نوروز محمداف Novruz Mammadov که پیش از این دستیار رییس جمهوری آذربایجان در امور روابط خارجی بود، از سوی الهام علیاف به عنوان نامزد پست نخست وزیری به مجلس ملی این کشور معرفی شد.
وی درحالی به سمت نخست وزیری جمهوری آذربایجان منصوب شده است که پیش ازاین، آرتور راسیزاده 82 ساله، به مدت 22 سال پی درپی این سمت را در اختیار داشت.
نکته قابل تامل این که رییس جمهوری آذربایجان بدون صدورحکمی مبنی بر برکناری آرتور راسی زاده از سمت نخست وزیری، نوروز محمداف را به عنوان نامزد نخست وزیری به مجلس ملی جمهوری آذربایجان معرفی کرد.
الهام علی اف در ۲۱ آوریل از «آرتور راسی زاده» به خاطر فعالیت طولانی مدت در مقام نخست وزیری قدردانی کرد این در حالی بود که پیش ازاین، دولت الهام علی اف در سال گذشته میلادی با افشای اسنادی در زمینه نقش آرتور راسی زاده در دعوت از ارتش سرخ در سال 1990 میلادی، به صورت غیرمستقیم، وی را به عنوان مسبب اصلی حوادث 19 و 20 ژانویه سال 1990 میلادی متهم کرد.
درحقیقت با افشای نقش آرتور راسی زاده در دعوت از ارتش سرخ شوروی به باکو که به قلع و قمع شماری از استقلال طلبان آذری در روز 19 و 20 ژانویه سال 1990 میلادی منجر شد، مشخص بود که دولت باکو قصد دارد آرتور راسی زاده از سمت نخست وزیری برکنار نماید این در حالی است که «آرتور راسی زاده» با جلب اعتماد «حیدر علی اف» نقش مهمی در انتصاب الهام علی اف به سمت رئیس جمهوری آذربایجان ایفا کرد.
در حقیقت، همزمان با اعلام بیماری «حیدرعلی اف» در سال 2003 میلادی، آرتور راسی زاده به فرمان «حیدر علی اف» مقام نخست وزیری را در روز چهارم اوت همان سال به صورت موقت به فرزند وی، الهام علی اف واگذار کرد تا در صورت ناتوانی «رییس جمهوری» در اجرای اختیارات خود،هیچ مشکل ظاهری قانونی برای انتقال اختیارات «حیدرعلی اف» به «الهام علی اف» بروز نکند.
دراین ارتباط؛ «بهرام امیراحمدیان» استاد دانشگاه و کارشناس حوزه آسیای مرکزی و قفقاز، گفته است: تلاش و هدف اصلی و واقعی رهبران تمام جمهوری های آسیای مرکزی و جمهوری آذربایجان از تغییرات و اصلاحات، صرفا" موروثی کردن حکومت و خانوادگی کردن آن است.
به هرحال، باید گفت: نقش «آرتور راسی زاده» در تحکیم قدرت الهام علی اف بسیار گرانبها و با ارزش بود و حتی کوچکترین اظهارنظرمنفی یک سیاستمدار برجسته بویژه آرتور راسی زاده، می توانست وضعیت داخلی جمهوری آذربایجان را به گونه دیگری رقم بزند، به ویژه اینکه مخالفان غربگرای فعال در باکو بر پیروزی چشمگیر «عیسی قنبر» رییس وقت حزب مساوات جمهوری آذربایجان در انتخابات 15 اکتبر سال 2003 میلادی تاکید داشتند.
به هرحال، با حذف آرتور راسی زاده ، نوروز محمداف که به نظر میرسد به الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان بسیار نزدیکتر و وفادارتر است نخست وزیری جمهوری آذربایجان را در اختیار خواهد گرفت، این در حال است که در قانون اساسی جمهوری آذربایجان همچنین اختیارات خاصی برای نخست وزیر پیش بینی نشده است. 134/120
نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی
بیشتر بخوانید:
تایید نامزدی دوازده نفر برای انتخابات آتی ریاست جمهوری در جمهوری آذربایجان/ تحلیل
آغاز انتخابات ریاستجمهوری در جمهوری آذربایجان/ تحلیل و ویدئو