رئیس جمهوری سودان ضمن تاکید بر این که گفت و گوی ملی تنها راه حل اختلاف‌ها در این کشور است، دستور تشکیل کمیته حقیقت‌‌یاب را برای بررسی ناآرامی‌های اخیر در سودان صادر کرد.

به گزارش پارس‌تودی؛ «عمر البشیر» رئیس جمهوری سودان دوشنبه‌شب در سخنرانی به مناسبت شصت و سومین سالگرد استقلال این کشور در خارطوم، گفت وگوی جدی را تنها راه حل اختلاف‌ها در این کشور عنوان کرد. 

رئیس جمهوری سودان همچنین افزایش حقوق کارمندان و پرداخت یارانه به گروه‌های آسیب‌پذیر را وعده داد و تاکید کرد که کشورش به‌زودی بحران اقتصادی را پشت‌سر می‌گذارد و به اصلاحات بزرگ دست می‌زند.

البشیر همچنین دستور تشکیل یک کمیته حقیقت‌ یاب را برای بررسی ناآرامی‌ و اعتراض‌های اخیر در سودان صادر کرد.

به گزارش خبرگزاری رسمی سودان (سونا)، «محمد احمد سالم» (Mohamed Ahmed Salem)، وزیر دادگستری سودان ریاست این کمیته را برعهده خواهد داشت.

این دستور «عمر البشیر» درپی درخواست حزب کنگره مردمی سودان، که عضو ائتلاف حاکم در این کشور است، صادر شد. حزب کنگره مردمی سودان چهارشنبه گذشته تحقیق درباره کشتار شرکت کنندگان در تظاهرات یک هفته گذشته این کشور را خواستار شد و تاکید کرد، افرادی که مرتکب جنایت شده‌اند، باید تقاص پس بدهند.

این اقدام‌ مقام‌های سودانی درحالی است که «صلاح عبدالله قوش» (Salah Abdallah Gosh)، رئیس سازمان اطلاعات سودان از دست داشتن سرویس جاسوسی رژیم صهیونیستی در متشنج کردن اوضاع کشورش سخن گفت. 

عبدالله قوش می‌گوید سرویس جاسوسی اسرائیل (موساد) با اجیر کردن برخی افراد برای ایجاد شورش و آشوب در سودان تلاش می‌کند. به گفته وی، موساد برخی عناصر وابسته به جنبش «عبدالواحد نور» را که در اسرائیل بوده‌اند، برای ایجاد تنش در سودان اجیر کرده است.

ده‌ها شهر سودان، از جمله خارطوم، پایتخت، از 19 دسامبر 2018 تاکنون در اعتراض به وخامت اوضاع اقتصادی و افزایش قیمت‌ها به ویژه نان و سوخت، شاهد تظاهرات گسترده است. 

این تظاهرات، در تاریخ سه دهه اخیر سودان، بی‌سابقه خوانده شده و تاکنون دست‌کم 40 کشته و ده‌ها زخمی داشته است. دولت سودان در برخی استان‌ها حالت‌فوق العاده اعلام و مدارس و دانشگاه‌ها را از جمله در خارطوم، تعطیل کرده است. 

معترضان، خواهان سرنگونی حکومت عمر البشیر هستند. در همین راستا، «صادق المهدی» (Sadiq Al Mahdi)، رئیس حزب امت سودان که به نوعی رهبری معترضان را نیز بر عهده دارد و عمر البشیر در سال 1989 با کودتا علیه وی به قدرت رسید، گفت مردم بر اساس قانون اساسی، در مخالفت با دولت قیام کرده‌اند و این حق آنان است؛ بنابراین باید سرکوب مردم متوقف و زمینه برگزاری انتخابات فراهم شود.

از زمان استقلال سودان جنوبی در سال 2011، سودان سه چهارم ذخایر نفتی خود را از دست داده و با بحران اقتصادی بزرگی مواجه شده است. تورم در سودان به حدود 70 درصد رسیده است. معترضان سودانی در تظاهرات اخیر شعار «نه گرسنگی، نه گرانی» سر داده‌اند.

اوضاع اقتصادی عامل اصلی شروع اعتراض محسوب می‌شود اما تمایلات و اهداف احزاب مخالف نیز سبب تشدید اعتراضها شده است.

141/120

بیشتر بخوانید:

نقش «موساد» در اعتراض‌های سودان

البشیر: گفت وگوی تنها راه برای حل اختلافات سودان است