ایران پرس - "دونالد ترامپ" رئیس جمهور جنجالی آمریکا مدعی تقویت قدرت نظامی این کشور است و در این زمینه گام هایی مانند افزایش قابل توجه بودجه نظامی و نیز تشکیل نیروهای جدید در عرصه فضایی و سایبری برداشته است.

آمریکا خواهان آن است تا فضا را به جولانگاهی برای مقابله نظامی با رقبای خود تبدیل کند.

در این راستا فعالیت رسمی فرماندهی فضایی آمریکا با سخنرانی "ترامپ" آغاز شد. "ترامپ" در مراسم تشکیل فرماندهی فضایی آمریکا گفت: ما در اینجا جمع شده ایم تا فرماندهی فضایی آمریکا را تأسیس کنیم. این یک کار بزرگ است و به عنوان جدیدترین فرماندهی رزمی از منافع حیاتی آمریکا در فضا که یک بعد جنگی جدید است، دفاع می کند.

 رئیس جمهور آمریکا با اشاره به تشکیل دو نیروی جدید یعنی نیروی فضایی و نیروی سایبری که در قالب دو فرماندهی یعنی "فرماندهی فضایی" SPACECOM و "فرماندهی سایبری" CYBERCOM به عملیات خواهند پرداخت، تشکیل این نیروها را برای مقابله با رقبای آمریکا ضروری دانست.

مقامات ارشد سیاسی و نظامی آمریکا در دولت "ترامپ" بارها در اظهارات خود مدعی شده اند که دشمنان آمریکا به دنبال آن هستند که واشنگتن را در عرصه فضا به چالش بکشند. "ترامپ" نیز در این زمینه مدعی شد: دشمنان ما در حال تسلیح مدار‌های زمین با فناوری جدید و ضد ماهواره‌های آمریکایی هستند. این ماهواره‌ها هم برای عملیات میدان نبرد و هم برای شیوه زندگی ما در خانه بسیار مهم هستند.

"ترامپ" 18ژوئن 2018 اعلام کرد به پنتاگون دستور تشکیل نیروی فضایی به عنوان یکی از شاخه‌های نیروی مسلح آمریکا را داده است. نیروی فضایی مسئولیت استقرار و عملیاتی کردن طیفی از امکانات نظامی فضاپایه آمریکا را برعهده خواهد داشت که از جمله آنها سامانه های ماهواره ای سیستم موقعیت یابی جهانی (جی پی اس) و رادارهای نظارتی است که به رهگیری موشک های بالستیک کمک می کنند.

نیروی فضایی آمریکا در کنار نیروی زمینی، نیروی هوایی، نیروی دریایی، تفنگداران دریایی و گارد ساحلی، ششمین شاخه نیروهای مسلح آمریکا است. آمریکایی ها مدعی هستند که تهدیدات فضایی از جانب به اصطلاح "دشمنان" آمریکا به ویژه روسیه و چین در سال‌های اخیرافزایش یافته و آنها به دنبال آن بوده اندکه سلاح‌های جدید جنگی را در فضا مستقر کنند.

 "آدمیرال سِسیل هِینی" Cecil Haney رییس سابق فرماندهی راهبردی آمریکا می گوید: آمریکا باید روی موضوع ظرفیت های احتمالی دشمنان بیشتر مطالعه و بودجه برنامه های فضایی و آمادگی کلی را بیشتر کند.

اقدامات فضایی گسترده آمریکا با انتقاد شدید رقبای آن مواجه شده است. روسیه در این باره به آمریکا هشدار داده و با بیان این که رویارویی نظامی در فضا می‌تواند به اندازه مسابقه تسلیحات هسته‌ای خطرناک باشد، از واشنگتن خواسته است اشتباهات گذشته را تکرار نکند. هدف آمریکا این است که رقبای اصلی خود یعنی روسیه و چین را نیز وارد عرصه رقابت های نظامی و مسابقه تسلیحاتی در فضا کند.

روسیه ضمن انتقاد از ادامه مخالفت واشنگتن با طرح مسکو برای ممنوع کردن فعالیت نظامی در فضا، دلیل این رویکرد را، اجرای طرح آمریکا برای استقرار تسلیحات در فضا اعلام کرده است. "سرگئی لاوروف" وزیرخارجه روسیه در این زمینه می گوید: مسکو نگران برنامه‌های آمریکا برای استقرار تسلیحات در فضا است و این اقدام به مرحله دیگری از رقابت تسلیحاتی منجر خواهد شد. 

با عملیاتی شدن فرماندهی فضایی آمریکا، عرصه برای پنتاگون به منظور توسعه، آزمایش و استقرار تسلیحات فضایی به ویژه تسلیحات ضدموشکی از جمله تسلیحات لیزری فراهم می شود. در واقع آمریکا در راستای تثبیت موقعیت خود به عنوان قدرت برتر نظامی جهان با نظامی کردن فضا گامی دیگر در مسیر افزایش ناامنی و تضعیف امنیت جهانی برداشته است.

"ترامپ" نیز با افتخار از رویکرد خود در نظامی کردن فضا که صرفا موجب افزایش ناامنی در عرصه فعالیت های فضایی برای دیگر کشورها خواهد شد، دفاع می کند.139/118

نویسنده: سید رضامیرطاهر