اسناد بینالمللی همچون کنوانسیون چهارم ژنو 1959؛ پروتکل الحاقی 1977، اساسنامه دیوان کیفری بینالمللی 1998، کنواسیون حقوق کودک 1989و اعلامیه حقوق بشراز جمله اسناد حقوق بین الملل هستند که هر گونه تجاوز و تعدی به حقوق کودکان در زمان جنگ را منع کرده اند؛اما پرسشی که وجود دارد این است که آیا سازمان ملل و نهادهای بین المللی حقوق بشری توانسته اند به مسوولیت های خود در این زمینه بدرستی عمل کنند؟
"مجید تخت روانچی" نماینده دائم ایران درسازمان ملل؛ در نشست شورای امنیت سازمان ملل که روز دوشنبه با موضوع "کودکان و منازعات مسلحانه" برگزار شد؛ عملکرد سازمان ملل در این زمینه را به چالش کشید .
تخت روانچی گفت: این که نظامیان رژیم صهیونیستی هرگز در گزارش های مربوط به دبیرکل به عنوان ناقض حقوق کودکان در لیست سیاه قرار نگرفته اند و همچنین نام ائتلاف متجاوز سعودی از صدر این لیست حذف شده است، جای نگرانی دارد.
یکی از صحنه های تاسف بار نقض فاحش حقوق کودکان ، جنگ یمن است . ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی، کشور فقیر یمن را به بهانه بازگرداندن قدرت به «عبد ربه منصور هادی»، رئیسجمهور مستعفی یمن هدف حملات سنگین هوایی، زمینی و دریایی قرار داده است.
واقعیت کنونی جنگ یمن اما بسیار دورتر از آن چیزی است که ریاض در سال 2015 و همزمان با آغاز حملات خود، پیشبینی کرده بود. عربستان سعودی فکر میکرد که با راهاندازی یک کمپین هوایی میتواند طی چند هفته در این جنگ پیروز شود. اکنون این جنگ وارد هفتمین سال خود شده است و چشماندازی برای پایان آن دیده نمیشود.
کارشناسان سازمان ملل، یمن را صحنه بزرگترین بحران بشری در جهان توصیف میکنند.
یونیسف "(صندوق کودکان ملل متحد) درگزارشی ازوضعیت وخیم کودکان جنگ یمن که مربوط به بازه زمانی بین سال ۲۰۱۸ و ۲۰۲۰ است ،می نویسد ؛ در جریان جنگ یمن بیش از ۲۳۰۰ کودک جان باختهاند.
خاویر جوبرت، رئیس این صندوق می گوید : «کودکان یمن در کابوسی بیپایان و شرایطی هولناک زندگی می کنند . کودکان در یمن تقریبا همهروزه در اثر جنگ کشته و زخمی میشوند.»
«آنتونیو گوترش»، دبیر کل سازمان ملل متحد اما در اقدامی عجیب و سوال برانگیز، ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی را از یک فهرست سیاه این سازمان که مربوط به نقشآفرینی در مرگ کودکان و نقض حقوق آنان است خارج کرد.
سازمان ملل در اکتبر سال ۲۰۱۷ ائتلاف سعودی را به دلیل کشتن و مجروح کردن ۶۸۳ کودک در یمن و حمله به دهها مدرسه و بیمارستان در این لیست سیاه قرار داده بود.
گوترش در گزارش اخیر سالانه خود که خطاب به شورای امنیت نگاشته شد؛ ادعا کرد: «این ائتلاف پس از کاهش چشمگیر موارد مرگ و قطع عضو در نتیجه حملات هوایی از این فهرست سیاه خارج میشود.»
البته این نخستین بار نیست که نام عربستان سعودی وارد این فهرست سیاه شده یا از آن خارج میشود.
سازمان ملل نخستین بار در سال ۲۰۱۶ و در زمان ریاست «بان کی مون» بر این سازمان عربستان سعودی را برای مدت کوتاهی در فهرست سیاه ناقضان حقوق کودک قرار داد؛ اما تنها یک روز بعد از درج نام ائتلاف سعودی در این فهرست سیاه ؛ بانکیمون تسلیم فشارها شد و از تصمیم خود عقبنشینی کرد.
این قصه تلخ در حالی همچنان ادامه دارد که مطابق بندهای چهارگانه مـاده ٣٨ کـنوانسیون حقوق کودک ، دولت ها باید قـواعد حـقوق بشردوستانه را درباره کودکان رعایت نمایند.
حمایت از کودکان در درگیری های مسلحانه در درجه اول، نیاز به پایان دادن به درگیری ها و جلوگیری از شعله ورشدن آنها دارد.
سخن آخر در این زمینه؛ همان نکته ای است که تخت روانچی" در نشست شورای امنیت در خصوص حمایت از کودکان در درگیری های مسلحانه، یاد آور شد و گفت؛ حمایت امروز از کودکان در جنگ، حمایت از جوامع آینده است. همه باید هر آنچه در توان دارند برای حفظ و حمایت از کودکان در برابر خسارات جنگ ها و درگیری ها انجام دهند.
نویسنده: جمشید امین زاده
112
بیشتر بخوانید:
انتقاد ایران از قرار نگرفتن نام رژیم اسرائیل و ائتلاف سعودی در فهرست سیاه ناقضان حقوق کودکان
سازمان ملل: رژیم صهیونیستی ناقض بزرگ حقوق کودکان است