کمک های این اتحادیه قرار است، برای بهبود امنیت غذایی، بازسای جاده ها و ایجاد فرصت های شغلی در گامبیا هزینه شود.
از سرگیری کمک های اتحادیه اروپا به کشور فقیر گامبیا تنها چند هفته پس از کنار رفتن «یحیی جامه» رئیس جمهور سابق این کشور از قدرت صورت می گیرد.
اتحادیه اروپا ، اواخر سال 2014 و در پی برخی اقدامات یحیی جامه کمک های خود به گامبیا را قطع کرد. در حال حاضر، بانک جهانی هم اعلام کرده اوضاع مالی، اقتصاد کلان و شرایط بانک های گامبیا را برای ارائه کمک به این کشور بررسی خواهد کرد.
یحیی جامه که بیست و دو سال زمام حکومت را در گامبیا در دست داشت، پس از انتخابات ریاست جمهوری اول دسامبر 2016 در این کشور؛ تحت فشارهای بین المللی و تهدیدهای نظامی کشورهای غرب آفریقا، مجبور به کناره گیری از قدرت شد.
کمک به کشورهای فقیر؛ ابزاری برای سلطه همه جانبه
در مورد ارائه کمک های مالی به کشورهای فقیر از جمله گامبیا، نظرات مختلفی وجود دارد. عده ای معتقدند، کمک ها جعل حقیقت و ابزاری برای سلطه و کنترل فرهنگی، اقتصادی و سیاسی کشور کمک گیرنده است. بدین معنا که سعی بر این است که افکار عمومی در کشورهای کمک گیرنده، به نفع کشورهای کمک دهنده جهت داده شود.
از سوی دیگر در زمینه اقتصادی؛ کشورهای ثروتمند با اعمال شرط های مستقیم یا غیرمستقیم و با هدف افزایش صادرات کالا و خدمات، کشورهای فقیر را تحت فشار قرار می هند. کمک ها را همچنین می توان ابزاری در رقابت بینالملل، برای به دست آوردن متحدانی بیشتر به حساب آورد.
تأثیر نداشتن این کمک ها بر افزایش رشد اقتصادی یا درآمد ملی، تأثیر اندک آنها بر کاهش فقر و امنیت غذایی، سهم این کمک ها در بقای حکومت های دیکتاتور و متمرکز نبودن آنها بر توسعۀ واقعی، و نیز دامن زدن این کمک ها به فساد و گسترش بوروکراسی های خودمختار و پرهزینه از مواردی است که مخالفان ارائه کمک های مالی برآن تاکید می کنند. در عین حال، بعضی هم معتقدند، کمک ها صرفاً جنبه بشردوستانه داشته و با هدف توسعه کشورهای فقیر و بهبود وضع زندگی در این کشورها انجام می گیرد.
این در حالیست که، گرسنگی فزآینده در آفریقا و تداوم فقرِ صدها میلیون نفر از مردم کشورهای درحال توسعه، در مقایسه با افزایش ثروت و پیشرفت کمک کنندگان؛ نظریه فوق را به زیر سوال می برد و نمایانگر تأثیر حقیقی کمک های خارجی بر توسعۀ اقتصادی و اجتماعی کشورهای دریافت کنندۀ کمک است.
در هر حال ارائه کمک های اتحادیه اروپا به گامبیا در شرایط فعلی، را می توان نشانگر اراده این اتحادیه برای نزدیکی با گامبیا در دوران رئیس جمهوری جدید دانست. 114/111
بیشتر بخوانید:
چرا یحیی جامه به گینه استوایی پناهنده شد؟
رئیس جمهور جدید گامبیا: یحیی جامه خزانه را خالی کرده است+ویدئو
اعلام وضعیت فوق العاده در گامبیا؛ تازه ترین ترفند یحیی جامه برای حفظ قدرت