درحالی که برخی از ایالت های جمهوریخواه آمریکا مشغول تدوین و تصویب قوانین سختگیرانه انتخاباتی هستند، «جو بایدن» رئیس جمهوری دموکرات این کشور در سخنانی گفت: "زمانی که جمهوریخواهان مخالف قوانین محدوده کننده مشارکت اقلیت ها در انتخابات را در سطح ایالت های آمریکا افزایش می دهند، محافظت از حق رای در آمریکا چالش عصر ما به حساب می آید."
البته موضوع حق رای و مانع تراشی بر سر اعمال این حق، مربوط به این روزهای ایالات متحده آمریکا نیست بلکه از زمان تاسیس این کشور، مطرح بوده است.
در آن زمان، حق رای فقط مخصوص مردان عمدتا سفیدپوست دارای میزان مشخصی ثروت بود و بقیه افراد، از جمله زنان، فقرا و برده ها از آن محروم بودند. با این حال، با گذشت زمان، تعداد بیشتری از شهروندان دارای حق رای شدند و در دهه 1960، آخرین موانع بر سر حق رای سیاهپوستان در ایالت های جنوبی آمریکا به لحاظ قانونی برطرف شد.
به همین دلیل چنین تصور می شد که موضوع حق رای از یک موضوع چالشی در آمریکا به یک واقعیت کتمان ناپذیر بدل شده است. اما اتفاقاتی که در دو دهه اخیر، بویژه در چهار سال اخیر رخ داده است، بار دیگر بحث حق رای و افراد دارای حق رای را به یک موضوع مناقشه برانگیر در این کشور بدل کرده است.
این اختلاف هم طیف وسیعی از مباحث را در بر می گیرد؛ از این که چه کسانی می توانند رای پستی بدهند، تا این که ثبت نام ها چگونه باشد و حتی چگونه در صف های رای، به شهروندان غذا و آب آشامیدنی داد.
هرج و مرج در قوانین انتخاباتی آمریکا
از آنجا که شیوه برگزاری انتخابات در آمریکا در صلاحیت دولت های ایالتی هست، هر ایالت برای خود، قوانین خاصی وضع می کند وهمین مساله، هرج و مرج در قوانین انتخاباتی را در پی داشته است. در این میان، تشدید شکاف های حزبی و قطبی تر شدن صحنه سیاست در آمریکا به این هرج و مرج شدت بخشیده است.
به عنوان مثال، جمهوریخواهان، دموکرات ها را متهم می کنند که با گسترش شیوه رای دهی پستی، در پی تقلب در انتخابات هستند. درحالی که دموکرات ها می گویند جمهوریخواهان با لوایح جدید، در پی آن هستند تا بر سر دسترسی اقلیت ها و فقرا به صندوق های رای، مانع ایجاد نمایند.
ادعاهای «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری پیشین آمریکا در مورد تقلبی بودن انتخابات ریاست جمهوری 2020 به دلیل گسترش شیوه رای دهی پستی، جمهوریخواهان حاکم در برخی از ایالت ها را به تقلا انداخته است که قوانین موجود را تغییر دهند. با این تغییرات، زمینه برای بهره مندی شهروندان از رای دهی پستی یا زمان دریافت این رای ها، تغییر خواهد کرد؛ موضوعی که از سوی دموکرات ها، به عنوان سرکوب رای شهروندان توصیف شده است.
سناتور «برنی سندرز» می گوید: "اگر جدی هستیم که خود را دموکراتیک بنامیم، باید سرکوب رای دهندگان را خاتمه دهیم و رای مردم را آسان تر کنیم."
برای رسیدن به این هدف، اعضای دموکرات مجلس نمایندگان تگزاس چند روز پیش تصمیم گرفتند این ایالت را ترک کنند تا امکان تصویب لایحه جنجالی تغییر قوانین انتخاباتی در تگزاس از بین برود.
با این حال، دموکرات ها نیز تقریبا به اندازه جمهوریخواهان در بروز آنچه که جو بایدن «چالش عصر ما» می خواند، مقصر هستند، بویژه در زمان هایی که اکثریت کرسی های کنگره های ایالتی را در اختیار دارند و قوانینی را با هدف تحکیم موقعیت خود در انتخابات، به تصویب می رسانند.
نویسنده: امیرعلی ابوالفتح
117