حزب راست افراطی آلمانی «آلترناتیو برای آلمان» پس از آنکه نظرسنجی ها در هفتههای اخیر افزایش آرای این حزب را نشان دادند، نخستین پیروزی خود را در یک انتخابات محلی تجربه کرد.
نامزد این حزب دست راستی روز یکشنبه با برتری در دور دوم انتخابات شهرداری شهر «زونبرگ» نخستین پیروزی این حزب در یک انتخابات محلی را رقم زد.
احزاب رقیب این حزب شامل ائتلاف حاکم متعلق به «اولاف شولتز» صدراعظم آلمان که شامل حزب سبزها و حزب «دموکرات های آزاد» است، شاهد افت محبوبیت خود بوده اند.
نتایج نظرسنجی ها نشان میدهند این حزب در ایالت های حوزه آلمان شرقی محبوبیت بالایی دارد و ممکن است در انتخابات سال آینده میلادی در سه ایالت شرقی آلمان پیروز شود.
حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» عمری 10 ساله دارد و احزاب جریان اصلی آلمان رسما از همکاری با این حزب به دلیل داشتن دیدگاههای افراطی امتناع کردهاند.
این حزب در سال 2017 نخستین بار در پارلمان آلمان کرسی به دست آورد. حزب «آلترناتیو برای آلمان» در زمان انتخابات عمدتا روی بحران پناهجویان مانور داده و اخیرا نیز با حمایتهای آلمان از اوکراین در جنگ با روسیه مخالفت کرده است. این حزب حتی برنامه دارد تا در انتخابات فدرال سال 2025 آلمان نامزدی برای سمت صدراعظمی آلمان معرفی کند.
در جنوب اروپا نیز در کشور یونان یک حزب دست راستی در انتخابات پارلمانی به پیروزی رسید.
وزارت کشور یونان اعلام کرد: "حزب دست راستی «دموکراسی نو» به رهبری «کریاکوس میتسوتاکیس» نخستوزیر سابق یونان در انتخابات پارلمانی پیروز شده است."
حزب میتسوتاکیس با کسب ۴۰.۵۲ درصد آرا، ۱۵۸ کرسی از ۳۰۰ کرسی پارلمان را در جریان انتخابات زودهنگام به دست آورده است. پس از اعلام نتایج اولیه انتخابات، میتسوتاکیس بیانیه ای صادر کرد و متعهد شد که کشور را طی چهار سال آینده متحول کند و زندگی شهروندان یونانی را بهبود بخشد.
جنبش ها و احزاب راست گرای افراطی در سال های اخیر به علل مختلف توانسته اند به پیروزی های قابل توجهی دست یابند.
تحلیلگران اروپایی روی کار آمدن «جورجیا ملونی» نخست وزیر راست گرای افراطی در ایتالیا را به منزله نقطه عطفی در مسیر به قدرت رسیدن راست گرایان افراطی در کشورهای اروپایی می نگرند.
هر چند این احزاب و جنبش ها در سال های اخیر قدرت روزافزونی پیدا کرده اند، اما در کشوری مانند فرانسه «مارین لوپن» رهبر فراکسیون پارلمانی حزب راست گرای افراطی «تجمع ملی» نتوانسته در دو انتخابات اخیر ریاست جمهوری در برابر رقیبش یعنی «امانوئل مکرون» که یک راست گرای میانه محسوب می شود به پیروزی برسد.
همچنین در آلمان حزب راست گرای افراطی «آلترناتیو برای آلمان» هر چند در انتخابات پارلمانی اخیر توانست نسبت به انتخابات قبلی آرای قابل ملاحظه ای کسب نماید، اما هیچ یک از احزاب اصلی آلمانی حاضربه مشارکت دادن آن در قدرت و ائتلاف با این حزب نشده اند.
با این حال بررسی روندها نشان می دهد که نقش احزاب و جنبش های راست گرای افراطی به طور روز افزونی در عرصه سیاسی کشورهای اروپایی در حال افزایش است.
همچنان که جنبشهای راست گرای افراطی حتی در کشورهای لیبرال قدیمی مثل سوئد نیز مورد توجه قرار گرفتهاند. اساسا به قدرت رسیدن احزاب و سران راست گرای افراطی به مثابه تهدیدی جدی برای هم گرایی اروپایی و اتحادیه اروپا محسوب می شود، به دلیل اینکه این احزاب و سران آنها خواهان تقدم منافع و حاکمیت ملی بر حاکمیت اتحادیه اروپا بوده و در بسیاری موارد مانند مساله مهاجران و پناهجویان و نیز سیاست های اقتصادی و اجتماعی حاضربه تبعیت از تصمیمات بروکسل نیستند.
ضمن اینکه این احزاب گرایشات ملی گرایانه افراطی داشته و خواهان اخراج مهاجران از کشورهای اروپایی هستند.
در عین حال بسیاری از این احزاب و جنبش ها گرایشات اسلام ستیزانه و ضد مسلمانان دارند که عمده جمعیت مهاجرات را در کشورهای اروپایی تشکیل می دهند.
با توجه به اینکه اعمال خشونت علیه اقلیتها و آزار مهاجران در چارچوب ترویج بیگانه هراسی از سوی راست گرایان افراطی اروپایی دنبال میشود، به همین دلیل این جریان به یک تهدید امنیتی جدی برای کشورهای اروپایی تبدیل شده است.
«ایلکا سلمی» هماهنگ کننده مبارزه با تروریسم اتحادیه اروپا با برشمردن تهدیدات تروریستی علیه اروپا می گوید: "(تهدید ناشی از) افراط گرایی جناح راست، بویژه افراط گرایی خشن جناح راست سفید در اروپا برجسته تر شده است."
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
117