به گزارش روز پنج شنبه ایران پرس به نقل از پرس تی وی، روزنامه «نیویورک تایمز» در این گزارش نوشت: تحرکات «محمد بن سلمان» شاهزاده ای که با به پادشاهی رسیدن پدرش در سال 2015، از گمنامی بیرون آمد و بلافاصله با برکناری ولیعهد پیشین عربستان، به عنوان ولیعهد این کشور منصوب شد، نشان می دهد طی این مراحل از سوی وی بر اساس یک طرح مخفی بوده که از قبل برنامه ریزی شده است.
بن سلمان فرزند 31 ساله پادشاه عربستان در روز 21 ژوئن 2017 و در پی تصمیم ناگهانی که پایانی بر قوانین جانشینی در جامعه فوق محافظه کار عربستان بود، به عنوان ولیعهد جدید این کشور معرفی شد.
رسانه های سعودی در آن زمان اعلام کردند که «شورای بیعت» که اعضای آن وظیفه نظارت بر تغییرات جانشینی را به عهده دارد؛ با 31 رای موافق در برابر 3 رای مخالف، به ولیعهدی بن سلمان و جانشینی وی به جای «محمد بن نایف» 57 ساله رای مثبت دادند.
جزئیاتی از نحوه برکناری محمد بن نایف
در گزارش نیویورک تایمز به جزئیاتی درخصوص این موضوع پرداخته شده که بن نایف که همزمان وزیر کشور عربستان نیز بوده است، چگونه یک شبه به کاخ پادشاه عربستان در مکه فراخوانده شده و برای ترک مقام ولیعهدی تحت فشار قرار گرفته است.
بر اساس این گزارش، پادشاه عربستان پیشتر یک گروه از شاهزادگان سعودی و مسئولان امنیتی را برای نشستی در کاخ صفا در مکه فراخوانده بود؛ این نشست در روزهای پایانی ماه رمضان و پیش از سفر اعضای خانواده سلطنتی به خارج از عربستان برای گذراندن تعطیلات عید فطر برگزار شد.
به گزارش نیویورک تایمز، نیمه شب به «بن نایف» اطلاع داده شد که با پادشاه عربستان ملاقات خواهد کرد، سپس وی به اتاقی راهنمایی شد که در آن مقامات دادگاه سلطنتی حضور داشتند.
این گزارش می افزاید: در این اتاق، تلفن همراه «بن نایف» از وی گرفته شد و سپس از او خواسته شد تا از هر دو سمت ولیعهدی و وزیر کشور عربستان کناره گیری کند؛ هنوز حضور پادشاه عربستان در آن اتاق تایید نشده است.
بر اساس این گزارش، «بن نایف» در ابتدا از پذیرش این درخواست امتناع کرد، اما پس از مدتی مجبور به قبول کناره گیری شد؛ پس از آن، مقامات دادگاه سلطنتی عربستان به اعضای شورای بیعت گفتند که «بن نایف» به دلیل مشکلات جسمی، شرایط لازم را برای ادامه فعالیت در سمت های خود ندارد.
نیویورک تایمز تصریح کرد: از زمان به قدرت رسیدن پادشاه جدید در عربستان، پیش بینی های در خصوص افزایش احتمال ولیعهدی پسر وی یعنی «بن سلمان» مطرح شده بود؛ «بن سلمان» در ماه های پیش از برکناری «بن نایف»، با اقداماتی از جمله انجام سفر به کشورهای خارجی سعی کرد وجهه مثبتی را از خود به نمایش بگذارد.
گزارش هایی نیز دال بر وجود اختلاف هایی میان «بن سلمان» و «بن نایف» منتشر شده بود اما گزارش منتشر شده از سوی نیویورک تایمز نشان می دهد که در به قدرت رسیدن «بن سلمان»، عاملی فراتر از رابطه پدر وپسری نقش داشت.
مخالفت بن نایف با محاصره قطر
«بن نایف» همواره با تصمیم پنجم ژوئن دولت عربستان سعودی و هم پیمانان آن برای محاصره قطر مخالفت کرده بود؛ این امر به یکی از مهمترین عوامل دخیل در برکناری وی تبدیل شد.
جنگ دیپلماتیک و اقتصادی با قطر به همراه چند تصمیم کلیدی دیگر منجر به این شد که «بن سلمان» که پدر وی یعنی پادشاه عربستان از بیماری خفیف آلزایمر رنج می برد، در مسیر ترقی قرار گیرد.
«بن سلمان» به عنوان وزیر دفاع عربستان مسئولیت کامل حمله به یمن را به عهده داشت؛ حمله ای که تلفات زیادی را در بین غیرنظامیان این کشور بر جای گذاشت.
به این ترتیب به نظر می رسد، موضوع قطر و همچنین حمله نظامی به یمن، دو عامل مهم در رسیدن «بن سلمان» به ولیعهدی بوده اند.
عربستان سعودی همواره تلاش کرده است تا برکناری «بن نایف» از ولیعهدی را اتفاقی خوب و در جهت منافع این کشور قلمداد کند.
از سوی دیگر، برخی گزارش ها حتی از حبس خانگی «بن نایف» خبر می دهند، موضوعی که دولت عربستان آن را انکار کرده است.115/110
بیشتر بخوانید:
نیویورک تایمز: «بن نایف» ممنوع الخروج شد
ولیعهد عربستان از بیم کودتا به نشست گروه 20 نمی رود
آیا ولیعهد غیرمنتظره، منطقه را به جنگ می کشد؟