ایران پرس- نخست وزیر پاکستان دستور فعالیت 24 ساعته گذرگاه مرزی «طورخم» را در مرز این کشور با افغانستان صادر کرد.

عمران خان به مقام‌های پاکستانی دستور داد، اقدامات لازم را برای فعالیت شبانه‌روزی گذرگاه مرزی «طورخم» در شش ماه آینده اتخاذ کنند.

نخست وزیر پاکستان افزود: این اقدام نقش مهمی در تقویت تجارت دوجانبه و تماس مردم دو کشور ایفا خواهد کرد.

پیش از این، «شهزاد ارباب» مشاور نخست وزیر پاکستان نشستی را با حضور مقامات وزارت کشور، وزارت دفاع، وزارت تجارت و بازرگانی و وزارت خارجه برای بررسی افزایش فعالیت گذرگاه مرزی طورخم برگزار کرده بود.

گذرگاه مرزی طورخم نقش مهمی در تجارت بین پاکستان و افغانستان دارد و به‌عنوان یکی از بزرگترین گذرگاه‌های مرزی بین دو کشور شناخته می‌شود. 

دستور نخست وزیر پاکستان برای بازگشایی طورخم درمرز مشترک با افغانستان گام اعتمادساز حزب حاکم تحریک انصاف درچارچوب رویکرد تعاملی است که عمران‌خان از زمان به دست گرفتن قدرت در ژوئن گذشته آن را در دستور کار قرار داده است.

عمران‌خان در اولین نشست خبری پس از برگزاری انتخابات پارلمانی پاکستان در ژوئن 2018 در تشریح سیاست خارجی دولت خود وعده داده بود روابط با همسایگان از جمله افغانستان را گسترش دهد.

این موضع عمران‌خان این برداشت را مطرح کرد که وی و حزب حاکم تحریک انصاف به خوبی دریافته‌اند برای عبور از سال ها تنش در روابط پاکستان با افغانستان باید اعتمادسازی را در سرلوحه سیاست های خود در قبال این کشور قرار دهند.

به خصوص آنکه بی اعتمادی به عنوان عنصر پایداردر روابط پر تنش  افغانستان و پاکستان از چند دهه گذشته تاکنون و متهم شدن اسلام آباد به عدم شفافیت سیاست هایش در قبال کابل، زمینه برای هر گونه همکاری در بخش های مختلف از جمله در تجارت و مقابله با تهدیدات مشترک را مسدود کرده است.

برهمین اساس است که عمران خان تصمیم گرفته بنا به ملاحظات مختلف ملی به خصوص کاهش فشارهای آمریکا و همچنین تعدیل تنش در روابط با افغانستان، از سیاست اعتماد سازی در مناسبات با این کشوراستفاده کند.

مرز طورخم نقش بسیار مهمی در توسعه تجارت خارجی افغانستان و انتقال کالا به این کشور دارد که در سال‌های گذشته پاکستان به استفاده ابزاری از این گذرگاه تجاری برای اعمال فشار بر کابل متهم بوده است.

پاکستان در سال‌های اخیر بارها به دلایل مختلف امنیتی و اعلام نگرانی از ورود تروریست‌ها از خاک افغانستان به آن کشور، مرز طورخم را برای زمان‌های کوتاهی بسته نگاه داشت که چنین رویکردی اعتراض‌های مکرر افغانستان را درپی داشت. 

البته دولت افغانستان به دلیل نگرانی دائمی از برخورد سیاسی پاکستان با گذرگاه های تجاری، سیاست کاهش اتکا به استفاده از ظرفیت مختلف حمل ونقل این کشور را در دستور کار قرار داده است که مشارکت در طرح توسعه بندر چابهار ایران برای انتقال کالا به افغانستان یکی از این راه‌های جایگزین است.

افغانستان به لحاظ جغرافیایی، محصور در خشکی است و به دریای آزاد راه ندارد، به همین دلیل این کشور در سالهای اخیر تلاش کرده راه‌های متنوع و جایگزین برای تسهیل در تجارت خارجی خود پیدا کند.

در این شرایط توسعه حمل و نقل ریلی با کشورهای منطقه به خصوص همسایگان نیز از جمله راههای جایگزین افغانستان در کاهش اتکا به ظرفیت‌های حمل و نقل پاکستان است.

135/120

نویسنده:محمدرضا عسگری

بیشتر بخوانید:

دستور «عمران‌خان» برای فعالیت دایمی گذرگاه «طورخم»

بسته شدن گذرگاه مرزی «تورخم» میان افغانستان و پاکستان

مرز پاکستان و افغانستان بسته شد