ایران پرس: حذف دلار از معاملات جهانی سیاستی است که همچنان از سوی بسیاری از کشورهای جهان دنبال می شود.

در این راستا، دولت بولیوی نیز همچون برزیل و آرژانتین، دو کشور بزرگ در منطقه آمریکای جنوبی اعلام کرد که در معاملات تجاری خود با چین، یوان را جایگزین دلار آمریکا خواهد کرد.

«لوئیس آرسه» رئیس جمهوری بولیوی و نمایندگان بخش بازرگانی این کشور بر سر استفاده از یوان چین در تعاملات تجاری با پکن به توافق رسیدند.

بانک مرکزی چین اعلام کرد: "قصد دارد برای سهولت انجام  کار، شعبه هایی را در کشورهای آمریکای جنوبی احداث کند."

سیاست استفاده از ارزهایی غیر از دلار در مبادلات تجاری مدتهاست از سوی کشورهای مختلف به ویژه روسیه مطرح شده است. مسکو طی سال های اخیر تلاش کرده است بخش زیادی از مبادلات تجاری خود را با ارزهای دیگر به ویژه یوان چین انجام دهد.

در این راستا، دیگر کشورهای جهان همچون ونزوئلا، آرژانتین و برزیل نیز با این سیاست همراه شده اند.

در واقع سیاست های آمریکا در راستای استفاده ابزاری از دلار برای فشار به کشورهای مختلف و همچنین، اعمال تحریم علیه دیگران که عملا چرخه گردش مالی را مختل می کند، سبب شده است تا کشورهای جهان به جایگزینی دلار در معاملات مایل شوند.

این سیاست به ویژه پس از اعمال تحریم های گسترده آمریکا علیه روسیه، ونزوئلا و دیگر کشورها تشدید شده است.

«مایکل هارتنت» استراتژیست بانکی آمریکا می گوید: "تبدیل کردن دلار به یک سلاح می تواند منجر به تنزل جایگاه آن شود."

سیاست کاهش وابستگی به دلار حتی توسط کشورهای متحد آمریکا نیز در برنامه قرار گرفته است.

چندی پیش، «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه هشدار داد: "اروپا نباید به فراسرزمینی بودن دلار وابسته باشد و بدون استقلال راهبردی، اروپا در خطر حذف از تاریخ قرار خواهد گرفت."

«کریستالینا جورجیوا» رئیس صندوق بین المللی پول در این زمینه با اشاره به اینکه در حال حاضر روی برگردانی از دلار آمریکا در سطح جهان در حال رخ دادن است، گفت: "در سال‌های اخیر، جنبش کاهش وابستگی به دلار شتاب بیشتری گرفته است زیرا کشورهای مختلف به دنبال پایان دادن به وابستگی اقتصادی خود به آمریکا هستند."

بنابر گزارش بلومبرگ، تا سال 2010 تعاملات تجاری جهان با یوان کم تر از یک درصد بود و در همان دوران، سهم دلار آمریکا در این بخش 83 درصد را شامل می شد.

این در حالی است که از ماه مارس گذشته و برای نخستین بار، یوان توانست از دلار آمریکا در تجارت جهانی پیشی بگیرد و سهم بیشتری را از آن خود کند.

در حال حاضر، سهم یوان چین در داد و ستد های جهانی به 48 درصد رسیده است در حالی که 47 درصد از تجارت های جهانی با دلار آمریکا انجام می شود.

«جانت یلن» وزیر خزانه‌ داری ایالات متحده آمریکا هشدار داد: "هنگامی که ما از تحریم‌ های مالی مرتبط با نقش دلار استفاده می‌ کنیم، این خطر وجود دارد که این کار به مرور زمان باعث تضعیف هژمونی جهانی دلار شود."

در واقع علاوه بر سوء استفاده های آمریکا از دلار، قوی شدن دیگر ارزها همچون یوان چین، ایجاد اتحادیه های منطقه ای قوی در امور اقتصادی و تجاری و همچنین، اتحادیه های بین المللی چون بریکس و گروه هشت سبب شده است تا موضوع جایگزنی دلار اکنون بیش از پیش به دغدغه کشورهای مختلف تبدیل شود. 

به نظر می رسد، عوض شدن فضای اقتصاد جهانی، رقابت های سیاسی و اقتصادی، سواستقاده های آمریکا از دلار، اکنون روند کاهش سهم دلار در سبد ارزی کشورها به موضوعی فراگیر بدل شده است.

کشورهایی همچون بولیوی نیز قصد دارند با پیوستن به این روند، بهره مندی خود از شرایط جدید نظام مالی جهانی را افزایش دهند.  

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117