ایران پرس: بیست و چهارمین دوره انتخابات پارلمانی لبنان روز گذشته 15 می برگزار و میزان مشارکت با 8 درصد کاهش به 41 درسد رسید.

«بسام مولوی» وزیر کشور لبنان گفت: میزان مشارکت در انتخابات پارلمانی این کشور حدود 41 درصد بود. تعداد واجدین رای در این دوره از انتخابات بیش از سه میلیون و 917 هزار نفر بود.

59 درصد واجدین شرایط در انتخابات شرایط نکردند. به عبارتی بیش از یک میلیون و 605 هزار نفر در انتخابات لبنان شرکت کردند. این درحالی است که 60 درصد لبنانی‌های مقیم خارج از کشور پای صندوق رأی رفتند. آخرین انتخابات لبنان در سال 2018 با مشارکت 49 درصدی رای دهندگان برگزار شده بود. 

درباره کاهش 8 درصدی مشارکت در انتخابات پارلمانی لبنان دلایل متعددی وجود دارد:

اولین دلیل، نارضایتی مردم از عملکرد سیاسیون لبنانی است. در 4 سال گذشته لبنان به لحاظ سیاسی بیش از هر دوره دیگری شاهد وضعیت بی‌ثبات بود. در این فاصله، پنج نفر نامزد تشکیل کابینه لبنان شدند.

«سعد الحریری»، «حسان دیاب»، «مصطفی ادیب»، «سعد الحریری» و «نجیب میقاتی» نامزد تشکیل کابینه در این مدت شدند که الحریری سال 2019 پس از 9 ماه کابینه را تشکیل داد و پس از 9 ماه نیز استعفا داد.

عمر کابینه حسان دیاب نیز تنها 6 ماه بود و 14 ماه نیز به عنوان نخست وزیر موقت باقی ماند. مصطفی ادیب پس از یک ماه و در ادامه سعد الحریری پس از 13 ماه موفق به تشکیل کابینه نشدند و نجیب میقاتی نیز اکنون برای 8 ماه نخست وزیری لبنان را در اختیار دارد. مهمترین دستاورد نجیب میقاتی برگزاری انتخابات پارلمانی بود. 

دومین دلیل، افزایش شدید مشکلات اقتصادی لبنان در 4 سال گذشته بود. در 4 سال اخیر ارزش پولی لبنان به شدت کاهش پیدا کرد و هر لیر لبنان به 27 هزار دلار افزایش یافت، بیکاری در این کشور به 40 درصد و تورم نیز به بیش از 50 درصد رسید. دست کم بیش از نیمی از مردم این کشور زیر خط فقر قرار دارند. مطابق اعلام بانک جهانی، لبنان با بدترین بحران اقتصادی یک قرن اخیر مواجه است. مردم لبنان معتقد هستند سیاسیون این کشور نه تنها کاستن از مشکلات آنها را در اولویت ندارند بلکه درگیر فساد هستند. 

بی‌ثباتی سیاسی و منازعه قدرت میان جریان‌های سیاسی لبنان به همراه مشکلات شدید اقتصادی مردم لبنان را نسبت به هرگونه تغییر در جهت بهبود اوضاع زندگی‌شان ناامید کرده است. لذا مشارکت نکردن در انتخابات را ترجیح دادند. 

عامل سوم مربوط به اقدام سعد الحریری و جریان المستقبل در تحریم انتخابات پارلمانی لبنان بود. الحریری پس از اینکه موفق به تشکیل کابینه نشد اعلام کرد در انتخابات شرکت نخواهد کرد. بخشی از اهل سنت عراق حامی الحریری و جریان المستقبل هستند و ترجیح دادند در انتخابات مشارکت نکنند. «علاء الحسن» تحلیلگر مسائل سیاسی لبنان می‌گوید: بی‌شک ایده تحریم انتخابات، برآمده از تلاش‌های کشورهای خارجی و به طور خاص عربستان سعودی برای به حاشیه راندن سعد الحریری بود.

نکته پایانی اینکه؛ پارلمان جدید لبنان دو وظیفه مهم دارد. وظیفه فوری آن، معرفی نخست وزیر جدید است که باید کابینه جدید را تشکیل دهد. هنوز مشخص نیست ترکیب پارلمان چگونه است و احتمال معرفی نخست وزیر در فرصت کوتاه وجود دارد یا لبنان گرفتار اختلاف‌های سیاسی در این موضوع خواهد شد. وظیفه مهم دیگر معرفی رئیس جمهور جدید در اکتبر آینده است. در دوره گذشته، نمایندگان پارلمان لبنان پس از 30 ماه موفق شده بودند رئیس جمهور جدید را انتخاب کنند. 

نویسنده: سيدرضی عمادی

117