ایران پرس: پارلمان آلمان موسوم به «بوندستاگ» روز چهارشنبه «اولاف شولتز» 63 ساله از اعضای برجسته حزب سوسیال دموکرات این کشور را طی مراسمی به عنوان صدراعظم جدید انتخاب کرد.

اولاف شولتز توانست از مجموع آرای 736 نماینده پارلمان، رای مثبت 395 نفر را کسب و بدین ترتیب جانشین آنگلا مرکل شود که به مدت 16 سال سکان هدایت آلمان را در اختیار داشت.

«لارس هایدر» تحلیلگر سیاسی آلمانی می گوید: "شولتز به این دلیل به عنوان صدراعظم جدید آلمان انتخاب شد که شخصیتی بسیار شبیه مرکل دارد و این مساله در محاسبات شولتز در این زمینه نقش مهمی داشته است."

با توجه به شکل گیری ائتلاف بین سه حزب سوسیال دموکرات، لیبرال دموکرات و سبزها که پس از مذاکرات مفصل بین آنها صورت گرفت، در مورد انتخاب شولتز به عنوان صدر اعظم جدید آلمان توافق حاصل شد.

حزب سوسیال دموکرات در انتخابات پارلمانی سپتامبر 2021 توانست رتبه نخست را با کسب بیش از 25 در صد آرا به دست آورده و برای اولین بار در تاریخ آلمان، دولتی ائتلافی را با شرکت دو حزب سبزها و دموکرات لیبرال که البته دارای اختلافات زیادی با هم هستند تشکیل دهد. این ائتلاف با توجه به رنگ هر یک از آنها یعنی سیاه، زرد و سبز ائتلاف چراغ راهنمایی نام گرفته است.

با تصدی اولاف شولتز به عنوان صدر اعظم جدید آلمان اکنون دولت ائتلافی این کشور باید به مسائل مختلف داخلی و خارجی رسیدگی نماید.

در وهله اتخاذ تدابیر فوری و موثر برای مقابله با موج جدید کرونا و بیماری کووید- 19 که اکنون شمار مبتلایان و قربانیان آن در آلمان به حد بی سابقه ای افزایش یافته، از اهمیت مضاعفی برخوردار است.

در عین حال با توجه به دغدغه های هر یک از سه حزب که دولت ائتلافی را تشکیل داده اند، اقدامات مختلفی درعرصه داخلی مد نظر قرار دارد.

یکی از دستورکارهای مهم برنامه های دولت جدید در زمینه اقلیمی و زیست‌ محیطی با توجه به حضور سبزها است؛ وزارتخانه‌ ای با اختیارات گسترده برای انتقال اقتصاد به دوران پسافسیلی و دیجیتال و تلفیق اهداف اقتصادی با ملزومات زیست‌ محیطی شکل خواهد گرفت که مسئولیت آن را هم به یکی از رهبران حزب سبز خواهند داد.

در زمینه تأمین اجتماعی نیز با توجه به تاثیرات مخرب همه گیری کرونا بر اقتصاد آلمان و معیشت مردم حداقل حقوق به ساعتی 12 یورو افزایش خواهد یافت و وضعیت درآمد دستکم 10 میلیون نفر را کم یا بیش بهبود خواهد بخشید. تعدیل محدودیت‌های شدید قبلی در زمینه حقوق بیکاری، افزایش و تثبیت بیمه بازنشستگی و ممانعت از افزایش سن بازنشستگی هم از توافقات است.

در مورد پناهجویان نیز دستیابی به یک طرح جامع و مدرن در زمینه پناهجویی در توافق این سه حزب جایگاه برجسته‌ای دارد. این توافق برای اولین بار آلمان را به عنوان «جامعه‌ ای متنوع از مهاجرت‌ها و مهاجران» تعریف کرده و طبق آن، قرار است افراد خارجی بعد از 5 سال اقامت در آلمان، از حق تابعیت برخوردار شوند.

در عرصه اروپایی نیز با توجه به تمرکز خاص حزب سوسیال دموکرات به همگرایی اروپایی انتظار می رود که فعالیت های برلین برای تثبیت اتحادیه اروپا و مقابله با اقدامات کشورهایی مانند لهستان و مجارستان دوچندان شود.

در زمینه روابط فراآتلانتیک نیز می توان پیش بینی کرد که صدراعظم جدید آلمان دیدگاه سخت گیرانه تری نسبت به سلف خود، آنگلا مرکل داشته باشد. شولتز از منتقدان سرسخت تصمیم «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا درباره خروج از افغانستان بود.

همچنین، انتظار می رود مساله استقرار تسلیحات هسته ای آمریکا در آلمان مورد بررسی دوباره قرار گیرد. ناتو مردد است که آیا برلین بخشی از توافقنامه اشتراک هسته‌ای ناتو باقی خواهد ماند یا خیر. این نگرانی در واشنگتن و بروکسل وجود دارد که دولت جدید آلمان از آمریکا بخواهد که بمب‌ های هسته‌ ای را از خاک آلمان منتقل کند.

در حالی که این اقدام از حمایت شهروندان آلمان برخوردار است اما باعث شکاف در میان ناتو خواهد شد.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر 

117

بیشتر بخوانید:

پایان دوران مرکل؛ «اولاف شولتز» صدراعظم جدید آلمان شد