اتحادیه اروپا اعلام کرد که حدود ششصد و سی و پنج میلیون دلار در ازای مشارکت این کشور آفریقایی برای ممانعت از نفوذ پناهجویان از دریای مدیترانه به اروپا ، پرداخت خواهد کرد.
اگر چه بحران پناهجویان در پی شرایط سخت منطقه ای، جنگ و درگیری مدت هاست ادامه دارد اما اکنون به معضلی جدی برای کشورهای اروپایی تبدیل شده است. بسیاری از این کشورها علیرغم شعارهای فریبنده حقوق بشری مرزهای خود را بر روی پناهجویان بسته اند و بسیاری نیز با اتخاذ سیاست های سختگیرانه شرایط دشواری را برای زندگی پناهجویان در کمپ ها و اردوگاه ها فراهم آورده اند.
علیرغم اتخاذ این تصمیمات، ادامه روند پناهجویی از یک سو و از سوی دیگر بحران های اقتصادی و اجتماعی و تنش های سیاسی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا سبب شده که اتحادیه اروپا در اتخاذ سیاستی متفاوت برای اسکان پناهجویان در دیگر کشورها به ازای پرداخت کمک های مالی اقدام نماید.
نخستین گام در این راستا مذاکرات اتحادیه اروپا با ترکیه بود. بر اساس مذاکرات فشرده ای که میان طرفین صورت گرفت، سرانجام اتحادیه اروپا پذیرفت در کنار اعطای کمک مالی به ترکیه شرایط این کشور برای عضویت در اتحادیه اروپا را نیز فراهم سازد. در این مذاکرات ترکیه خواستار تسریع در روند مذاکرات عضویت در اتحادیه اروپا، دریافت چند میلیارد یورو کمک مالی و لغو روادید برای اتباع خود شد. علیرغم امضای قرارداد و کمک ترکیه در این موضوع ، جدال ها همچنان ادامه دارد. بسیاری از کشورهای اتحادیه اروپا این روال را باج دهی به ترکیه می دانند در حالیکه آنکارا انجام این کار را کمک بزرگی به اتحادیه اروپا تلقی می کند و خواستار اجرای تعهدات از سوی اتحادیه اروپاست.
اجرای این توافقنامه ها اما با چالش هایی مثل فساد در سیستم مالی و اداری در کشورهای مبداء همراه است و به همین علت اجرای آن با دشواری و موانعی همراه است. این روند برای پناهجویی که از کشور های آفریقایی راهی اروپا می شوند با توجه به وضعیت کشورهای آفریقایی به مراتب دشوار تر و پیچیده تر است. بویژه آنکه اوضاع در آفریقا نیز مساعد نیست. جنگ و درگیری، بیکاری و فقر اقتصادی، گسترش حملات تروریستی و ناامنی از یک سو و از سوی دیگر بحران لیبی و امکان عبور غیر قانونی پناهجوبان از دریای مدیترانه سبب شده موج مهاجرت از بسیاری از کشورهای آفریقا نیز به سوی اروپا افزایش یابد.
بسیاری از ساکنان کشورهای درگیر جنگ و خشکسالی از راه های مختلف خود را به لیبی و کشورهای همسایه آن رسانده و علیرغم همه خطرات راه دریای مدیترانه را برای رسیدن به مرزهای اروپا در پی می گیرند.
سازمان بین المللی مهاجرت در تازه ترین گزارش خود اعلام کرد عمده سرنشینان قایق های غرق شده، ساکنان غرب آفریقا بودند که از لیبی به مقصد ایتالیا می رفتند. شمار مرگ مهاجران در دریای مدیترانه به بیش از 4 هزار و 636 نفر رسیده است.
اگرچه اروپا اکنون اعطای کمک را به منظور جلوگیری از روند مهاجرت پیشنهاد داده است اما مشکل اصلی ادامه سیاست های جنگ طلبانه و مداخله جویانه بسیاری از کشورهای غربی است که اکنون آتش جنگ و درگیری و بحران های ناشی از آن، میل به چنین مهاجرت هایی را تشدید کرده است.
در این راستا اعطای کمک های مالی اروپا به کشوری مثل نیجر نیز تنها به مثابه راهکار موقت و نه چندان موثر خواهد بود.