ایران پرس: ششمین اجلاس سران مجمع کشور‌های صادرکننده گاز، روز سه شنبه با حضور «سیدابراهیم رئیسی» رئیس جمهوری اسلامی ایران، روسا و نمایندگان کشور‌های عضو و با سخنرانی امیر قطر، با محوریت «امنیت انرژی در جهان» برگزار شد.

در این اجلاس رؤسای‌جمهوری، نخست وزیران و وزرای انرژی ایران، الجزایر، مصر، لیبی، نیجریه، قطر، روسیه، ونزوئلا، ترینیداد و توباگو و اعضای ناظر شامل جمهوری آذربایجان، عراق، مالزی، نروژ، پرو و امارات حضور داشتند.

«سیدابراهیم رئیسی» در سخنانی در مجمع سران کشور‌های صادرکننده گاز حول چند محور مشخص سخن گفت:

نخست اینکه به گفته وی هدف از این مجمع حمایت از حقوق حاکمیت کشور‌های عضو و همکاری بیشتر برای اکتشافات گاز طبیعی است.

مساله دوم مورد اشاره رئیسی، لزوم ارتقای امنیت تقاضای گاز طبیعی در چارچوب پیگیری اهداف و رسالت مجمع کشور‌های صادرکننده گازاست که بدین ترتیب این تشکل گازی می‌تواند پیامی شفاف را برای تضمین و تامین پایدار انرژی در کوتاه‌مدت و بلندمدت به جهان اعلام کند.

وی همچنین تصریح نمود که پس از گذشت بیش از یک دهه از زمان برگزاری اولین نشست سران این مجمع اکنون که این اجلاس با شعار «گازطبیعی پاسخی به چالش‌های توسعه پایدار در قرن 21» در دوحه برگزار شده است، جهان بیش از گذشته نیازمند تلاش جمعی کشور‌های عضوِ مجمع، برای تحقق این شعار است.

رئیسی تصریح کرد: رویکرد ما به‌عنوان اعضای مجمع کشور‌های صادرکننده گاز، برای عرضه بیشتر گاز طبیعی به بازار جهانی، رویکردی با جنبه‌های انسان‌دوستانه است.

رئیسی: جامعه جهانی مانع تحریم آمریکا علیه صادرکنندگان گاز شود

ایران یکی ازبزرگترین دارندگان ذخایر اثبات‌شده گاز طبیعی جهان است که با داشتن 338 هزار کیلومتر شبکه داخلی گازرسانی، از کشور‌های پیشرو در این زمینه به حساب می‌آید و با توجه به موقعیت جغرافیایی و زیرساخت‌های موجود می‌تواند مطلوب‌ترین گزینه برای انتقال گاز به شرق و غرب باشد.

ایران هم اکنون با دارا بودن حدود 34 تریلیون متر مکعب ذخیره درجای گاز ازوضعیت مناسبی برای تامین انرژی دردهه های آینده برخوردار است. از دیدگاه رئیسی، گاز طبیعی به عنوان سوختی پاک، ایمن و با منابع غنی قابل استحصال، برای دهه‌های آینده سهم قابل توجهی از ترکیب انرژی مصرفی جهان را به خود اختصاص خواهد داد و مزیت‌های اقتصادی، فنی و زیست محیطیِ خود را در مقایسه با سایر سوخت‌ها حفظ خواهد کرد. 

«مهدی عسکری» کارشناس انرژی می گوید: "در بلند مدت، همـراه بـا رشـد جمعیـت و رشـد اقتصـادی مصـرف گـاز طبیعـی زیـاد مـی شـود."

برگزاری نشست سران مجمع صادر کنندگان گاز یک بار دیگر اهمیت این حامل انرژی در سطح جهانی را به معرض نمایش گذاشته است. به رغم تلاش کشورهای غربی از جمله اتحادیه اروپا  برای توسعه استفاده از دیگر انرژی ها، اما تحقیقات نشان می دهد که تا چند دهه آینده سوختهای فسیلی به ویژه گاز طبیعی هم چنان از اهمیت بالایی درتامین انرژی و سایر مصارف کشورهای جهان برخوردارخواهد بود.

با توجه به این مساله اهمیت این تشکل گازی به منظور نظم بخشی و هماهنگی بین کشورهای تولید کننده و صادر کننده گازو تعیین سیاست های مرتبط با صادرات گاز ازاهمیت دوچندان برخوردار است.

جمهوری اسلامی ایران مبتکر ایجاد این تشکل گازی در جریان نشستی در تهران در سال 2001 بود. نهایتا پس از برگزاری نشست های در سطح وزرا ، مجمع کشور‌های صادرکننده گاز  به طور رسمی در23 دسامبر 2008 در جریان هفتمین نشست وزرای کشورهای صادر کننده گازدر مسکو  تاسیس شد.

از زمان تأسیس این تشکل گازی تاکنون 23 نشست در سطح وزیران و پنج نشست در سطح سران برگزار شده است.کشور‌های عضو این مجمع گازی در مجموع 43 درصد از سهم تجارت جهانی گاز و 71 درصد از ذخایر اثبات شده جهانی گاز، 58 درصد صادرات گاز مایع طبیعی و 52 درصد از لوله های صادرات گاز را در اختیار دارند.

آمریکا در راستای سیاست سلطه گرانه و یکجانبه گرایانه اش تلاش زیادی برای افزایش تولید گاز طبیعی مایع و سیطره بر بازارهای بین المللی به ویژه در اروپا در رقابت با عرضه گاز طبیعی از جانب روسیه دارد.

با این حال وجود مجمع کشورهای صادر کننده گاز می تواند نقش مهمی در نظم بخشی و حفظ منافع کشورهای صادر کننده گاز و مقابله با اقدامات مخرب آمریکا در بازار گازی جهان داشته باشد.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117