رادیو ارمنی ایران پرس: سرژ سرکیسیان، رئیس جمهوری ارمنستان روز جمعه در سخنرانی خود در نشست سران جامعه کشورهای همسود در بیشکک با اشاره به مناقشه قره باغ تاکید کرد: متاسفانه کانون های بحران و مقاومت در جامعه کشورهای همسود حفظ شده اند، در آوریل سال جاری برای نخستین بار پس از برقراری آتش بس در سال 1994 میلادی، جنگ در قره باغ از سر گرفته شد.
وی افزود: عملیات نظامی نه تنها موجب تلفات انسانی به ویژه کشته شدن افراد غیر نظامی شده بلکه لطمه جدی به روند مذاکرات وارد کرده است، توافقنامه آتش بس در قره باغ در 15 آوریل سال 1994 میلادی در بیشکک و براساس بیانیه شورای سران جامعه کشورهای همسود به امضا رسید.
سرکیسیان تصریح کرد: جامعه کشورهای همسود، به نوعی ضامن اجرای توافقنامه آتش بس محسوب می شود که بر حل مناقشه از طریق صرفا سیاسی تاکید دارد، ما همواره مواضع خود را که منطبق بر مواضع گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا است، مورد تاکید قرار داده ایم. موضع ما مبتنی بر حل مناقشه از طریق مسالمت آمیز و بر مبنای اصول حقوق بیت الملل و همچنین سازش های متقابل و منطقی است.
رئیس جمهوری ارمنستان در ادامه سخنرانی خود از تلاش های ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه و همچنین آمریکا و فرانسه به عنوان روسای گروه مینسک در جهت اجرای توافقات به عمل آمده در نشست های سران در وین و سن پترزبورگ، قدردانی کرد.
سرکیسیان با اشاره به توافقات به دست آمده در دو نشست اخیر سران ارمنستان و جمهوری آذربایجان در وین و سن پترزبورگ و از جمله اجرای کامل تواققنامه های آتش بس سال های 1994 و 1995 میلادی، برقراری مکانیزم هایی برای بررسی موارد نقض آتش بس و همچنین تقویت امکانات دفتر نماینده ریاست سازمان امنیت و همکاری اروپا، تاکید کرد، اجرای توافقات بدست آمده فضای مناسبی را برای پیشرفت در مذاکرات ایجاد خواهد آورد.
رئیس جمهوری آذربایجان نیز در نشست سران جامعه کشورهای همسود در بیشکک شرکت کرده اما هیچ گزارشی از احتمال برگزاری دیدار روسای جمهوری ارمنستان و آذربایجان منتشر نشده است.
جامعه کشورهای همسود در سال جاری، بیست و پنجمین سالگرد تاسیس خود را جشن می گیرد.
سران کشورهای عضو این جامعه روز جمعه در کنار اسناد مختلف همچنین بیانیه ای را به مناسبت بیست و پنجمین سالگرد تاسیس این جامعه منتشر کردند.
ریاست سازمان در سال 2017 میلادی از قرقیزستان به روسیه منتقل خواهد شد و مسکو اعلام کرده که راهبرد جدیدی را برای بروزرسانی ساختار این جامعه تدوین کرده است.
آلکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهوری بلاروس در آستانه برگزاری نشست سران جامعه کشورهای همسود در گفتگو با خبرگزاری "وستی" روسیه با انتقاد از جامعه کشورهای همسود عملکرد آن را مایوس کننده خواند.
کارشناسان اغلب از جامعه کشورهای همسود تحت عنوان "باشگاه رهبران کشورهای پسا شوروی" نام برده و بر این نکته تاکید دارند که این جامعه هیچ عملکرد مفیدی نداشته است.