امارات از سال 2011 به بعد تلاش می کند نقش فعالی در سیاست منطقه ای خاورمیانه ایفا کند و نفوذ خود در این منطقه را افزایش دهد. لیبی یکی از عرصه هایی است که کشور امارات وارد شده است.
ابوظبی در جریان مداخله نظامی سال 2011 ناتو علیه رژیم معمر قذافی نیز با ناتو همکاری کرد
لیبی از سال 2014 به بعد از نبود دولت ملی مقتدر و نداشتن حاکمیت ملی واحد رنج می برد.
امارات اکنون در لیبی از خلیفه حفتر و دولت عبدالله الثنی که در شرق این کشور و مناطقی نظیر البیضاء مستقر است، حمایت می کند زیرا خلیفه حفتر و دولت الثنی فعایت آشکاری علیه اخوان المسلمین در لیبی دارند.
امارات به همراه عربستان سعودی و مصر از ارتش ملی لیبی به فرماندهی خلیفه حفتر حمایت نظامی می کنند. در مقابل، امارات حضور نظامی خود در لیبی را افزایش داده است.
در همین راستا، یک سایت تخصصی امور نظامی انگلیسی اواخر سال 2016 میلادی اعلام کرد، امارات در نزدیکی شهر «المرج» واقع در 100 کیلومتری شرق بنغازی یک پایگاه نظامی پیشرفته را در اختیار دارد که هواپیماهای تهاجمی AT-802 و همچنین هواپیماهای بدون سرنشین از آن به پرواز در می آید.
گفته می شود، از این پایگاه نظامی که افسری اماراتی نیز آن را اداره می کند و شمار زیادی از کارشناسان نظامی و افسران اماراتی در آن مستقر هستند برای حمله به مخالفان ژنرال خلیفه حفتر در مناطق مختلف لیبی استفاده شده است.
حمایت نظامی و تسلیحاتی دولت امارات از ارتش ملی لیبی
پایگاه خبری انگلیسی «میدل ایست آی» نیز چندی پیش اعلام کرد، نیروی هوایی امارات در برخی حملات هوایی در لیبی در جهت حمایت از نیروهای ژنرال حفتر در شرق لیبی دست داشته است و بارها مواضع گروه های رقیب او را هدف قرار داد.
حمایت نظامی و تسلیحاتی دولت امارات از ارتش ملی لیبی به فرماندهی خلیفه حفتر در حالی انجام می شود که از یک سو سازمان ملل متحد با هدف جلوگیری از خونریزی بیشتر در لیبی، این کشور را تحریم تسلیحاتی کرده و از سوی دیگر این دولت آشتی ملی به ریاست فایز السراج است که توسط جامعه جهانی به رسمیت شناخته شد.
حمایت امارات از خلیفه حفتر که بدون موافقت و اطلاع دولت آشتی ملی انجام می شود، سبب شد موضع حفتر در مقابل دولت آشتی ملی تقویت و عملاً این دولت در موضع ضعف قرار گیرد.
تقویت حاکمیت دوگانه در لیبی
روزنامه «ایندپندنت» چندی پیش به نقل از کمیته کارشناسان سازمان ملل در گزارش سالیانه اش نوشت، حمایت های امارات از ژنرال حفتر باعث تقویت نیروی هوایی وی شده است و حفتر با این حمایت ها توانسته است کنترل هشت پایگاه هوایی را در لیبی به دست گیرد.
در واقع، این رویکرد امارات در لیبی که البته عربستان سعودی و مصر نیز چنین رویکردی دارند، در تقویت حاکمیت دوگانه در این کشور که از سال 2014 تا کنون با آن درگیر است، نقش زیادی دارد.
مثلث ابوظبی، ریاض و قاهره تلاش می کنند مدل دولت مصر به ریاست عبدالفتاح السیسی را در لیبی با ریاست ژنرال خلیفه حفتر پیاده کنند. این مدل آشکارا در تناقض با دموکراسی قرار دارد و نشان می دهد که امارات و عربستان و همچنین مصر با دموکراسی دشمنی آشکاری دارند.
نویسنده: سید رضی عمادی
133/111
بیشتر بخوانید:
سازمان ملل: امارات تحریم تسلیحاتی لیبی را نقض کرد
نگرانی یک سازمان حقوقی از مداخلۀ تسلیحاتی و نظامی امارات در یمن و لیبی