بهرغم تلاشهای گسترده ائتلاف غربی- عربی با حمایت از گروههای تروریستی با هدف سرنگونی دولت قانونی سوریه، اما حضور موثر ایران، جنبش حزب الله و از سپتامبر 2015 حضور نظامی روسیه سبب پیروزیهای پیایی ارتش سوریه و متحدان آن و آزاد سازی مناطق بسیاری در سوریه شده است.
آمریکا به عنوان سردمدار غرب به همراه بریتانیا و فرانسه در راستای هدف کلی ائتلاف غربی- عربی برای درهم شکستن محور مقاومت با سرنگونی دولت قانونی سوریه، تلاش خود را بر کمکهای همه جانبه به انواع گروههای مسلح تروریستی متمرکز کردند تا به خیال خود از طریق این گروهها به خواستهشان یعنی سرنگونی دولت سوریه و «بشار اسد» رئیس جمهوری این کشور دست یابند، اما در حال حاضر از کمترین میزان تاثیرگذاری بر روند اوضاع سوریه برخوردار هستند.
در واقع واشنگتن و متحدان اروپایی و عرب آنها اکنون نقشههای خود درباره سوریه به ویژه روی کارآوردن یک دولت غربگرا را نقش برآب میبینند و با توجه به محوریت یافتن نشستهای آستانه با ابتکار عمل روسیه، ایران و ترکیه برای یافتن راهحل سیاسی برای بحران سوریه، غرب عملا به بازیگری فرعی در عرصه این کشور تبدیل شده است.
همین مساله باعث شده تا آمریکا که نقشی اساسی در ایجاد و گسترش جنگ در سوریه با حمایت از گروههای تروریستی ایفا کرده است اکنون آشکارا تغییر موضع دهد.
در این راستا، «جیمز جفری» James Jeffrey نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه اذعان کرد، واشنگتن دیگر خواهان براندازی دولت قانونی این کشور نیست.
جفری در نشستی در اندیشکده شورای آتلانتیک در واشنگتن گفت: ما میخواهیم شاهد رژیمی باشیم که از اساس متفاوت است اما این به معنای تغییر آن نیست ما برای ساقط کردن اسد تلاش نمیکنیم.
در واقع نماینده آمریکا در امور سوریه با این اظهارات به شکست واشنگتن برای تغییر دولت قانونی دمشق اشاره کرده است.
با این حال، رویکرد خصمانه آمریکا در قبال سوریه همچنان پابرجاست و در این زمینه دولت ترامپ صراحتا ایفای نقش در بازسازی سوریه را منوط به تغییر سیاستهای دولت سوریه کرده است.
این به معنای خواسته واشنگتن برای دست کشیدن بشاراسد رئیس جمهوری سوریه از محور مقاومت و داخل شدن در مدار نفوذ غرب است که مسلما برای دولت دمشق قابل پذیرش نیست.
جیمز جفری در این زمینه میگوید، کشورهای غربی به شدت مستعدند که هزینهای برای بازسازی سوریه نپردازند، مگر آنکه به این نتیجه برسند که حکومت دمشق حاضر به مصالحه بوده و در آینده بحران دیگری ایجاد نمیکند.
مساله دیگری که آمریکا در راستای خواستهها و منافع اسرائیل به دنبال آن است، درخواست خروج نیروهای مستشاری ایران از سوریه است.
هر چند که دراین زمینه نیز واشنگتن با عقبنشینی آشکار از موضع قبلی خود بر این مساله اذعان کرده است که نفوذ ایران را در سوریه میپذیرد. جفری میگوید: آمریکا میپذیرد که تهران نقش دیپلماتیک خود را در سوریه حفظ کند.
ظاهرا مقامات واشنگتن فراموش کردهاند که ایران سیاست منطقهایاش از جمله حضور در سوریه را براساس منافع امنیتی خود و متحدانش طرحریزی میکند.
درواقع ایران با درخواست دولت قانونی سوریه به منظور مبارزه با گروههای تروریستی، حضور مستشاری در سوریه داشته و نقشی مهم در پیروزیهای ارتش سوریه در نبرد با تروریستها در نقاط مختلف این کشور ایفا کرده است.
«فیصل مقداد» Faisal Mekdad معاون وزیر خارجه سوریه اعلام کرد، حضور نیروهای ایرانی و حزبالله لبنان به درخواست دولت سوریه برای مبارزه با تروریسم صورت گرفت.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
بیشتربخوانید:
نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه: واشنگتن دیگر به دنبال براندازی «بشار اسد» نیست
غرب همچنان بهدنبال حمایت از تروریستها در سوریه/ تحلیل
گفت وگوی تلفنی لاوروف و ظریف؛ «سوریه» محور گفت و گوها
سفر ظریف بهژنو؛ کمیتهقانوناساسی سوریه محور رایزنیها