بنیامین نتانیاهو در توییتی که در واپسین ساعات چهارشنبه و تنها چند دقیقه مانده به پایان ضربالاجل رسمی منتشر کرد، خبر داد که برای تشکیل کابینه با احزاب ائتلافی به توافق رسیده است. او در این توییت، خطاب به اسحاق هرتزوگ، رئیس اسرائیل، نوشت: "موفق به تشکیل کابینه شدم."
بنیامین نتانیاهو با 15 سال نخست وزیری، رکورددار طولانی ترین دوره نخست وزیری در اراضی اشغالی است. این سومین بازه زمانی است که وی در راس کابینه اسرائیل قرار میگیرد. نتانیاهو نخستین بار در سال 1996 برای مدت سه سال، دومین بار از سال 2009 تا 2021 برای مدت 12 سال و اکنون برای سومین بار به عنوان نخست وزیر رژیم صهیونیستی فعالیت خواهد کرد.
با این حال، نخست وزیری نتانیاهو در این دوره متفاوت از دو دوره و به طور کلی 15 سال گذشته است زیرا در دوره سه ساله 1996 تا 1999 و در آغاز دوره دوم از سال 2009، رژیم اسرائیل شاهد بن بست سیاسی نبود اما اکنون نتانیاهو و کابینه جدید وی برآمده از بن بست سیاسی 4 ساله اخیر در اراضی اشغالی است.
در چهار سال اخیر پنج انتخابات پارلمانی در اراضی اشغالی برگزار شد و عمر کابینه ها حتی به یک سال هم نرسیده است. بنابراین، چنین وضعیتی یک چالش سیاسی مهم پیش روی کابینه جدید اسرائیل است، زیرا رقبای نامدار وی از هیچ تلاشی برای رسیدن به قدرت و کارشکنی در مسیر کابینه خودداری نمیکنند کاری که نتانیاهو هم با کابینه ائتلافی بنت - لاپید انجام داده بود.
در همین راستا، یائیر لاپید در آخرین جلسه کابینه خود به اعضای کابینهاش گفته است که خیلی زود به این اتاق بازخواهیم گشت.
ائتلاف با افراطگرایان، چالش جدی پیش روی نتانیاهو
تفاوت دیگری که در دوره جدید نخست وزیری نتانیاهو با دو دوره قبلی وجود دارد، ائتلاف وی با افراطگرایان دست راستی است. حزب محافظه کار لیکود به رهبری نتانیاهو به همراه احزاب مذهبی تندرو ارتدوکس و شهرک نشینان کرانه باختری 64 کرسی از 120 کرسی پارلمان را در انتخابات اخیر کسب کردند.
تشکیل کابینه با افراطگرایان یکی از چالشهای جدی پیش روی نتانیاهو در دوره جدید است. نتانیاهو، خود شخصا یکی از تنشآفرینترین چهرههای این رژیم است که در دوره جدید چهرههای بنیادگرای صهیونیست نیز در کنار وی قرار گرفتهاند.
حضور افراد تندرو مانند «ایتمار بن غفیر» از حزب افراطی قدرت یهودی که مطابق خبرها، وزیر امنیت داخلی خواهد بود و پلیس را در کنترل خود خواهد داشت، سبب شد برخی بر این باور باشند که کابینه جدید نتانیاهو نیز دوام چندانی نخواهد داشت. در واقع، در کابینه جدید نتانیاهو، میانهروهای دست راستی نقش چندانی ندارند و در مقابل کابینه نیز قرار دارند.
یکی دیگر از تفاوتهایی که در دوره نخست وزیری جدید نتانیاهو با دو دوره قبل وجود دارد، مربوط به محیط خارجی است. در دو دوره قبلی، گروههای مقاومت مانند امروز قدرت نداشتند. امروز گروههای مقاومت در اوج قدرت قرار دارند و تنها در ماههای اخیر 7 گروه جدید مقاومتی در فلسطین تشکیل شد که عزم و اراده جدی برای مقابله با جنایتهای رژیم صهیونیستی دارند.
بنابراین، در صورتی که این رژیم به جنایتهای خود علیه فلسطینیها ادامه دهد و افراطگرایان در این جهت حرکت کنند، اقدامهای مقاومتی علیه رژیم صهیونیستی بیشتر خواهد شد و این یک چالش جدی امنیتی برای کابینه جدید نتانیاهو است.
نویسنده: سیدرضی عمادی
117