این اقدام، مردمی ترین نحوه اعتراض به تصمیم گروه طالبان در تعلیق تحصیل دانشجویان دختر در دانشگاه های دولتی و خصوصی در افغانستان است. وزارت تحصیلات عالی دولت طالبان افغانستان اخیرا اعلام کرد، به دلیل رعایت نشدن مسایل شرعی در دانشگاه های دولتی و خصوصی، دانشجویان دختر تا اطلاع ثانوی اجازه ورود به دانشگاههای این کشور را نخواهند داشت.
این تصمیم طالبان که با واکنش های بسیار تند جهانی هم روبرو شده است ضربهای تازه به حقوق دختران و زنان افغانستانمحسوب میشود. بنابرابن دانشجویان دانشگاههای افغانستان با هدف اعمال فشارهای عمومی بر طالبان برای بازشدن درب های دانشگاهها بر روی دختران اقدام به راه اندازی کمپین در شبکه های اجتماعی کرده اند.
دکتر عبدالطیف نظری مدرس دانشگاه در افغانستان در این باره می گوید:«تحصیل از جمله حقوق اولیه هر شهروند چه دختر و چه پسر است و هر حاکمیتی موظف به ایجاد بستر لازم برای تحصیل همه احاد جامعه است. قطعا افغانستان و مردم این کشور به خصوص زنان و دختران این کشور نیز از آن مستثنی نیستند. به همین دلیل اعتراض ها در افغانستان به ممانعت از تحصیل دختران هر روز به اشکال مختلف در حال افرایش است».
علاوه برابن "اجمیر سادات" از دانشجویان معترض به ممانعت از تحصیل دختران در افغانستان میگوید: کمپین های مختلفی در تقویت این اعتراض ها در دیگر ولایات افغانستان نیز راه اندازی می شود. به گفته این دانشجوی معترض، تا زمانی که دختران و دانشجویان زن افغان اجازه تحصیل دوباره داده نشود، مردان نیز تحصیل را تحریم می کنند.
چنین اعتراض مدنی ابنکه چقدر می تواند طالبان را به عقب نشینی از موضعش در مورد تحصیل دانش آموزان و دانشجویان دختر وادار کند ارزیابی دقیقی را نمی توان عنوان کرد اما آنچه از دیدگاه مردم افغانستان مهم است، اینکه طالبان به عنوان یک حاکم که برای بار دوم در اوت سال گذشته به قدرت بازگشت همچنان به عنوان یک گروه شبه نظامی در امور افغانستان سیاست گذاری می کند نه به عنوان حکمرانی که ملاحظات و منافع یک ملت و یک کشور را بخواهد در نظر بگیرد. زیرا تصمیمهای طالبان که علاوه بر تحصیل دختران دانش آموز و دانشجو، کار کردن زنان در شرکت های خصوصی و بین المللی را نیز ممنوع کرد. عمدتا تصمیم های فرقه ای، گروهی و خارج از عرف حکمرانی یک ملت اتخاذ و اجرا می شود.
"سید حسین حسینی" مزاری در این باره معتقد است: «طالبان هنور باور ندارد که بر یک ملت زنده حکمرانی می کند که این ملت در بخش های مختلف از جمله در مسایل مربوط به زنان که نیمی از جامعه افغانستان را تشکیل می دهند، نیازهای مختلفی دارد که بایستی با کمک زنان انجام شود که از جمله ان بحث پزشکی و بهداشتی است. تحقق این هدف هم نیازمند اموزش و تحصیل دختران در مراکز عالی است. بنابرابن جلوگیری از ادامه تحصیل دختران آثار بسیار مخربی در این زمینه ها بر جا می گذارد».
در هر حال اگر چه طالبان به بهانه مسایل فقهی و شرعیات دختران را از رفتن به مدرسه و دانشکاه منع می کند اما حل فوری این مساله نیز به نظر نمی رسد، چندان مشکل باشد. به هر حال دختران دانش آموز و دانشجو در افغانستان مسلمان هستند و قطعا متناسب با شرعیات و سنت های افغانستان نحوه رفتار خود را در دانشگاه های دولتی و خصوصی افغانستان مدیریت می کنند.
بنابرابن طالبان با طولانی کردن این مساله به نظر می رسد، سیاست خود را در مورد ممانعت از تحصیل دختران بعد از دوره ابتدایی که از یک سال پیش در افغانستان اعمال می کنند، در پیش گرفته است که می تواند، اثار و تبعات داخلی و بین المللی بر نحوه حاکمیت طالبان داشته باشد.
در این حال جمهوری اسلامی ایران نیز آمادگی خود را برای تقویت بسترهای ادامه تحصیل دختران در دانشگاه های افغانستان اعلام کرده است.
«سید رسول موسوی» دستیار وزیر امور خارجه ایران در توئیتر نوشت: روز شنبه با دعوت از سرپرست سفارت افغانستان در تهران ضمن تشریح موضع ایران درباره تعلیق تحصیل دانشجویان دختر در دانشگاه های افغانستان، آمادگی جمهوری اسلامی برای مساعدت به حل مشکلات ادامه تحصیل دختران به طُرق مختلف از جمله به صورت برخط و استفاده از زیرساخت های موجود در ایران اعلام شد.
این تجربه، و وجود امکانات زیرساختی آموزشی در جمهوری اسلامی ایران می تواند، برخی از مشکلات آموزشی را در افغانستان حل کند تا دانش آموزان و دانشجویان دختر از تحصیل در دانشگاه ها این کشور محروم نشوند.
نویسنده: مجید وقاری
112
بیشتر بخوانید:
درخواست نماینده سازمان ملل درباره اعمال فشار بر طالبان
واکنش الأزهر به تصمیم طالبان: تعلیق تحصیل دختران با شریعت اسلامی مغایر است
طالبان علیه زنان افغانستان
اعتراض زنان افغانستان نسبت به ممنوعیت حضورشان در دانشگاه توسط طالبان
ویدئوی گریهی دختران دانشجوی افغان وقتی که طالبان مانع ورودشان به دانشگاه می شوند
استعفای اساتید دانشگاههای افغانستان در اعتراض به تصمیم طالبان
تعلیق تحصیلات دانشگاهی زنان در افغانستان از سوی طالبان