ایران پرس: اوپک پلاس در ژوئیه 2022 حدود سه میلیون بشکه در روز کمتر از سهمیه‌ های مورد انتظار خود تولید کرد، زیرا تحریم‌ ها علیه برخی از اعضا و کاهش سرمایه‌ گذاری در برخی دیگر کشورها، توانایی اعضای این گروه را برای آرام کردن بحران انرژی در سراسر جهان تضعیف کرده است.

این در حالی است که «جو بایدن»، رئیس‌ جمهور آمریکا ابراز امیدواری کرده بود اوپک پلاس بتواند تولید خود را افزایش دهد تا اختلالات ناشی از کاهش عرضه نفت روسیه به دلیل تحریم ها را جبران کند و افزایش هزینه سوخت و تورم را در شرایط گسترده‌تر کاهش دهد.

اوپک پلاس تولید نفت را سه میلیون بشکه کاهش داد

آمریکا اکنون با تورم بیش از 9 درصدی مواجه است که بخش مهمی از آن ناشی از افزایش بهای حامل های انرژی مانند بنزین و گازوئیل است. به همین دلیل جو بایدن رئیس جمهور دموکرات آمریکا که انتخابات میان دوره ای نوامبر 2022 را در پیش دارد برای کسب آرای مردم این کشور به نامزدهای حزب دموکرات خود را ناچار می بیند که اقدامات عاجلی مانند آزاد سازی ذخایر نفتی استراتژیک این کشور و نیز فشار به کشورهای تولید کننده نفت برای افزایش عرضه نفت به بازارهای  جهانی را صورت دهد.

در این راستا آمریکا که این روزها با بحران انرژی دست و پنجه نرم می کند، اخیرا اعلام کرد که 20 میلیون بشکه از ذخایر راهبردی نفت خود را به بازار ارائه خواهد کرد. فروش نفت خام از ذخایر راهبردی در راستای دستور جو بایدن برای فروش 180 میلیون بشکه نفت خام از ذخایر راهبردی این کشور به منظور جبران کمبود عرضه پایین نفت خام و قیمت‌های بالای سوخت در این کشور است.

پیش از این در جریان سفر بایدن به غرب آسیا، کاخ سفید اعلام کرده بود، انتظار دارد به زودی تولید نفت اوپک پلاس افزایش یابد. چراکه افزایش عرضه نفت به بازار پس از سفر بایدن به غرب آسیا تفاوت آشکاری در قیمت سوخت ایجاد خواهد کرد.

این در حالی است که عربستان از افزایش قیمت انرژی سود می‌ برد. به همین دلیل برخلاف خواسته بایدن سعودی ها چندان واکنش مثبتی به خواسته واشنگتن برای افزایش تولید نفت نشان نداده و به طور کلی ریاض در برهه کنونی با توجه به مشکلات بودجه ای خود به دنبال افزایش هر چه بیشتر بهای نفت به منظور کسب درآمد بیشتر است. ضمن اینکه با توجه به روابط رو به گسترش ریاض با مسکو، سعودی ها نمی خواهند اقدامی انجام دهند که خشم روس ها را برانگیزد.

«بن کاهیل» کارشناس مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌الملل می گوید: "عربستان می‌ خواهد به جای آنکه به شکل خودمحور پیش برود، همچنان در قالب اوپک به مدیریت بازار جهانی نفت بپردازد."

در این راستا عربستان مقادیر فزاینده‌ ای نفت کوره و گازوئیل را از روسیه وارد می‌ کند تا نفت خام خود را برای صادرات آزاد کند. به همین دلیل بسیاری از ناظران سفر بایدن به عربستان را شکست خورده و بی نتیجه اعلام کردند.

«مارتین ایندیک» سفیر پیشین آمریکا در فلسطین اشغالی می گوید: "سعودی‌ها تمایلی برای اعلام بیانیه شفاف درباره بالا بردن صادرات نفت خود ندارند. در حالی که عربستان تنها کشور صادرکننده نفت است که ظرفیت عرضه نفت بیشتری دارد اما در عین حال با روس‌ها توافق دارند تا در صادرات نفت خود محدودیت اعمال کنند."

به همین دلیل بازار‌ها پس از سفر بی نتیجه بایدن به عربستان بر همین اساس واکنش نشان دادند و قیمت نفت پس از این سفر در حال حاضر بیش از 2 درصد افزایش یافته است.

در واقع سعودی‌ ها علاقه‌ ای به آنچه دولت بایدن در تلاش برای انجامش است، ندارند و هیچ راه حل سیاسی که بتواند نگرانی‌های مرتبط با انرژی را بر طرف کند هم در دسترس نیست.

به عبارت دیگر غرب نمی‌تواند از جنگ اوکراین و تحریم گسترده نفتی روسیه برای تنظیم مجدد بازار‌های انرژی در سطح بین المللی استفاده کند زیرا از یک سو روس ها با سازو کارهای جدیدی هم چنان به عرضه نفت خود ادامه می دهند و از سوی دیگر واشنگتن نیز به جای اینکه به منظور متعادل کردن قیمت جهانی نفت به کشورهای مورد تحریم آمریکا مانند ایران و ونزوئلا فرصت ارائه نفت خود به بازار را دهد به ویژه در باره ایران به دنبال تشدید تحریم های نفتی علیه آن است.

در این زمینه روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال نوشت: "آمریکا در پی تشدید فشار بر ایران و بررسی تحریم‌هایی علیه صادرات نفت این کشور است."

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117