تغییرات در کابینه اردن پس از شکل گیری اعتراض های ضددولتی به دلیل سیاست اقتصادی دولت و افزاش تورم در این کشور آغاز شد.
هانی الملقی اوایل سال 2018 مالیات ها را افزایش داد که این اقدام توسط صندوق بین المللی پول با هدف کاهش بدهی های عمومی پیشنهاد شده بود، اما این اقدام سبب افزایش مشکلات معیشتی مردم و شدت گرفتن اعتراض ها علیه کابینه الملقی شد.
دولت اردن همچنین با حذف یارانه های نان سبب افزایش صد در صدی قیمت نان شد.
در حالی که مردم خواستار برکناری «هانی الملقی» از سمت نخست وزیری اردن بودند، اما وی یکشنبه گذشته توانست بار دیگر از پارلمان اردن رای اعتماد بگیرد و تنها 9 وزیر از 29 وزیر کابینه تغییر کردند.
نکته مهم درباره تغییرات در کابینه این است که «عمر ملحس»، وزیر دارایی اردن در سمت خود باقی ماند، در حالی که اعتراض اصلی مردم به وضعیت معیشتی و سیاست های اقتصادی دولت بود.
تغییراتی که الملقی در کابینه خود ایجاد کرد ششمین اصلاحات در کابینه است که الملقی از یکم ژانویه 2016 تا کنون انجام داد.
کابینه جدید اردن امروز 26 فوریه در مقابل پادشاه این کشور سوگند یاد کرد. کابینه جدید با چالش های مهمی به خصوص در زمینه اقتصادی مواجه است.
«شکری پور»، کارشناس مسایل راهبردی در خاورمیانه در این خصوص عنوان کرد:
"مشکلات شدید اقتصادی به ویژه افزایش بدهی عمومی به 36 میلیارد دلار اردن را در آستانه انفجار قرار داده است، در همین حال، اردن در برابر گروه های تروریستی با توجه به بافت سنتی آسیب پذیری شدیدی دارد."
در عین حال، دولت اردن شاهد افزایش اختلافات جریان سکولار با گروههای اسلامی است و اغلب گروههای اسلامی در این کشور از تظاهرات ضد دولتی حمایت کردند.
این چالش به همراه نارضایتی اقتصادی مردم سبب می شود که اردن به عنوان یکی از کشورهای عربی که دموکراسی حداقلی دارد در آینده شاهد کاهش شدید مشارکت سیاسی مردم باشد.
علاوه بر این، اردن با چالش از جانب عربستان سعودی نیز مواجه است زیرا ریاض مخالف حضور امان در نشست دسامبر 2017 استانبول با محوریت مخالفت با تصمیم «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا درباره بیت المقدس بود، اما عبدالله دوم، پادشاه اردن در این نشست حضور پیدا کرد.
علت مشارکت اردن در این نشست و همچنین مخالفت جدی با تصمیم ترامپ درباره قدس این است که دولت اردن با توجه به مرزهای مشترک با فلسطین اشغالی به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی از سوی دولت ترامپ را علیه منافع خود می داند.
مشارکت اردن در نشست استانبول سبب بروز اختلاف جدی میان اردن و عربستان سعودی و قطع کمک مالی ریاض به امان شد. در عین حال، برخی تحلیل ها نیز حاکی از تلاش ریاض برای تحریک مخالفان سرشناس عبدالله دوم علیه وی است.
بنابراین باید گفت، کابینه جدید «هانی الملقی» علاوه بر چالش های مهم داخلی در عرصه سیاست خارجی نیز با چالش های جدی مواجه است.
نویسنده: سیدرضی عمادی
116/110
بیشتر بخوانید:
استعفای دولت اردن با هدف اصلاح کابینه
العهد: تلاش عربستان برای براندازی نظام اردن