ایران پرس- آمریکا از زمان روی کار آمدن یک دولت چپگرا در ونزوئلا در سال 1999 همواره به دنبال تضعیف و سرنگونی این دولت و روسای جمهوری قبلی و کنونی ونزوئلا بوده است.

آمریکا نه فقط از اپوزیسیون این کشور حمایت می کند، بلکه متحدان خود در آمریکای لاتین را علیه «نیکلاس مادورو»، رئیس جمهوری ونزوئلا بسیج کرده و خواهان کناره گیری یا سرنگونی وی است.

واشنگتن از هرگونه تحرک یا اقدامی برای تضعیف دولت چپگرای ونزوئلا حمایت می کند. مادورو چندی پیش در جمع خبرنگاران در کاراکاس اظهار کرد،«جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریکا، مدیریت طرحی را برای ایجاد هرج و مرج در ونزوئلا با هدف سرنگون کردن دولت این کشور بر عهده دارد. 

در این راستا، پس از آن که «خوان گوایدو» Juan Guaido رئیس برکنار شده کنگره ملی ونزوئلا خود را به عنوان رئیس جمهوری موقت این کشور معرفی و سپس سوگند یاد کرد، «دونالد ترامپ» رئیس‌ جمهور آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرد، گوایدو را به عنوان رئیس‌جمهور موقت ونزوئلا به رسمیت می‌شناسد.

این اقدام واشنگتن به مثابه کودتای سیاسی علیه دولت و رئیس جمهور قانونی ونزوئلا محسوب می شود .هدف دولت ترامپ آماده کردن زمینه لازم برای مداخله احتمالی در ونزوئلا به منظور سرنگونی مادورو است.

در این چارچوب ترامپ مدعی شده که در حال بررسی اقدامی علیه ونزوئلا نیست، ولی همه گزینه‌ها روی میز است.

 در تبعیت از آمریکا نیز شماری از کشورهای آمریکای لاتین از جمله پرو، شیلی، کلمبیا، پاراگوئه، برزیل و آرژانتین اعلام کردند گوایدو را به عنوان رئیس‌جمهور موقت این کشور به رسمیت می‌شناسند.

«مایک پنس» معاون رئیس جمهوری آمریکا سه شنبه شب ضمن «دیکتاتور» خواندن مادورو، صراحتا اعلام کرد واشنگتن از هر آشوب و اغتشاشی برای سرنگون کردن دولت ونزوئلا حمایت می‌کند.

 «مایک پمپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا نیز با دخالت آشکار در امور داخلی ونزوئلا، از اپوزیسیون این کشور حمایت و آنان را ضد دولت قانونی ونزوئلا تحریک کرد.

«جو مک مانینگل» Joe McMonigle کارشناس انرژی می‌گوید: هم‌ اکنون کسانی در کاخ سفید زمام امور را در دست گرفته‌اند که می‌خواهند ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اقدامات جدی علیه ونزوئلا انجام دهند. اگر آنها بخواهند اقدامی انجام دهند، سخت‌ترین اقدام ممکن را اتخاذ خواهند کرد. ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌

با این همه اقدام براندازانه آمریکا با واکنش تند رئیس‌ جمهوری ونزوئلا مواجه شده است. مادورو در واکنش به مداخله‌جویی‌های آمریکا و اقدام گوایدو در معرفی خود به‌ عنوان رئیس جمهور این کشور تصریح کرد، تسلیم نخواهد شد.

مادورو در جمع حامیان خود که در مقابل کاخ ریاست‌جمهوری ونزوئلا در کاراکاس گرد هم آمده بودند گفت: آمریکا در تلاش است کودتایی در ونزوئلا به راه بیاندازد.

 وی با اعلام تصمیم خود برای قطع روابط ونزوئلا با آمریکا هشدار داد که دیپلمات‌های آمریکایی 72 ساعت فرصت دارند خاک ونزوئلا را ترک کنند. با این حال، وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد که دستور مادورو برای قطع روابط و خروج دیپلمات‌های آمریکایی از خاک ونزوئلا را به رسمیت نمی‌شناسد.

مادورو بارها بر نقش مخرب و غیر سازنده آمریکا در عرصه داخلی ونزوئلا تاکید کرده است.به رغم حمایت برخی کشورهای آمریکایی از اقدام واشنگتن، اما کشورهایی مانند بولیوی، کوبا، مکزیک، روسیه و ترکیه حمایت خود از رئیس جمهوری قانونی ونزوئلا را اعلام کرده اند.

مادورو در انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا در مه 2018 با کسب حدود 68 درصد آرا برای بار دوم به پیروزی رسید.

انتظار می رود که با اقدام گوایدو در زمینه اعلام کردن خود به عنوان رئیس جمهوری ونزوئلا و حمایت آمریکا از وی به همراه تظاهرات گسترده حامیان وی در کاراکاس و از سوی دیگر حمایت ارتش ونزوئلا از مادورو، زمینه برای تشدید ناآرامی‌های داخلی در این کشور آمریکای لاتین فراهم شود.

بدین ترتیب دولت ترامپ بهانه لازم برای اقدامات احتمالی علیه مادورو از جمله اقدام نظامی را با مستمسک قرار دادن حمایت از گوایدو رئیس جمهور خود خوانده ونزوئلا پیدا خواهد کرد.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

141/118

بیشتر بخوانید:

پاسخ مادورو به کودتای سیاسی آمریکا در ونزوئلا؛ تسلیم نمی شوم

رهبر مخالفان ونزوئلا خود را رئیس جمهور خواند/ ترامپ به رسمیت شناخت