ایران پرس: الهام علی اف رییس جمهوری آذربایجان از پاسخ منفی نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان به درخواست دریافت جاده ارتباطی به جای «دالان» در خاک این کشور خبر داد.

الهام علی اف پس از حضور در اجلاس اتحادیه اروپا در پراگ، در گفتگو با شبکه های تلویزیونی جمهوری آذربایجان همچنین اعلام کرد: در دیدار با نخست وزیر ارمنستان در پراگ ، راه خودرویی درخواست کردم، اما "نیکول پاشینیان" به درخواست باکو پاسخ مثبت نداده است.

رییس جمهوری آذربایجان ؛ نخست وزیر ارمنستان را به نقض تعهدات توافقنامه صلح سه جانیه در مسکو متهم کرد و گفت: فعلا" از خود صبوری و خویشتنداری نشان می دهیم. اما درنشست های بعدی؛ به ویژه در نشست تعیین حدود مرزی میان دو کشور، بر خواسته خود پافشاری خواهیم کرد.

اظهارات اخیر رئیس جمهوری آذربایجان نشان دهنده ناکامی و ناامیدی در زمینه دریافت دالان از جنوب ارمنستان است. در حقیقت "الهام علی اف" که بنابه توصیه های بیگانگان در پی دریافت دالان از ارمنستان بود و تاکید داشت اگر مقام های این کشور با درخواست جمهوری آذربایجان برای واگذاری دالان موافقت نکنند، به زور از این کشور دالان دریافت خواهد کرد، اکنون مواضع خود را تغییر داده و درصدد دریافت جاده از ارمنستان است.

با توجه به فشارهای رژیم نژادپرست اسرائیل و دولت ترکیه بر رئیس جمهوری آذربایجان مبنی بر دریافت مسیر ارتباطی از جنوب ارمنستان به منظور دسترسی به نخجوان، چنین به نظر می رسد اکنون سیاست دریافت جاده در دستور کار دولت "الهام علی اف" قرار گرفته است.

البته این حقیقت را نباید نادیده گرفت که مقام های دولت ایروان سرانجام به جای وعده وعیدهای و تهدیدهای دولت "الهام علی اف" در عمل حاضر نیستند ارمنستان را برای همیشه در خشکی محصور نگه دارند و این کشور حوزه قفقاز جنوبی را از راه های مهم و حیاتی از مسیرهای متنوع ایران با جهانیان و آب های گرم بین المللی محدود کنند، موضوع مهمی است.

تردیدی وجود ندارد که مقام های دولت ایروان با واگذاری کریدور به جمهوری آذربایجان، آینده ارمنستان را در انحصار دوکشور در همسایگی خود قرار می دادند. در عین حال، بدون شک ، رژیم اشغالگر قدس که مدام در پی ایجاد جنگ و ناامنی در مناطق مختلف جهان است و قصد داشت از دالان مورد نظر دولت های باکو و آنکارا به ایران فشار وارد کند و در صورت لزوم به دور از سرزمین های اشغالی فلسطین، در منطقه قفقاز به بروز جنگ علیه ایران دامن بزند، اکنون تمام توطئه هایش نقش بر آب شده است.

در واقع، با پاسخ منفی دولت نیکول پاشینیان به رئیس جمهوری آذربایجان، ارمنستان از این توطئه منطقه ای و بین المللی نجات یافته است و هم این که ارمنستان با خیال اسوده تر می تواند همکاری های اقتصادی و ترانزیتی خود را با ایران بیش از پیش گسترش دهد.

در این میان ، سیاستمداران غربگرا در باکو تلاش می کنند، دولت "الهام علی اف" را با چالشی جدید مواجه سازند. به عنوان مثال، "علی کریم لی" رئیس به اصطلاح اصلاح طلب حزب جبهه خلق جمهوری آذربایجان و صاحبنظر آذری به دولت مردان باکو، توصیه کرد:

"همانند دولت نیکول پاشینیان در ارمنستان، از روسیه فاصله بگیرد و جمهوری آذربایجان را بار دیگر به آمریکا و نهادهای فرصت طلب غرب نزدیک کند".

بدیهی است که این پیشنهاد صرفا" به منظور تحریک روسیه و آدرس غلط دادن به جمهوری آذربایجان مطرح شده است. با وجود آن که ، نخست وزیر ارمنستان در بنیاد صهیونیستی - آمریکایی "سوروس" آموزش دیده است و به صورت ضمنی خود را فردی غربگرا قلمداد می کند، تاکنون در زمینه فاصله گرفت از روسیه اظهارنظر نکرده است.

دولت ارمنستان فقط به موضوع انحلال گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا توسط دولت "الهام علی اف" واکنش منفی نشان داده است. در واقع دولت پاشینیان تلاش می کند در زمینه امضای توافقنامه نهایی صلح قره باغ، دولت های غربی و نهادهای اروپایی را نیز مشارکت دهد تا بتواند بیشترین حمایت های خود را از غرب برای مردم کشورش دریافت کند.

در حالی که دولت "الهام علی اف" منافع مردم مسلمان جمهوری آذربایجان را با منافع ملی طرف های بیگانه گره زده است و بدون شک، درآینده نه چندان دور از این سیاست خود بیشترین خسارت را به مردم مسلمان و شیعه جمهوری آذربایجان تحمیل خواهد کرد.

در یک جمعبندی کلی ، باید گفت: پاسخ منفی نخست وزیر ارمنستان به رئیس جمهوری آذربایجان را باید نقطه عطفی در استقلال و تمامیت ارضی این کشور و همچنین مناسبات ارمنستان و ایران تلقی کرد. علی الخصوص که این کشور حوزه قفقاز جنوبی در آینده می تواند از مسیرهای ارتباطی و ترانزیتی ایران و اتصال به دالان بین المللی شمال - جنوب از بیشترین منافع برخوردار شود.

نویسنده: محمدعلی طالبی

 112

بیشتر بخوانید: 

پاسخ منفی ارمنستان به درخواست رییس جمهوری آذربایجان

دیدار سران ترکیه، ارمنستان و جمهوری آذربایجان در پراگ