«علیاکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان صبح روز یکشنبه در مراسم آغاز بتنریزی دومین راکتور هستهای نیروگاه اتمی بوشهر با بیان این موضوع و اشاره به سخنان مقام معظم رهبری درباره اهمیت دانش هستهای افزود: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تجربیات هستهای خود را به کشورهای حوزه خلیج فارس که رویکرد جدیدی در استفاده از انرژی هستهای پیش گرفتهاند، انتقال دهد.
سنگ بنای احداث نیروگاه دو و سه بوشهر در سال 2016 گذاشته شد. انتظار می رود راکتور دوم در سال 1404 و راکتورسوم در سال 1406 بهرهبرداری شود. دروازه ورود ایران به تکنولوژی و فناوری احداث نیروگاه هسته ای همکاری کشور روسیه بود و نیروگاه بوشهر نماد این همکاری صمیمانه است.
رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه اکنون کارهای فراوان دیگری با کشور روسیه در عرصه علمی از جمله تولید ایزوتوپهای پایدار در دست اقدام است اظهار کرد، نیروگاه بوشهر میتواند در آینده بین 200 هزار تا 400 هزار مترمکعب آب شیرین برای مردم بوشهر تحویل بدهد و با به بهرهبرداری رسیدن این دو نیروگاه 22 هزار کیلوات ساعت برق تولید خواهد شد.
توسعه دانش هستهای در ایران اکنون از اعتباری بین المللی برخوردار است. به رغم همه تحریم ها، ایران طی سالیان گذشته با تلاش متخصصان خود به چرخه کامل سوخت هستهای (غنیسازی) دست یافت و اکنون از نظر دانش و فناوری در این عرصه در ردیف معدود کشورهای پیشرفته جهان قرار گرفته است.
«محمود رضا آقامیری» رئیس دانشکده مهندسی هستهای دانشگاه شهید بهشتی در این باره می گوید: "ایران با وجود آنکه در بحث تکنولوژی هسته ای، تحت تحریم و از هرگونه امکان آموزش، تربیت نیروی انسانی و دستیابی به تجهیزات محروم بوده، اما توانسته است به جایگاه خوبی در این زمینه دست یابد؛ به طوری که تمام مراحل، از ساخت معدن گرفته تا کیک زرد و از غنی سازی تا تولید و طراحی سوخت را به تنهایی انجام می دهد.
"در این راه شماری از دانشمندان هسته ای ایران هدف اقدامات تروریستی قرار گرفتند و به شهادت رسیدند اما حرکت در این مسیر پر افتخار لحظه ای متوقف نشد. جمهوری اسلامی ایران در عرصه فناوری های پیچیده دانش هسته ای با طراحی و تولید سوخت صفحه ای رآکتور تحقیقاتی تهران امکان فعالیت این راکتور را که درتولید داروهای مورد نیاز در درمان بیماری های صعب العلاج کاربرد دارد؛ فراهم کرد.
در بحث تجهیزات نیز هفته گذشته با حضور رئیس سازمان انرژی اتمی ایران از زنجیره 30 تایی سانتریفیوژهای پیشرفته نسل جدید "آی آر 6" در مجتمع غنی سازی نطنز رونمایی شد. این سانتریفیوژها، 10 برابر سانتریفیوژهای نسل اول می توانند غنی سازی اورانیوم را انجام دهند. این توانمندی ها نشان می دهد که ایران در حوزه هسته ای به موفقیت های بزرگی رسیده است.
موفقیتها در شرایطی حاصل شده است که کشورهای غربی برخلاف تعهدات بین المللی ازهمکاری هستهای با ایران خود داری کردند و با اعمال فشار بر آژانس بین المللی انرژی اتمی تلاش کردند مانع از کمک های فنی به ایران شوند.
جمهوری اسلامی ایران اما با پایبندی کامل به معاهدات هسته ای و در چارچوب مقررات و تحت نظارت های مستمر آژانس، در این راه موفق شد و به فناوری پیچیده دانش هستهای دست یافته است.
در سایر عرصه های علم و دانش نیز ایران به شاخص های قابل توجهی دست یافته که در دوران تحریم ها بدست آمده است. 139/118
نویسنده: جمشید امین زاده
بیشتر بخوانید:
گام دوم؛ موفقیتهای ایران در عرصه دانشهای برتر و هستهای
صالحی: ایران توانایی تولید هر سانتریفیوژی را دارد
آغاز عملیات گازدهی سانتریفیوژهای پیشرفته نسل جدید در مجتمع غنی سازی نطنز + ویدئو