به گزارش خبرگزاری ایران پرس، جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در حالی که دولتش در حال بررسی پیشنهادات هسته ای ایران است، یکشنبه شب با اولاف شولتز صدراعظم آلمان، امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه و بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا گفت و گو کرد.
سران سه کشور اروپایی و بایدن در این گفتوگوی تلفنی درباره مذاکرات کنونی درباره برجام بحث کرده و بر ضرورت تقویت حمایت از شرکا در منطقه غرب آسیا و تلاشهای مشترک برای بازدارندگی و محدود کردن آن چیزی که فعالیتهای بی ثبات کننده ایران در منطقه نامیده شده، تاکید کردند.
گفت و گوی سران آمریکا و تروئیکای اروپایی درباره مذاکرات لغو تحریم ها در وین و پاسخ ایران به پیشنهادات اروپا و نیز به اصطلاح نقش بی ثبات کننده ایران در منطقه غرب آسیا در راستای مواضع همیشگی و اتهام زنی غربی ها به ایران صورت گرفته است. در واقع پس از اینکه ایران دوشنبه شب پاسخ پیشنهادات اتحادیه اروپا در قالب پیش نویس ارائه شده از جانب جوزپ بورل را داد این انتظار وجود داشت که طرف آمریکایی نیز ظرف چند روز پاسخ خود را به این طرح اروپایی ها ارائه دهد. با این حال دولت بایدن هنوز هم با عنوان کردن اینکه در حال بررسی پاسخ ایران است از ارائه جواب خودداری کرده است.در واقع باگذشت چندروز از پاسخ ایران به آخرین نسخه از متن پیش نویس توافق وین، ضعف اراده دولت بایدن برای بازگشت به برجام، با توجه به اختلافات داخلی در آمریکا و فشار رژیم صهیونیستی آشکارشده و کارشناسان ضمن اذعان به رفتار منطقی ایران، حصول توافق نهایی را در گرو تصمیمگیری سیاسی در کاخ سفید میدانند.
به نظر می رسد علت این امر بیشتر سردرگمی در دولت آمریکا و نیز فشارهای داخلی در آمریکا از جانب مخالفان برجام به ویژه در کنگره آمریکا است. کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا، بازگشت این کشور به برجام را یک شکست بزرگ برای سیاست خارجی بایدن توصیف کرد. در حساب توئیتری این کمیته ادعا شده است: نظام ایران به دنبال تضمین پایداری برجام از سوی دولت بایدن است که به تحقیقات آژانس بینالمللی انرژی اتمی پایان دهد، از شرکتهای غربی فعال در ایران محافظت کند و به ایران اجازه میدهد تا در صورت خروج دولت آینده از توافق، کار تسلیحات هستهای را تسریع بخشد.
«دیوید یعقوبیان»(1) استاد دانشگاه ایالتی کالیفرنیا آمریکا «ضعف داخلی بایدن و ترس از واکنش جمهوریخواهان و برخی دموکراتها» را از دلایل به تاخیر انداختن توافق با ایران دانست و گفت: حتی سرسختترین چهره های امپریالیستی در آمریکا متوجه شده اند که تلاشهایشان برای پیوند دادن برجام به موضوع های دیگر و ایجاد «توافق بهتر و قویتر» برای آمریکا مانند سیاست تحریم «فشار حداکثری» با شکست خفت باری روبرو شده است.
اکنون بایدن که ثابت کرده در زمینه تصمیم گیری درباره مذاکرات لغو تحریم ها و پاسخ به پیش نویس توافق ارائه شده از جانب اتحادیه اروپا ضعیف عمل کرده، به همراه سران تروئیکای اروپایی به جای موضع گیری منطقی در قبال پاسخ ایران به پیش نویس اروپایی ها، به اتهام زنی های بی پایه و همیشگی خود علیه تهران متوسل شده و از به اصطلاح اقدامات بی ثبات کننده ایران در غرب آسیا سخن گفته است.
سوال اینجاست که اساسا در این برهه زمانی که باید تصمیمات مهم در زمینه برجام و مذاکرات لغو تحریم ها در وین و پیش نویس مطرح شده از جانب بورل اتخاذ شود این اتهام زنی ها بر چه مبنایی مطرح می شود.پاسخ این است که غربی ها که همواره رویکرد جنگ سیاسی و تبلیغاتی علیه ایران را دنبال کرده اند تصور می کنند که این گونه اتهام زنی ها موجب ارعاب و انفعال تهران خواهد شد و بدین ترتیب حداقل امتیازها را به ایران خواهند داد.
در حالی جمهوری اسلامی ایران تاکید کرده که لازمه رسیدن به توافق در مذاکرات لغو تحریم ها، پایدار بودن رفع تحریمها به نحوی تضمین شده است و اینکه موضوعی نباید به عنوان اهرم فشار جهت استفاده علیه ایران در آینده باقی بماند.ایران به دنبال توافقی است که در آن انتفاع اقتصادی مردم تامین و محدودیتهای غیرقانونی فروش نفت و تجارت خارجی ایران رفع شود. بدین ترتیب، اگر طرف مقابل یعنی آمریکا مطالبات منطقی ایران و الزامات شکلگیری یک توافق پایدار و قابل اتکاء را بپذیرد، توافق نهایی حاصل خواهد شد.
119
نویسنده:سیدرضا میرطاهر