رهبران احزاب شرکت کننده در انتخابات پارلمانی فرانسه

ایران پرس: رای دهندگان فرانسوی روز یکشنبه 0 تیر- 30 ژوئن با حضور بی‌سابقه‌ای در انتخابات پارلمانی زودهنگام شرکت کردند.

سه بلوک سیاسی بزرگ در این انتخابات رقابت کردند که عبارت از «اجتماع ملی» راست افراطی، ائتلاف میانه‌روی «امانوئل مکرون» رئیس‌جمهور فرانسه و ائتلاف «جبهه مردمی جدید» متشکل از نیروهای چپ میانه، سبز و چپ بودند.

به‌دنبال اعلام نتایج اولیه دور اول انتخابات پارلمانی فرانسه و پیروزی قابل توجه راستگرایان افراطی، شورش‌ها در شهرهای این کشور آغاز شده است.

 

انتخابات پارلمانی فرانسه در دو مرحله‌ برگزار می‌شود و تکلیف بیشتر ۵۷۷ کرسی پارلمان فرانسه تا زمان دور دوم رای گیری در روز یکشنبه آینده  مشخص نخواهد شد.

۴۹ میلیون و پانصد هزار رای‌دهنده ثبت نام شده، ۵۷۷ نماینده مجلس ملی فرانسه را انتخاب خواهند کرد. تنها نامزدهایی که موفق به کسب بیش از 12.5 درصد آرا شوند به دور بعدی راه می‌یابند که هفته آینده در ۷ ژوئیه برگزار می‌شود.

طبق نتایج اعلام شده حزب راست افراطی «اجتماع ملی» با فاصله قابل توجه برنده دور نخست انتخابات پارلمانی فرانسه شد که به معنی تایید سیطره این حزب بر فضای سیاسی این کشور و نزدیک شدن آن به در دست گرفتن قدرت در فرانسه است.

سه بلوک سیاسی بزرگ فرانسوی در دور اول انتخابات پارلمانی این کشور پا به عرصه رقابت‌ها گذاشته بودند که عبارت بودند از حزب «اجتماع ملی» راست افراطی به رهبری «مارین لوپن» و «ژردن باردلا» ائتلاف احزاب میانه‌رو به رهبری مکرون به نام «با هم برای جمهوری» و ائتلاف «جبهه مردمی جدید» که متشکل از احزاب چپ، چپ میانه و سبزها است.

حزب راست‌گرای «اجتماع ملی» فرانسه حدود ۳۳.۲ درصد آرا در مرحله اول انتخابات سراسری فرانسه را به دست آورده است. ائتلاف احزاب چپ «جبهه مردمی جدید» فرانسه پس از حزب لوپن، با کسب 28.1 درصد آرا در رتبه دوم قرار دارد که شامل احزاب «فرانسه سرکش» (LFI)، «حزب سوسیالیست» (PS)، «حزب کمونیست» (PCF)، «سبزهای زیست محیطی اروپا» (EEVL) و «حزب رادیکال» است.

ائتلاف میانه‌روی مکرون متشکل از احزاب «رنسانس»، «مدوم» و «افق‌ها» نیز تنها توانست ۲۱ درصد آرا را به خود اختصاص داده و به کسب رتبه سوم اکتفا کند.

با مشخص شدن پیروزی حزب راست افراطی اجتماع ملی، حامیان مارین لوپن، رهبر حزب ضدمهاجرت اجتماع ملی، در میان تشویق هوادارانش گفت: "بلوک حامیان مکرون حذف و محو شد."

«حزب اجتماع ملی» به رهبری مارین لوپن و ژردن باردلا، سه هفته پیش هم در انتخابات پارلمانی اروپا پیروز شدند. مارین لوپن گفت: "ما به اکثریت مطلق نیاز داریم تا ژردن باردلا بتواند ظرف یک هفته به نخست‌وزیری منصوب شود."

بسیاری از رای دهندگان فرانسوی، مکرون را «نخبه‌گرا» و متهم به عدم درک عموم مردم می‌کنند و به این دلایل از او رویگردان شده و در مقابل حزب مارین لوپن را به دلیل تاکید بر هزینه‌های زندگی و دستمزدها و موضع سنتی ضد مهاجرتی، ترجیح می‌دهند.

