هرچند آمریکا بیشتر نقش کنشگر فعال در این زمینه را داشته اما اکنون اروپا گامی جدید در تقابل تجاری با آمریکا برداشته است؛ اتحادیه اروپا با صدور رای سازمان تجارت جهانی، حق اعمال تعرفه بر واردات 4 میلیارد دلار از کالاهای ایالات متحده را به تلافی اعطای یارانه دولتی به شرکت بوئینگ به دست آورد.
این رخداد با توجه به اینکه حدود سه هفته به برگزاری انتخابات آمریکا باقی مانده، میتواند به افزایش دامنه جنگ تجاری میان دو طرف بیانجامد. تصمیمگیری نهایی سازمان تجارت جهانی که به دلیل شیوع ویروس کرونا به تعویق افتاده بود، در پاسخ به اعتراض سال گذشته اتحادیه اروپا به وضع تعرفه آمریکا بر واردات 7.5 میلیارد دلار کالای ساخت اروپا اعلام شد که واشنگتن در اعتراض به یارانههای دولتی به شرکت ایرباس اعمال کرده بود.
آغاز جنگ تجاری بین اروپا و آمریکا توسط ترامپ
تقابل و در واقع جنگ تجاری بین اروپا و آمریکا از سال 2018 با افزایش تعرفه کالاهای صادراتی به آمریکا توسط دولت ترامپ آغاز شد؛ اوایل تابستان 2018 دولت ترامپ بر فولاد وارداتی از اروپا، کانادا و مکزیک 25 درصد و بر آلومینیوم وارداتی از آن کشورها 10 درصد تعرفه گمرکی وضع کرد که البته واکنش متقابل اروپا با وضع تعرفههای جدید بر کالاهای وارداتی از آمریکا را به دنبال داشت.
پس از یک دوره آتش بس در این زمینه که به دنبال سفر «ژان کلود یونکر» رئیس وقت کمیسیون اروپا به واشنگتن و مذاکرات وی با دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا برقرار شد، بار دیگر به دلیل اصرار واشنگتن برای افزایش قابل توجه کالاها و محصولات وارداتی از اروپا به آمریکا در حال اشتعال دوباره است.
تقابل تجاری بین دوسوی اقیانوس اطلس به ویژه پس از حکم سازمان تجارت جهانی به نفع آمریکا و اعمال تعرفه 7.5 میلیارد دلاری بر کالاهای اروپایی تشدید شده است؛ کشورهای اتحادیه اروپا که تا قبل از دوره ریاست جمهوری ترامپ روابط تجاری نزدیکی با آمریکا داشتند و حتی در دوره ریاست جمهوری اوباما، چند دور مذاکره با واشنگتن برای انعقاد پیمان تجارت آزاد دو سوی اقیانوس اطلس برگزار شد، اکنون با شرایط متفاوتی مواجه شده و ترامپ رئیس جمهور جنجالی آمریکا نه فقط ادامه این مذاکرات را متوقف کرده، بلکه بارها خواهان افزایش قابل توجه تعرفه کالاهای صادراتی اروپا به آمریکا شده است.
جنگ تجاری عامل کاهش رشد اقتصادی جهان
ترامپ از زمان روی کارآمدنش همواره تجارت آزاد را عامل اصلی نابسامانی اقتصاد آمریکا دانسته و تهدید کرده است موانعی بر سر راه آن ایجاد میکند، در حالی که اروپایی ها معتقدند که جنگ تجاری موجب کاهش و از میان رفتن رشد اقتصادی جهان شده و نااطمینانیهای جدیدی را ایجاد میکند. به ویژه مصرفکنندگان از این جنگ تجاری بیشترین آسیب را خواهند دید و قیمت کالاها نیز در نهایت گرانتر خواهد شد.
به گفته ساسان شاه ویسی کارشناس اقتصادی، رویارویی اقتصادی اروپا و آمریکا به افول اقتصادی این دو و کاهش نرخ تولید ملی جهان منجر خواهد شد. با وجود هشدارها و ابراز نگرانیها درباره رویکرد تجاری دولت ترامپ در قبال رقبا و حتی شرکای تجاری آمریکا، عملکرد ترامپ نشان داده که وی حتی با گرفتن امتیازات قابل توجه از حریف نه فقط راضی نمیشود، بلکه خواهان امتیازات جدیدی میشود.
ترامپ این کار را از طریق اعمال فشار با ابزارهای مختلف از جمله افزایش تعرفهها صورت میدهد. در واقع جنگ تجاری و اقتصادی یکی از مشخصههای بارز دولت ترامپ است. اکنون نوبت اتحادیه اروپا است که با وضع تعرفههای جدید بر کالاهای وارداتی از آمریکا عرصه را بر ترامپ در آستانه انتخابات ریاست جمهوری 3 نوامبر 2020 تنگ کند. 113
نویسنده: سید رضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
انتقاد اتحادیه اروپا از یکجانبه گرایی در مواجهه با چالشهای جهانی/ تحلیل