم دسترسی عادلانه به دارو و تجهیزات پزشکی، بار دیگر نگرانی از تبعیض و آپارتاید درمانی را از سوی کشورهای ثروتمند جهان به دنبال داشته است.

براساس گزارش نهادهای بین المللی کشورهای اتحادیه اروپا به همراه بریتانیا و آمریکا در شش هفته اخیر، در مجموع، بیش از همه کشورهای قاره آفریقا، واکسن کرونا دریافت کرده اند و در بسیاری از کشورهای توسعه یافته، سومین دوز واکسن نیز تزریق شده است.

این درحالی است که به گفته «نیک دیردن» مدیر سازمان خیریه «عدالت جهانی هم اکنون» (Global Justice Now)، کشورهای فقیر و توسعه نیافته هنوز در دسترسی به حداقل میزان لازم برای انجام واکسیناسیون سراسری علیه این بیماری کشنده، دچار مشکل هستند. 

قریب به دو سال از همه گیری بیماری کووید- 19 در جهان می گذرد. در این مدت دستیابی به واکسن و شروع گسترده واکسیناسیون در کشورهای مختلف، امید به کنترل این بیماری را افزایش داده است، اما عدم توزیع مناسب واکسن میان کشورهای مختلف سبب شده است تا عملا کنترل این بیماری در کشورهای ثروتمند، امکان پذیر شود.

 آمارها نشان می دهند در فاصله 11 نوامبر تا 21 دسامبر، کشورهای ثروتمند، 513 میلیون دوز واکسن کرونا به دست آوردند؛ در حالی که همه کشورهای قاره آفریقا، در سال جاری فقط 500 میلیون دوز واکسن کرونا دریافت کرده اند.

عوامل مختلفی در توزیع ناعادلانه واکسن کرونا در جهان وجود دارد؛ از آن جمله می توان به احتکار واکسن و محدودیت صادرات و عرضه آن از سوی کشورهای ثروتمند، فقدان زیرساخت های لازم برای توزیع عادلانه واکسن و عدم تخصیص بودجه کافی به کشورهای فقیر اشاره کرد.

این درحالی است که براساس گزارش های منتشر شده، حدود 11 میلیارد دز واکسن کرونا در سال 2021 تولید شده‌ که حتی بیش از جمعیت کل جهان است، اما آمار واقعی نشان می دهد که درصد زیادی از جمعیت کشورهای آفریقایی حتی یک دز واکسن را نیز دریافت نکرده اند.

این ناعدالتی در توزیع واکسن و عدم توجه و کمک کشورهای ثروتمند به کشورهای فقیر، سبب شده است تا نوع جهش یافته ویروس کرونا به نام اومیکرون از آقریقای جنوبی به دیگر مناطق جهان سرایت کند. 

«براندون لاک» رئیس نهاد «وان کمپین» در این باره می گوید: "افزایش سویه های جدید ویروس کرونا و دسترسی اندک به واکسن در کشورهای در حال توسعه، تهدیدی جدی است؛ این موضوع نه تنها به قیمت جان مردم در کشورهای فقیرتر تمام می شود، بلکه خطر ابتلا به انواع جدید ویروس را افزایش می دهد که این موضوع نیز باعث افزایش مرگ و میرها در کشورهای ثروتمند خواهد شد."

در واقع کشورهای ثروتمند نه تنها واکسن را در اختیار کشورهای فقیرتر قرار نداده اند، بلکه از نظر پزشکی نیز آنها را از دارو و تجهیزات پزشکی محروم کرده اند. حتی برخی گزارش ها نشان می دهد تاریخ مصرف اغلب واکسن های اهدایی به کشورهای آفریقایی، گذشته است یا در آستانه انقضا قرار دارند.

این در حالی است که سازمان جهانی بهداشت پس از کشف سویه اومیکرون اعلام کرد، برای رهایی از کرونا باید واکسن در اختیار همه کشورها قرار گیرد؛ در غیر این صورت، کرونا با سویه های جدید به کشورهای برخوردار از انبوه واکسن نیز باز خواهد گشت و رهایی از آن، بدون عدالت واکسنی ممکن نخواهد بود.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117