نکته نخست این است که تیر مخالفان مقاومت به سنگ خورد. مخالفان مقاومت هزینه و تلاش بسیاری برای کنار زدن مقاومت از ساخت سیاسی لبنان انجام دادند. حسن هانی زاده، کارشناس مسایل سیاسی غرب آسیا از هزینه 40 میلیون دلاری آمریکا، عربستان، فرانسه و امارات برای حذف کردن مقاومت لبنان انجام دادند.
کسب دست کم 58 کرسی پارلمان ضمن اینکه نشان داد هنوز ائتلاف مقاومت بیشترین کرسی های پارلمانی را در اختیار دارد، شکست پروژه ضد مقاومت را رقم زد.
«طلال عتریسی»، تحلیلگر برجسته مسائل سیاسی در لبنان در این خصوص عنوان می کند: «بزرگترین شکست در این انتخابات نصیب طرفهایی شد که حزب الله و سلاح مقاومت را هدف قرار داده بودند و میخواستند جدایی حزبالله از مردم و حمایتها در سطح ملی را رقم بزنند.
با قاطعیت میتوان گفت این اهداف شکست خورد و محقق نشد. آمریکاییها و همپیمانانش بزرگترین بازنده انتخابات پارلمانی در لبنان هستند. زیرا حزب الله بر اساس قانون انتخابات لبنان بیشترین آرای ترجیحی را در کل لبنان به دست آورد.»
نکته دوم این است که سعد الحریری و جریان المستقبل با تحریم انتخابات 14 کرسی پارلمانی را از دست دادند و شمار کرسی های آن از ۲۰ به ۶ کاهش یافت. این نتیجه ضمن اینکه تداوم حذف الحریری از صحنه سیاسی لبنان را در پی خواهد داشت، انتخاب نخست وزیر جدید لبنان و سپس تشکیل کابینه را پیچیده تر می سازد. علاوه بر این، موقعیت الحریری نزد بازیگران خارجی به خصوص عربستان سعودی نیز تضعیف شده است چرا که الحریری از پایگاه رای خود به نفع گروه و افرادی که تحت حمایت سعودی بودند، بهره نگرفته است.
نکته سوم این است که با افزایش کرسی های قوات اللبنانیه به ریاست مسیر جعجع، نقش این شخصیت پرحاشیه در ساخت قدرت لبنان بیشتر خواهد شد. سمیر جعجع که سابقه امنیتی و شبهنظامی دارد، شدیداً ضد مقاومت است و حتی در حادثه الطیونه در اکتبر 2021 که منجر به کشته و زخمی شدن دهها نفر شده، دست داشته است.
در صورتی که جعجع در دور جدید تحولات لبنان که پس از انتخابات 15 می آغاز شد، عقلانیت به خرج ندهد و همچنان به رفتارهای خشن خود و دستور گرفتن از خارج از کشور ادامه دهد، لبنان شاهد بن سیاسی حتی شدیدتر از دو سال اخیر خواهد بود.
نکته چهارم این است که عربستان سعودی به عنوان بزرگترین بازنده خارجی انتخابات پارلمانی لبنان بود. از یک سو سعد الحریری به مهره ای سوخته تبدیل شد و از سوی دیگر گزینه قوی تر و با پشتوانه مردمی از سوی اهل سنت راهی پارلمان جدید لبنان نشده است.
«جهاد ایوب»، تحلیلگر لبنانی می گوید: «عربستان به عنوان بزرگترین مداخله کننده در انتخابات لبنان، شخصیت تأثیرگذار سنی را در این انتخابات حذف و احزاب ضعیف و غیرمنسجمی را وارد کارزار کرد. ریاض با سقوط کلی فواد سنیوره، جنگ علیه مقاومت را باخته است.»
با توجه به مطالب ذکر شده، به نظر می رسد صحنه سیاسی لبنان پس از بیست و چهارمین انتخابات پارلمانی این کشور، پیچیده تر از گذشته خواهد شد. همچنین به نظر می رسد تعارض میان جریان های اصلی و سنتی لبنان در پارلمان جدید بیشتر و علنی تر خواهد بود.
نویسنده: سيد رضی عمادی
112
بیشتر بخوانید:
نتایج نهایی انتخابات لبنان| حزب الله و متحدانش حائز اکثریت مجلس
حزب الله و جنبش امل بالاترين آرا را در همه حوزه های رای گیری لبنان بدست آوردند