در دور دوم انتخابات، "مورالس" با "کارلوس مسا"، دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری این کشور، رقابت خواهد کرد.
بر اساس بیانیه دادگاه عالی انتخابات بولیوی، بعد از شمارش 83 درصد آرا، مورالس توانست با کسب 45.27 درصد آرا پیشتاز انتخابات ریاستجمهوری باشد. در حالی که "کارلوس مسا" 38.16 درصد آرا را به دست آورد.
اما طبق قانون این کشور هر نامزد برای پیروزی در دور اول انتخابات باید بیش از 50 درصد آرا یا حداقل 40 درصد آرا در صورتی که اختلافش با رقیبش حداقل 10 درصد باشد را به دست آورد. قرار است دور دوم انتخابات ریاست جمهوری بولیوی 15 دسامبر برگزار شود.
اگرچه مورالس پیشتاز این انتخابات است اما این میزان رای در این دور از انتخابات برای مورالس نتیجه خوبی نیست او در سه دور قبلی انتخابات توانسته بود به ترتیب 54، 46 و 61 درصد آرا را از آن خود کرده و پیروز انتخابات باشد.
اما اکنون با کسب 45 درصد از آرا در مرحله دوم باید با مسا که از ائتلاف سیاسی جامعه مدنی در انتخابات حضوردارد، رقابت کند.
مسا ازسال 2003 تا 2005، به مدت 19 ماه رئیس جمهور بولیوی بود.
وی معتقد است مورالس متعهد به دموکراسی نیست و این کشور طی چهارده سال گذشته شاهد بی عدالتی بسیار زیاد و فساد گسترده بوده است.
مورالس که سیاستمداری از بومیان بولیوی است برای بار چهارم در رقابت های انتخابات ریاست جمهوری این کشورشرکت کرده و اگر پیروز شود، تا 2025 زمام این کشور آمریکای لاتین را بر عهده خواهد داشت. وی طی سالهای گذشته توانسته است در عرصه اقتصادی، بولیوی را به بالاترین رشد اقتصادی درمیان کشورهای آمریکای لاتین برساند.
همچنین دولت مورالس از همان ابتدا برنامههای گستردهای را برای بهبود شرایط زندگی مردم طبقه متوسط و فقیر اجرا کرده که زندگی بسیاری از شهروندان این کشور را تغییر داد و با استقبال سازمان ملل متحد و صندوق بین المللی پول روبرو شد.
با این حال اصرار مورالس برای شرکت در انتخابات پس از سه دوره ریاست جمهوری با انتقادهایی همراه بوده است. مردم بولیوی در سال 2016 با شرکت در یک همه پرسی به لغو محدودیت زمانی ریاست جمهوری رای ندادند اما دادگاه قانون اساسی بولیوی مجوز نامزدی وی را برای چهارمین بار متوالی در انتخابات ریاست جمهوری سال 2019 صادر کرد.
منتقدان مورالس با سیاستهای زیست محیطی وی مخالفند. آنها مدعی اند فرمان مورالس که مجوز کشاورزان برای افزایش سطح زمین زیر کشت را چهار برابر افزایش داد، به آتش زدن جنگلها دامن زده است.
رشد کسری بودجه بولیوی که معادل 7.8 درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور است و کاهش درآمدهای نفتی و گازی نیزموجب انتقاد مخالفان شده است.
در زمینه سیاست خارجی، بولیوی از جمله کشورهای آمریکای لاتین است که به ویژه طی سالهای اخیر خشم مقامات واشنگتن را برانگیخته است.
سیاستهای ضد استعماری و ضد امپریالیستی مورالس و انتقاد از رویکرد واشنگتن در منطقه، سبب شده تا بولیوی نیز همچون برخی دیگر از کشورهای چپگرای این منطقه تحت فشارهای آشکار و نهان آمریکا قرار بگیرد. به طوری که مورالس در اواخر ژوئیه 2016 دولت آمریکا را به تلاش برای سرنگونی دولتش متهم کرد و ضمن انتقاد از اقدامات مداخله جویانه آمریکا در بولیوی گفت: واشنگتن همچنان به توطئههای خود علیه بولیوی ادامه می دهد.
در این دوره انتخابات نیز مقامات بولیوی؛ آمریکا را به تلاش برای مداخله در انتخابات ریاست جمهوری بولیوی متهم کرده و نسبت به آن هشدار داده اند.
"خوان رامون کینتانا" وزیر ریاست جمهوری بولیوی در این باره گفت: روزی وجود ندارد که دخالتهای سفارت آمریکا در لاپاز در سیاست داخلی بولیوی مشهود نباشد، چنانکه آمریکا در 50 سال گذشته دخالت های مخربی در فرایندهای انتخاباتی بولیوی صورت داده است.
قرار است دور دوم انتخابات ریاست جمهوری در کمتر از دو ماه دیگر برگزار شود، به نظر می رسد به رغم تلاشهای آشکار و پنهان آمریکا برای جلوگیری از انتخاب مجدد مورالس، وی پیروز انتخابات ریاست جمهوری این کشور باشد.
نویسنده: دینیاریان
141/117
بیشتر بخوانید:
"مورالس" پیشتاز انتخابات ریاست جمهوری بولیوی
دعوت مورالس از مردم برای شرکت حداکثری در انتخابات ریاست جمهوری بولیوی