دولت کنیا در واکنش به برکناری فرمانده کنیایی نیروی صلحبان سازمان ملل در سودان جنوبی، روز چهارشنبه خروج نیروهای خود از این کشور را آغاز کرد.
مقامات کنیا اعلام کردند یک گروه متشکل از صد نظامی این کشور ظهر چهارشنبه وارد فرودگاه نایروبی شده و سایر صلحبانان این کشور نیز در روزهای آتی به کشورشان باز می گردند.
این اقدام مطابق با دستورات اوهورو کنیاتا (Uhuru Kenyatta) رئیس جمهوری کنیا صورت گرفته است.
شانتال پرسو (Shantal Persaud) سخنگوی صلحبانان سازمان ملل در سودان جنوبی تاکید کرد دولت کنیا، عملیات خروج نظامیانش از شهر وو (Wau) ( شمال غرب سودان جنوبی) را آغاز کرده است.
این اقدام مقامات کنیا در واکنش به اقدام سازمان ملل صورت گرفته است. سازمان ملل اخیرا" و در پی ناکارآمدی صلحبانان در مقابله به ناآرامیهای ماه ژوئیه در جوبا ( پایتخت سودان جنوبی)، موگوآ کیمانی اوندیکی Mogoa Kimani Ondieki فرمانده کنیایی صلحبانان در این کشور را برکنار کرد.
طبق نتیجه تحقیقات سازمان ملل ، صلحبانان سازمان ملل در سودان جنوبی عملکردی خوبی در برابر خشونت های ماه ژوئیه در جوبا ( پایتخت سودان جنوبی ) نداشته و نتوانستند از غیرنظامیان در برابر خشونت ها حمایت کنند.
در حالی کنیا صلحبانان خود را فرا خوانده است که تنش های سیاسی و درگیری ها در سودان جنوبی ادامه دارد.
چالش بین "سالوا کر " رئیس جمهوری سودان جنوبی و مخالفان و در راس آنان ریک ماچار فرمانده شورشیان در حالی همچنان ادامه دارد که این کشور روزبه روز نا امن تر می شود.
افزایش حملات در مناطق مختلف این کشور و کشتن شهروندان همچنین ربودن نوجوانان از مدرسه ابعاد تازه ای از شدت گرفتن این خشونت ها را نشان می دهد.
اگرچه پس از امضای معاهده صلح بین ریک ماچار و سالواکر انتظار می رفت شرایط در این کشور آرام و تقسیم قدرت صورت گیرد اما در پی شدت گرفتن خشونت ها،خروج ماچار از کشور و اعلام لغو توافقنامه صلح از سوی وی، شرایط در سودان جنوبی بار دیگر وخیم و ناامنی ها افزایش یافته است.
شدت گرفتن خشونت ها در حالی که صلحبانان سازمان ملل در این کشور و مناطق درگیر حضور داشتند ،سیلی از انتقادات را متوجه صلحبانان کرده است.
بیش از 13 هزار صلحبان سازمان ملل برای کمک به غیر نظامیان و برقراری امنیت در سودان جنوبی حضور دارند اما براساس گزارش ها، به دلیل فقدان رهبری موثر، آنان که وظیفه دفاع از شهروندان این کشور را بر عهده داشتند در اوج حملات از انجام وظایف خود غفلت کرده و همین باعث افزایش تعداد کشته و زخمیها شد.
اگرچه تاکنون رایزنیهای بسیاری برای برگرداندن ثبات و آرامش به این کشور صورت گرفته است اما تاکنون موفقیت چندانی حاصل نشده است.
در آخرین رایزنی ها هفته گذشته کاترین موییگه اموانژی (Catherine Muigai Mwangi) رئیس هیات شورای صلح و امنیت اتحادیه آفریقا و کمیسیون این اتحادیه در دیدار با "سالوا کر" اعلام کرد این اتحادیه متعهد به دنبال کردن گفت و گو با طرف های درگیر در سودان جنوبی با هدف برقراری صلح و ثبات در این کشور است.
وی همچنین طرفین درگیر در سودان جنوبی را به توقف خشونت ها فراخواند. ادامه بحران سیاسی در سودان جنوبی در حالی است که علاوه بر آوارگانی که در کمپ ها و اردوگاه ها در شرایط بسیار سخت زندگی می کنند بخش زیادی از مردم این کشور به کمک های غذایی و دارویی نیاز دارند.
همچنین شیوع بیماری مالاریا باعث ابتلای صدها نفر از شهروندان این کشور و نیاز آنها به پزشک و دارو شده است. خروج بخشی از صلحبانان در این شرایط، ضربهای دیگر برای برقراری امنیت در برخی مناطق سودان جنوبی است و به نظر میرسد مقامات سازمان ملل باید برای جایگزینی آنها هر چه زودتر تمهیداتی بیاندیشند.