افکار عمومی فرانسه نیز در دهه گذشته به سمت راست متمایل شده است و در حالی‌که بحث‌های هویتی در این کشور بالا گرفته آنها اقلیت مسلمان فرانسه را که بسیاری از آنان را مهاجران تشکیل می دهند، تهدیدی برای ارزش‌های سکولار این کشور می‌دانند.

نتایج انتخابات پارلمانی زود هنگام فرانسه به مثابه ضربه سخت دیگری بر امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه پس از پیروزی حزب راستگرای افراطی «اجتماع ملی» در انتخابات پارلمان اروپا محسوب می شود.

در واقع همین مساله موجب شد تا مکرون با اعلام انحلال مجلس ملی فرانسه خواهان برگزاری انتخابات پارلمانی زود هنگام به امید شکست راست گرایان افراطی در این انتخابات فرانسه شود.

اکنون مشخص شده که این تاکتیک سیاسی مکرون نه فقط کمکی به اقتدار سیاسی او در عرصه سیاسی فرانسه با پیروزی حزبش نشده، بلکه فقط موجب شده تا راست گرایان افراطی یک قدم مهم دیگر به کسب قدرت در این کشور نزدیک شوند.

مکرون که از نتایج دور اول انتخابات پارلمانی در این کشور بسیار هراسان شده است، از فرانسوی‌ها خواسته تا پشت سر نامزدهایی که به وضوح جمهوری‌خواه یا طرفدار دموکراسی هستند، گرد هم آمده و با رأی خود نامزدهای تندرو و راستگرای حزب «اجتماع ملی» را از دستیابی به کرسی‌های پارلمان فرانسه محروم کنند.

«گابریل آتال» نخست‌وزیر فرانسه نیز با بیان اینکه حزب راست افراطی «اجتماع ملی» به دنبال کسب اکثریت مطلق در پارلمان این کشور است، نسبت به افزایش قدرت راستگرایان در این کشور هشدار داد.

نتایج انتخابات پارلمانی زود هنگام و نیز انتخابات پارلمان اروپا نشان‌دهنده تغییرات عمیق در نگرش سیاسی مردم فرانسه و چرخش به راست در عرصه سیاسی این کشور و رشد حمایت از احزاب راست افراطی است که این امر می‌تواند تاثیرات عمیقی بر سیاست‌های آینده داخلی و خارجی فرانسه به عنوان دومین کشورمهم اتحادیه اروپا و در نتیجه برکل اروپا داشته باشد.

می توان گفت که بازارهای مالی اروپا، حمایت غرب از اوکراین و نیروی هسته‌ای و نظامی فرانسه همگی به طور بالقوه تحت تأثیر نتایج نهایی انتخابات  پارلمانی زودهنگام فرانسه قرار خواهند گرفت.

با توجه به خط مشی ملی گرایانه و ضد مهاجرتی حزب «اجتماع ملی» می توان انتظار داشت که در صورت پیروزی این حزب در دور دوم انتخابات پارلمانی فرانسه وکسب اکثریت در مجلس ملی فرانسه، نخست وزیر فرانسه از این حزب خواهد شد که این امر به معنای بروز کشاکش بین دولت فرانسه و کاخ الیزه خواهد بود.

بدین ترتیب، ژردن باردلا رهبر ۲۸ ساله حزب راست افراطی «اجتماع ملی» فرانسه ممکن است به‌زودی نخست‌وزیر فرانسه شود. در واقع اگر حزب «اجتماع ملی» به اکثریت در پارلمان برسد، مکرون چاره‌ای جز این نخواهد داشت که به این حزب فرصت رهبری و انتصاب نخست‌وزیر را بدهد.

او سپس باید در کنار آن‌ها کشور را اداره کند سناریویی که در سیاست فرانسه به عنوان «همزیستی» شناخته می‌شود. چنین وضعیتی توانایی مکرون را برای پیشبرد برنامه‌های سیاسی خود برای فرانسه به شدت محدود می‌کند و ممکن است به این معنی باشد که او ناچار به پذیرفتن اقدامات سیاسی شود که از اساس با آنها مخالف است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117