به گزارش خبرگزاری ایران پرس، به نقل از لایو ساینس، این ماده معدنی که به نام ژئوفیزیکدان برجسته، هو کوانگ (دیو) مائو، «دیومائویت» نام دارد، اولین نمونه از پروسکایت سیلیکات کلسیم فشار بالا (CaSiO3) است که در زمین یافت می شود. شکل دیگری از CaSiO3، معروف به ولاستونیت، معمولاً در سرتاسر جهان یافت میشود، اما دیومائویت دارای ساختار کریستالی است که تنها تحت فشار بالا و دمای بالا در گوشته (جبه) زمین تشکیل میشود،(لایه عمدتاً جامد زمین که بین هسته و پوسته است.)
انتظار می رود دیومائویت به عنوان یک ماده معدنی فراوان و مهم ژئوشیمیایی در گوشته زمین باشد، اما دانشمندان هیچ مدرک مستقیمی مبنی بر وجود آن پیدا نکردند زیرا وقتی به سمت سطح حرکت می کند و فشار کاهش می یابد به مواد معدنی دیگر تجزیه می شود.
با این حال، تجزیه و تحلیل یک الماس از بوتسوانا، که در گوشته در حدود 410 مایل (660 کیلومتر) زیر سطح زمین تشکیل شده است، نمونه ای از دیومائویت دست نخورده را نشان می دهد. انجمن بین المللی کانی شناسی اکنون دیومائویت را به عنوان یک کانی جدید تایید کرده است.
«اولیور تشاونر»، نویسنده اصلی، کانی شناس در دانشگاه نوادا، لاس وگاس، به لایو ساینس گفت: «کشف دیومائویت غافلگیرکننده بود.»
تشاونر و همکارانش نمونه دیومائویت را با تکنیکی به نام پراش اشعه ایکس سنکروترون کشف کردند که پرتو پرانرژی اشعه ایکس را روی نقاط خاصی در الماس با دقت میکروسکوپی متمرکز می کند.
وی گفت: با اندازه گیری زاویه و شدت نور برگشتی، محققان می توانند آنچه در داخل است رمزگشایی کنند.
تشاونر افزود که نمونه دیومائویت درون الماس فقط چند میکرومتر (میلیونم متر) اندازه داشت، بنابراین تکنیکهای نمونهبرداری کمقدرت آن را از دست میدادند.
اعتقاد بر این است که دیومائویت نقش ژئوشیمیایی مهمی در گوشته زمین دارد. دانشمندان بر این باورند که این ماده معدنی ممکن است حاوی عناصر کمیاب دیگری از جمله اورانیوم و توریم باشد که از طریق واپاشی رادیواکتیو گرما را آزاد می کنند.
به گفته تشاونر، دیومائویت ممکن است به تولید مقدار قابل توجهی گرما در گوشته کمک کند.
116