این مساله دغدغه های جهانی را درباره خطرهای تکثیر تسلیحات هسته ای افزایش داده است.
در این راستا پنجمین کنفرانس منع اشاعه با عنوان "انرژی هستهای-خلع سلاح و منع اشاعه" با حضور نمایندگان 40 کشور روز جمعه 8 نوامبر در مسکو آغاز شد.
این کنفرانس که یکی از بزرگترین نشست های بین المللی با موضوع هستهای به شمار می رود، به مدت 3 روز با حضور 250 شخصیت بینالمللی و مقام سیاسی برگزار می شود.
در این کنفرانس موضوعاتی مانند کنترل تسلیحات بین روسیه و آمریکا، جنبههای مختلف برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، تنشهای غرب آسیا، منع پیشرفت در خلع سلاح هستهای کره شمالی و سایر موضوعات مرتبط مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت.
با وجود پیمان منع گسترش تسلیحات هسته ای (ان پی تی) که در سال 1968 تصویب و از سال 1970 اجرایی شد، نه فقط گامی موثر برای کاهش کلی زرادخانه های هسته ای برداشته نشده، بلکه عملا بر شمار کشورهایی که به باشگاه هسته ای پیوسته اند، افزوده شده است.
از سوی دیگر گام های آمریکا در دوره ریاست جمهوری "دونالد ترامپ" برای خروج از پیمان های مهم تسلیحاتی با روسیه مانند پیمان نیروهای هسته ای میانبرد (آی ان اف) مربوط به امحای موشک های بالستیک و کروز زمین پایه با برد 500 تا 5500 کیلومتر و ممنوعیت استقرار آنها و تمدید نشدن پیمان استارت جدید درباره محدود کردن شمار کلاهک های هسته ای به 1550 عدد و وسایل حمل و پرتاب آنها به 800 مورد، عملا به مفهوم گسترش تسلیحات هسته ای و افزایش ناامنی و بی ثباتی در جهان است.
دولت ترامپ همچنین با خروج از توافق هسته ای برجام که توافقی مهم برای حفظ صلح و امنیت بین المللی محسوب می شود، عملا نظم و امنیت جهانی را در معرض خطر قرار داده است.
این مساله نگرانی شدید روسیه را در پی داشته و به همین دلیل مسکو به صراحت در این زمینه موضع گیری کرده است.
"سرگئی لاوروف" وزیر امور خارجه روسیه در کنفرانس منع اشاعه با تاکید بر اهمیت برجام اظهار داشت: این توافق امروز در وضعی است که وجهه عضو دائم شورای امنیت را مخدوش کرده است زیرا ما خواهان حفظ این توافق هستیم؛ حال آن که آمریکا راه خود را میرود.
برای حفظ توافق هستهای همه مسوولیت ها باید بین تمام اعضای این توافق تقسیم شود.
در واقع واشنگتن بر خلاف نظر سایر اعضای گروه 1+5 و نیز بر خلاف قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد به طور یک جانبه و غیرقانونی از برجام خارج شد.
این اقدام آمریکا را می توان گامی برخلاف پیمان ان پی تی دانست که به صراحت بر حق استفاده صلح آمیز کشورها از فناوری و انرژی هسته ای تاکید می کند.
آمریکا و رژیم صهیونیستی درحالی به مخالفت کامل با برنامه هسته ای صلح آمیز ایران پرداخته اند که به اذعان گزارش های 16 گانه آژانس بین المللی انرژی اتمی هیچ گونه انحرافی به سمت تسلیحات هسته ای نداشته است.
در عین حال دولت ترامپ در چارچوب دکترین هسته ای جدید آمریکا نه فقط برای رهایی از همه قید و بندهای موجود در زمینه تسلیحات هسته ای تلاش می کند تا برنامه های جدید توسعه و استقرار انواع جدید این تسلیحات را با سرعت پی گیری و اجرا کند، بلکه عملا به برخی کشورهای متحد خود در غرب آسیا مانند عربستان سعودی برای دستیابی به فناوری هسته ای با اهداف مشکوک کمک می کند.
شواهد نشان می دهد سعودی ها تلاش می کنند تا با دستیابی به فناوری و تجهیزات هسته ای به طور پنهانی برنامه هسته ای نظامی را دنبال کنند.
"ریک پری" وزیر انرژی آمریکا در این باره گفته است اگر آمریکا با عربستان سعودی همکاری نکند، سایر کشورهای عرضه کننده فناوری هستهای مانند روسیه و چین به ریاض برای ساخت نیروگاه های هسته ای کمک خواهند کرد.
واشنگتن همچنین در راستای رویکرد دوگانه اش، چشم خود را بر روی زرادخانه هسته ای اسرائیل و نیز بی اعتنایی این رژیم به درخواست های مکرر آژانس بین المللی انرژی اتمی برای عضویت در این نهاد نظارتی و نیز پیوستن به پیمان ان پی تی بسته است.138/118
نویسنده: سید رضا میرطاهر
بیشتربخوانید:
آغاز کنفرانس منع گسترش تسلیحات هستهای در مسکو
لاوروف: برجام هنوز دارای اهمیت است
تحولات منطقه؛ محور دیدار "عراقچی" و "بوگدانف"