اقدام امارات را باید از چند زاویه بررسی کرد.
اول، افرادی که به حمایت از تروریسم متهم شده اند شهروندانی از امارات، لبنان، عراق، هند، یمن، افغانستان، سوریه، نیجریه و ایران هستند. شرکتهایی که در لیست امارات قرار گرفتهاند نیز در بخش تجارت، دریانوردی و صرافی فعالیت دارند. بنابراین، افراد و شرکتهایی در لیست تروریستی دولت امارات قرار گرفتهاند که فعالیت اقتصادی انجام میدهند. امارات پیش از این نیز در چند نوبت شماری از افراد و شرکتها از جمله شهروندان ایرانی را در لیست تروریستی خود قرار داده است.
دوم، ادعای دولت امارات این است که این اقدام را علیه این افراد و شرکتها در راستای تلاشها برای هدف قرار دادن و تعطیل کردن شبکههای مرتبط با تامین مالی تروریسم و فعالیتهای مرتبط با آن انجام داده است. این ادعا در حالی از سوی ابوظبی مطرح شد که اساساً سندی در این خصوص ارائه نشده است. اتهام حمایت از تروریسم به اشکال مختلف اعم از مالی یا غیرمالی، اتهامی است که به طور مکرر به کار گرفته میشود، اما نه تعریف دقیقی از تروریسم و مصادیق آن ارائه میشود و نه کانالهای تأمین مالی تروریسم معرفی میشود.
بر اساس همین شاخصه مبهم و جهتدار است که امارات پیش از این اخوان المسلمین را که بزرگترین طرفداران را در دنیای عرب دارد به عنوان سازمانی تروریستی معرفی و شماری از رهبران و اعضای آن را به همین اتهام بازداشت کرد. علاوه بر این، امارات شماری از گروههای مقاومت در منطقه را نیز در لیست تروریستی خود قرار داده و این گروه ها را تروریستی یا حامی تروریسم معرفی کرده است.
سوم، امارات در شرایطی مدعی مبارزه با تروریسم است که سابقهای طولانی در همراهی و همکاری با گروههای تروریستی دارد. «جو بایدن»، رئیس جمهور کنونی آمریکا و معاون وقت باراک اوباما، رئیس جمهور اسبق آمریکا، عربستان و امارات را از حامیان تروریستها در منطقه معرفی کرد که بهخاطر براندازی بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، صدها میلیون دلار به گروههایی از قبیل القاعده، جبهه النصره و گروههای تکفیری کمک کردهاند. در واقع، امارات در یک دهه اخیر از مهمترین کشورهای حامی گروههای تروریستی تکفیری به خصوص در سوریه بوده و هزینههای زیادی در جهت حمایت از این گروهها انجام داده و اکنون نیز مدعی مبارزه با تروریسم و افرادی است که به ادعای ابوظبی از تروریسم حمایت مالی انجام میدهند.
چهارم، ادعای امارات در خصوص مبارزه با تروریسم در شرایطی است که این کشور در زمینه نقض حقوق بشر سابقهای طولانی دارد. فعالان سیاسی و مدنی زیادی به اتهامهای مختلف از جمله اتهام حمایت از تروریسم توسط دولت امارات بازداشت شده و تحت شکنجه قرار دارند. «احمد منصور» مهندس برق اماراتی از جمله افرادی است که از سال 2017 به اتهام اهانت به حاکمان امارات در زندان به سر می برد و اخیراً با ارسال دست نوشته هایی به خارج از زندان، پرده از جزئیات شکنجه و آزار جسمی و روحی خود در زندان برداشت. این کنشگر مدنی امارات در حالی در زندان به سر میبرد که صرفاً خواستار انجام اصلاحات سیاسی در این کشور شده است.
در واقع، کشوری مدعی مبارزه با تروریسم است و افراد و شرکتها را در لیست ادعایی حامیان تروریسم خود قرار میدهد که در زمینه حقوق بشری در زمره بزرگترین ناقضان حقوق بشر است. علاوه بر این، امارات در یمن هم با گروههای تروریستی و هم با رژیمهایی که مصداق تروریسم دولتی هستند یعنی اسرائیل و عربستان همکاری نزدیکی دارد.
نویسنده: سید رضی عمادی
115