به گفته «عبدالبدیع صیاد» انتخابات این دوره از مجلس ملی افغانستان به لحاظ تعداد شعب رایگیری فعال، موفقتر از انتخابات گذشته بود و حضور مردم هم در پای صندوقهای رای گستردهتر گزارش شده است.
برخی از حوزههای رایگیری که روز شنبه انتخابات مجلس ملی در آنها برگزار نشد، روز یکشنبه درحال برگزاری است. البته زمان برگزاری انتخابات در دو ولایت غزنی و قندهار بعدا اعلام خواهد شد.
برگزاری سومین دوره انتخابات مجلس ملی افغانستان پس از سرنگونی رژیم طالبان در سال 2001، از جهات مختلف مهم و قابل توجه است.
اول آنکه؛ مردم افغانستان بهرغم تهدیدات امنیتی طالبان، حضوری پرشور در پای صندوقهای رای داشتند که بیانگر توجه آنان به اهمیت و تاثیر تشکیل مجلس ملی قوی در آینده تحولات افغانستان است.
پارلمان به عنوان نهاد قانونگذاری و نظارت بر عملکرد دولت و نهادهای اجرایی و امنیتی، از مهمترین ارکان مردمسالاری محسوب میشود و حضور پرشور مردم افغانستان در پای صندوقهای رای نشان میدهد که آنان از پارلمان آتی افغانستان انتظار دارند نقش مهم و برجستهای را در آینده تحولات این کشور ایفا کند که یکی از مهمترین آنها پیگیری روند صلح افغانستان است.
«علی رادمهر»، کارشناس مسائل سیاسی در کابل معتقد است «در انتخابات این دوره نامزدها در شعارهای تبلیغاتیشان بر مسئولیت نمایندگی و مردم محور متمرکز بودند و از برنامههایی سخن گفتند که نظر مردم را جلب کردند. حکومت نیز باید برای بهبود وضعیت پارلمان و بازگرداندن اعتماد خانه ملت، بر وظایف قانونیشان تمرکز کند.»
دومین موضوع مهم در مورد انتخابات مجلس ملی افغانستان عملکرد مناسب نیروهای امنیتی این کشور در تامین امنیت حوزههای رایگیری بوده است. اگر چه در برخی از حوزهها حملات طالبان ادامه یافت و حدود 40 تن نیز کشته شدند.
با این حال؛ حضور سه میلیون نفر از واجدین شرایط رای در پای صندوقهای رای نشان میدهد که آنان به نیروهای امنیتی افغانستان برای تامین حوزههای رایگیری اطمینان کرده و رای خود را به صندوقها انداختهاند.
سومین موضوع مهم درمورد انتخابات مجلس ملی افغانستان، مقاومت دولت در برابر فشارهای شبه نظامیان برای تعویق انتخابات و یا برگزار نکردن آن بود.
اگر چه روند برگزاری انتخابات با مشکلات فنی و امنیتی مواجه بود اما اراده دولت کابل برای برگزاری آن، مردم افغانستان را برای آیندهای بهتر امیدوار کرده است.
این انتخابات پس از سه سال و نیم تاخیر برگزار شد، اما برای وجهه افغانستان در صحنه منطقهای و بینالمللی بسیار مهم بود و میتواند به جلب نظر کشورهای مختلف برای سرمایهگذاری بیشتر در افغانستان کمک کند.
«حفیظالله جلیلی» کارشناس مسائل سیاسی در کابل معتقد است «ترمیم اعتماد میان ملت و پارلمان محور برنامههای نامزدها بود، اصل مسأله هم این است که جهت تحکیم وحدت ملی باید اتحاد پارلمانی میان نمایندگان کل کشور ایجاد شود و نمایندگان از دخالت غیرقانونی در امور نهادهای اجرایی هم دست بردارند تا اعتماد شکسته میان ملت و پارلمان ترمیم شود.»
در هر حال چهارمین موضوع مهم در ارتباط با انتخابات مجلس ملی افغانستان پیام آن برای طالبان و سایر مخالفان و دشمنان مردم این کشور است که آنان به رغم تهدیدات امنیتی در پای صندوقهای رای حاضر شدند و اعلام کردند با جنگ، دشمنی و برادرکشی مخالف هستند و افغانستان باید با تقویت نهادهای مردمسالار برای ساختن افغانستان آباد و آزاد حرکت کند و در این مسیر باید همه اقوام و مذاهب همچون گذشته دست در دست هم تلاش کنند.
بدون تردید دولت وحدت ملی افغانستان نیز با امانت داری رای مردم ضمن تقویت اعتماد عمومی و ملی به تشکیل مجلس ملی مقتدر کمک خواهد کرد.
135/120
نویسنده: مجيد وقاری
بیشتر بخوانید:
دومین روز انتخابات؛ 11 شهروند افغان کشته شدند
آغاز دومینروز انتخابات پارلمانی افغانستان
گزارش: انتخابات پارلمانی افغانستان با طعم انفجار!
قاسمی: ادعای دخالت ایران در انتخابات آمریکا ناشی از نوعی «توهم ناشناخته» است
انتخابات پارلمانی افغانستان؛ کشته شدن 15 نفر بر اثر انفجار تروریستی در شمال کابل
انتخابات پارلمانی افغانستان؛ کشته شدن شش نفر بر اثر حملات راکتی در افغانستان
تصاویر: انتخابات پارلمانی افغانستان