ایران پرس- وزارت بهداشت عربستان سعودی اعلام کرد که فردی ناشناس و مسلح به سلاح گرم، شب گذشته با ورود به بیمارستان «ملک سلمان» در شهر ریاض، پایتخت عربستان به سمت کارکنان کادر پرستاری این بیمارستان آتش گشود. در این رخداد، یک پرستار به شدت آسیب دید و فرد مسلح نیز متواری شده است.

عربستان سعودی پس از انتصاب «محمد بن سلمان» به ولیعهدی این کشور بیش از هر زمان دیگری با معضل ناامنی داخلی مواجه شده است.

شواهد متعددی در این خصوص وجود دارد که تیراندازی در اماکن عمومی یکی از این موارد است.

پلیس عربستان سعودی در دسامبر 2017 از تیراندازی در نزدیکی یکی از مساجد در مرکز ریاض خبر داد که طی آن یک شهروند عربستانی کشته شد.

در آوریل 2018 نیز تیراندازی در اطراف کاخ پادشاهی ملک سلمان در ریاض رخ داد که بر اساس گزارش ها هشت کشته داشته و حتی منجر به گمانه زنی هایی درباره صدمه دیدن محمد بن سلمان در این حادثه شده است.

سه روز پیش نیز «منصور الترکی»، سخنگوی امنیتی وزارت کشور عربستان اعلام کرد که یک مرکز امنیتی در جاده «بریده الطرفیه» در منطقه «القصیم» در شمال ریاض هدف تیراندازی قرار گرفته که در نتیجه تبادل آتش دو تن از مهاجمان و یک نیروی پلیس عربستان کشته شدند.

تیراندازی شب گذشته به بیمارستان ملک سلمان نیز چهارمین تیراندازی طی تنها 7 ماه گذشته در ریاض و اطراف آن است.

این در حالی است که برخی مناطق دیگر عربستان از جمله مناطق شرقی نیز شاهد وقوع تیراندازی هایی طی ماههای اخیر بود.

افزایش ناامنی در عربستان سعودی

این رخدادها بیانگر افزایش ناامنی در عربستان سعودی به خصوص طی یک سال اخیر است.

محمد بن سلمان در ژوئن 2017 به سمت ولیعهدی عربستان سعودی منصوب شد.

این اتفاق توزیع قدرت در عربستان را دستخوش تغییر قرار داد؛ زیرا طبق وصیت «عبدالعزیز»، موسس آل سعود، قدرت در عربستان از برادر به برادر یعنی به صورت افقی منتقل می شد، اما با ولیعهدی محمد بن سلمان و شانس بالای وی برای رسیدن به کرسی پادشاهی، قدرت از پدر به پسر یعنی به صورت عمودی منتقل خواهد شد و این به منزله پایان قدرت فرزندان عبدالعزیز و آغاز دوران جدیدی با محوریت قدرت یابی فرزندان سلمان خواهد بود.

به نظر می رسد، مهمترین علت افزایش ناامنی در عربستان سعودی نیز به این تغییر اساسی در چینش قدرت در درون خاندان حاکم مربوط باشد.

اختلافات داخلی بین خاندان آل سعود

در همین راستا، «خالد الجیوسی» در تحلیلی که توسط روزنامه رای الیوم منتشر شد، با اشاره به تیراندازی آوریل گذشته در اطراف کاخ پادشاهی نوشت، بیشتر سعودی ها ماجرای تیراندازی در کاخ پادشاهی در ریاض را به اختلافات داخلی بین خاندان حاکم مربوط می دانند.

 در واقع، باید گفت، اگرچه شاهزادگان سعودی به ظاهر تغییرات در قدرت را پذیرفتند، اما شدت گرفتن ناامنی ها گویای این است که اقدام ها و طرح هایی برای ناامن سازی در داخل وجود دارد که هدف آن ناکام گذاشتن تلاش های محمد بن سلمان برای رسیدن به کرسی پادشاهی است.

تحلیل دیگر در خصوص افزایش تیراندازی ها و ناامنی ها در عربستان این است که این اقدام ها واکنش مردم به افزایش مشکلات اقتصادی و معیشتی است.

افزایش تورم و بیکاری در عربستان سعودی

طی یک سال گذشته، تورم، بیکاری و به خصوص تعرفه های خدمات دولتی از جمله قبوض برق افزایش چشمگیری داشته، به نحوی که شهروندان عربستانی در شبکه های اجتماعی به افزایش بهای برق واکنش نشان دادند و طی دو هفته اخیر هشتگ «#فاتوره_الکهرباء» به عنوان سومین ترند در توئیتر شناخته شده است.

نکته پایانی این است که افزایش تیراندازی ها در مناطق مختلف عربستان به خصوص ریاض، پایتخت، گویای این است که دولت سعودی در تامین امنیت داخلی با مشکلات جدی مواجه است، به نحوی که احتمال تغییر مقامات امنیتی داخلی در این کشور بعید نیست.   

نویسنده: سیدرضی عمادی

133/110

بیشتر بخوانید:

تیراندازی در بیمارستانی در ریاض/ یک پرستار زخمی شد

تیراندازی در مقر گارد ملی عربستان / تحلیل

القدس‌العربی: واکنش‌ها به حادثه تیراندازی نزدیک کاخ پادشاهی عربستان