خبرهای دریافت شده از وین حاکیست که طرفهای مذاکره در حال نزدیک شدن به یک اتفاق نظر هستند.
اظهارات جمعه شب «علی باقری کنی» مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات با گروه 1+4 (آلمان، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) در وین درباره نتایج این دور از گفتوگوها گفت قابل توجه است.
علی باقری کنی گفت: "در دو سند اصلی در مورد پیش نویس تحریمها و موضوع هسته ای، طرف مقابل دیدگاههای جمهوری اسلامی ایران را به عنوان مبنای گفتوگو پذیرفت."
معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران در عین حال با اشاره به اینکه توقف مذاکرات خواست ایران نبود، خاطر نشان کرد: "سرعت دستیابی به توافق بستگی به طرف مقابل دارد. اگر طرف مقابل دیدگاهها و مواضع منطقی جمهوری اسلامی ایران را بپذیرد، گفت وگوهای دور جدید میتواند آخرین دور مذاکرات باشد و در کوتاه ترین زمان به توافق برسیم."
«حسین امیرعبداللهیان» وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز هفته گذشته در گفت و گوی تلفنی با «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد، عدم وجود ابتکار عمل در طرف غربی را از عوامل کندی پیشرفت در مذاکرات دانست.
نباید فراموش کرد که در فاصله دور ششم و دور هفتم، طرفهای اروپایی بارها در پیامهایی اعلام کرده بودند که ایدههای تازهای برای پیشبرد گفتوگوها و کاهش اختلاف نظرها دارند، اما پس از آنکه مذاکرات آغاز شد موضع گیری های خارج از چارچوب برجام نشان داد طرف های اروپایی به جای آنکه از آمریکا بخواهند به سیاست فشارهای حداکثری و تحریمهای غیر قانونی خود پایان دهد و گام مثبتی برای جبران گذشته بردارد، بدنبال فرافکنی بر ضد ایران هستند.
در تمام این سال ها به واسطه اقدامات آمریکا، برجام در بخش اعظم عمر خود از منظر اقتصادی برای ایران به پوستهای توخالی تبدیل شد در حالیکه طرف های اروپایی با وعده های غیرعملی ایران را به «خویشتنداری» و «صبر» توصیه میکردند.
تروئیکای سه کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) که همسو با آمریکا در تیره و مبهم نشان دادن فضای مذاکرات نقش دارند، اکنون نیز تاکتیک محدود بودن زمان را برای فشار بر روی ایران در جهت پذیرفتن خواستههای حداکثری خود به کار گرفتهاند.
تحرکات و فضا سازی ها با شروع دور هفتم مذاکرات وین نشان داد که جریانی در صدد است تا به هر نحو ممکن، فضای مذاکرات را تخریب کند.
«حقی اویغور» کارشناس مسایل سیاسی در ترکیه با اشاره به اینکه ایران اثبات کرده است که پایبند به توافق است و برنامه هسته ای این کشور تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار دارد، می گوید: "این اندازه دردسرسازی برای ایران، کاملا سیاسی است."
از دیدگاه ناظران سیاسی اقدامات فنی در کنار مذاکرات جدی همراه با ارائه پیشنهادها و ابتکارات در مذاکرات از گام های مهمی است که از طرف ایران از زمان شروع دور هفتم مذاکرت وین برداشته شده است.
ضمن آنکه موافقت جمهوری اسلامی ایران با نصب دوربین ها در سایت کرج، نشان دهنده همکاری خوب تهران با آژانس در فرآیند اعتمادسازی در جریان مذاکرات است.
با این حال با توجه به نوسانات در رویکردها و تغییرات غیر منتظره در دیدگاه ها و مواضع طرف های اروپایی هنوز نمی توان با قطعیت آینده مذاکرات را پیش بینی کرد. آنچه با تاکید بیشتری باید گفت این است که پیشرفت گفتوگوها به اراده و حسن نیت طرف مقابل بستگی دارد.
نویسنده: جمشيد امین زاده
117