در نشست نمایندگان راه آهن ایران، ترکمنستان، قزاقستان و چین در شهر آلماتی، مشارکت ازبکستان در حمل و نقل ترانزیتی مورد توافق اعضا قرار گرفت.
در این نشست همچنین موضوعاتی نظیرافزایش میزان مبادلات انتقال کالاها در مسیر ایران و چین، سرویسدهی منظم حمل کانتینر و تعیین تعرفه جهت کانتینرهای بارگیری شده در دهلیز جمهوری اسلامی ایران، چین، ترکمنستان، قزاقستان و ازبکستان برای سال 2019 میلادی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
حمل و نقل از جمله مهمترین بخش از ساختار و زیربنای تجارت میان دولت ها و ملت های جهان را فراهم می کند. در این زمینه، دستیابی دولت ها و ملت ها به حمل و نقل آسان و ارزان، از مهم ترین راه های گسترش تجارت میان کشورهای مختلف جهان است.
در این زمینه شکی نیست که حمل و نقل، در عمل ملت های مختلف را با فرهنگ ها و آداب و رسوم متفاوت فراهم می نماید. در این راستا، با پیوستن ازبکستان به کریدور شرقی، این مسیر ریلی بسیار کوتاه تر از پیش خواهد شد.
کارشناسان، بهره برداری از خط آهن ایران، ترکمنستان، قزاقستان، ازبکستان و چین را برای تمامی ملت های مشرق زمین حائز اهمیت قلمداد می کنند. در حقیقت می توان گفت، با امضای سند همکاری کریدور شرقی، آرزوی دیرینه ملت های آسیای مرکزی و حتی چین پس از سال ها تحقق یافته است.
ناگفته نماند که موافقتنامه سه جانبه احداث خط آهن ایران - ترکمنستان - قزاقستان نخستین بار در ماه می سال 2007 میلادی در شهر «ترکمنباشی» میان رؤسای جمهوری ترکمنستان و قزاقستان به امضا رسید و در ماه نوامبر، جمهوری اسلامی ایران به آنها پیوست.
با اتصال خط آهن ایران - ترکمنستان - قزاقستان در منطقه «اینچه برون» مسیر حمل و نقل زمینی تجارت جهانی میان شرق - از آسیای مرکزی تا چین و اروپای غربی در حدود 10 هزار کیلومتر کاهش خواهد یافت.
در واقع باید گفت، این خطوط ریلی در جهت احیای جاده تاریخی ابریشم و تکمیل خط آهن مشهد - سرخس - تجن احداث شده است که جمهوری اسلامی ایران درسال 1996 میلادی به منظور دسترسی کشورهای آسیای مرکزی به خلیج فارس، دریای عمان، اقیانوس هند و آب های آزاد جهان، اجرا و راه اندازی کرده است.
این امر علاوه بر افزایش سرعت رساندن کالا از مبداء به مقصد در راستای کاهش هزینه های سوخت و قیمت حمل و در نتیجه بر نرخ تمام شده کالا و خدمات نیز تاثیر مستقیمی خواهد داشت. این در حالی است که این خط ریلی که ترکمنستان، قزاقستان و دیگر کشورهای آسیای مرکزی را از طریق خاک جمهوری اسلامی ایران به خلیج فارس و آب های آزاد جهان متصل میکند، ضمن تسهیل و توسعه حمل و ترانزیت بار میان کشورهای منطقه، هزینه های حمل و نقل را نیز دراین مسیر به میزان چشمگیری کاهش خواهد داد.
نویسنده: محمدعلی طالبی
116