آنچه قانون مبارزه با افراط گرایی اسلامی در فرانسه خوانده می شود، سختگیری در قوانین آموزش در منزل و گفتمان مرتبط را در بر می گیرد که بخشی از مجموعه اقدامات امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه برای حمایت از به اصطلاح «ارزشهای سکولاریسم» محسوب میشود. ژان کاستکس، نخست وزیر فرانسه شامگاه چهارشنبه لایحه جنجالی موسوم به «قانون تقویت احترام به ارزشهای جمهوریت» را ارائه کرد و مدعی شد این قانون منافاتی با ادیان دیگر ندارد و فقط هدف آن دفاع از آزادی هاست.
به رغم این ادعاها با توجه به رویکرد و اقدامات ضد اسلامی دولت فرانسه، منتقدان این قانون جنجالی و اسلام ستیزانه بر این باورند که مکرون و دولت او تنها قصد بهره برداری از این قانون در جهت هدف قرار دادن اسلام و تشدید بی سابقه فشارها علیه مسلمانان را دارند.
رویکرد لجوجانه و غیرمنطقی مکرون در حمایت همه جانبه از اقدامات اسلام ستیزانه از جمله اصرار نشریه فکاهی شارلی ابدو بر ادامه انتشار کاریکاتورهای هجو آمیز از پیامبر اکرم (ص)، آن هم به بهانه آزادی بیان، حاصلی جز تحریک مسلمانان و افزایش تنش ها و تقابل ها در جامعه فرانسه به همراه نداشته است. رئیس جمهور فرانسه از این حوادث استفاده ابزاری کرده و آن را به بهانه ای به منظور تحمیل هر چه بیشتر محدودیت ها علیه مسلمانان ساکن این کشور بزرگ اروپایی تبدیل کرده است.
به گفته مسعود شجرi رئیس کمیسیون حقوق بشر اسلامی ، مکرون آشکارا اسلام را هدف حمله قرار داده و گفته است که اسلام در بحران بسر می برد. مکرون ناچار شده است بیش از گذشته به نژاد پرستی و اسلام هراسی روی آورد تا با جلب آرای گروهها و افراد راست افراطی و عوام گرایی، بتواند دوباره در انتخابات پیروز شود.
مکرون در واکنش به حوادث خشونت بار اخیر در فرانسه از جمله قتل یک معلم تاریخ و نیز سلسله حملاتی با سلاح سرد، بدون اینکه به نقش مهم موضع گیری های اسلام ستیزانه اش در شکل گیری و تداوم این حملات اشاره ای نماید، آنها را «حمله تروریستی اسلام گرایان» توصیف کرد و مدعی شد که فرانسه در دفاع از ارزشهای خود هرگز تسلیم ترور نخواهد شد. این موضع گیری مکرون و تلاش وی برای همسان نشان دادن اسلام و تروریسم ، با هدف ارائه تصویری نادرست از این دین آسمانی و یافتن بهانه ای جدید برای تشدید فشار علیه مسلمانان ساکن فرانسه و تداوم اقدامات اسلام ستیزانه صورت گرفت که نتیجه آن تصویب قانون اسلام ستیزانه اخیر است. مکرون تاکنون مواضع متاقضی در باره اسلام اتخاذ کرده است. مکرون در اول نوامبر در توئیتی که به دو زبان عربی و فرانسوی منتشر شد، نوشت: بر خلاف چیزی که من طی روزهای اخیر در رسانههای اجتماعی دیده و شنیدهام، کشور ما مشکلی با هیچ دینی ندارد.
این در حالی است که وی در دوم اکتبر، اسلام گرایی را یک ایدئولوژی مرگبار توصیف و اظهار داشت، اسلام دینی است که امروز در همه جای دنیا دچار بحران است ، ما فقط این را در کشور خود نمی بینیم.
این اظهارات مکرون و اقدامات وی نه فقط با خشم مسلمانان فرانسوی مواجه شد بلکه موجی از خشم و اعتراض بین مسلمانان درکشورهای مختلف جهان به راه انداخت . در واکنش به این اظهارات، جنبش «تحریم کالاهای فرانسوی» در کشورهای اسلامی به راه افتاد و بسیاری فروشگاه ها در این کشورها، فروش کالاهای فرانسوی را ممنوع کردند. اکنون نیز انتظار می رود تصویب و اجرای قانون مبارزه با به اصطلاح افراط گرایی اسلامی که موجب ایجاد فشار و محدودیت های بیشتر علیه مسلمانان در فرانسه خواهد شد ، واکنش های تندی را برانگیزاند.
سید رضا میرطاهر
115
بیشتر بخوانید:
درگیری پلیس فرانسه با معترضان
تظاهرات گسترده و خونین در فرانسه